Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1401
2
1
gregorian
2022
5
1
11
48
online
1
fulltext
fa
بررسی اثرات پایه و پیوندک بر ویژگیهای انبارمانی سیب (Malus domestica Borkh)
Evaluation of rootstock and scion interactions on apple storage characteristics (Malus domestica Borkh)
باغبانی
Horticulture
پژوهشي
Research
<span style="font-size:12pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">امروزه در صنعت باغداری کاربرد پایههای رویشی پاکوتاه</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> و نیمه­پاکوتاه</span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> جهت احداث باغهای یکنواخت با عملکرد بالا و کیفیت محصول مطلوب جهت کاهش هزینههای تولید میوه امری ضروری است. در این میان استفاده از پایهها و پیوندکهای مناسب به­دلیل صرفهجویی در هزینههای تهیه و تولید</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">،</span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> سازگاری با اقلیم منطقه، افزایش ماندگاری میوهها دارای اهمیت فراوانی هستند. در سال 1398، ویژگی­های کیفی و انبارمانی میوههای سیب </span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">ارقام </span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">برابرن و گلدن </span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">دلیشز </span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">تحت­تأثیر پایههای رویشی</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">MM106</span></b><b> </b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> و </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">M9</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> در باغ متراکم آستان قدس رضوی </span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه انجام­شده نشان داد که</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> صفاتی نظیر آنتیاکسیدان، فنل کل، قند محلول کل، اسیدیته قابل تیتراسیون، </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">pH</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">، سفتی و درصد کاهش وزن بطور معنیداری طی انبارمانی تحت­تأثیر اثرات متقابل پایه و پیوند قرار گرفت. بهطوریکه، مواد جامد محلول کل (9/13 %)، </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">pH</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> (7/15 %)، فعالیت آنتیاکسیدانی (6/21 %) و قند محلول کل (5/3 %) میوههای سیب طی دوره انبارمانی باگذشت زمان افزایش و صفاتی نظیر، اسیدیته قابل تیتراسیون (8/60 %)، میزان فنل (70 %) و سفتی میوه (5/44 %) کاهش یافت. کاهش وزن میوهها در پایه </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">M9</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> از ماه دوم و برای پایه </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">MM106</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> از ماه اول انبارمانی شروع شد</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt"><span style="font-family:"Calibri","sans-serif"">.</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> بیشترین درصد کاهش وزن از ماه دوم، برای رقم گلدن دلیشز بر پایه </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">M9</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> (50 %) و کمترین درصد کاهش وزن برای پیوندک برابرن بر پایه </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">MM106</span></b><b><span style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> (64 %)، نسبت به ماه پنجم، مشاهده شد. کاهش سفتی بافت طی دوره انبارمانی برای سیب برابرن پایه </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">M9</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> و برای پیوندک گلدن دلیشز پایه </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">MM106</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> به­ترتیب، 42 و 38% بود.</span></span></b></span></span></span></span>
<pre>
<span style="font-size:12pt"><span style="text-justify:kashida"><span style="text-kashida:0%"><span style="tab-stops:45.8pt 91.6pt 137.4pt 183.2pt 229.0pt 274.8pt 320.6pt 366.4pt 412.2pt 458.0pt 503.8pt 549.6pt 595.4pt 641.2pt 687.0pt 732.8pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><span lang="EN" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">Nowadays, because of making uniform orchards with high yield and desirable product quality the use of dwarf </span></span><span style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">and semi dwarf </span></span><span lang="EN" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">rootstocks is necessary to reduce fruit production costs in the horticultural industry. Therefore, the appropriate rootstocks and scion is a critical factor to cost savings in fruit production, adaptation to the regional climate, and increasing the shelf life of fruits. In 2019, the quality and storage attributes of ʻBrabernʼ and ʻGolden </span></span><span style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">Delicious</span></span><span lang="EN" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">ʼ cultivars apple fruits under the influence of vegetative rootstocks MM106 and M9 were investigated at the dense gardens of Astan Quds Razavi. Results showed that traits such as antioxidants, total phenols, total soluble sugar, titratable acidity, pH, fruit firmness, as well as weight loss percentage during storage were significantly affected by the interactions of rootstocks and scion. Total soluble solids (13.9%), pH (15.7%), antioxidant activity (21.6%), and total soluble sugar (3.5%) of apple fruits increased whereas traits such as, titratable acidity (60.8%), phenol content (70%), and fruit firmness (44.5%) decreased during the storage period over time. Fruit weight loss in M9 rootstock started from the second month and in MM106 rootstock from the first month of storage. The highest weight loss (50%) in Golden Delicious cultivar in M9 and the lowest weight loss (64%) in scion Brabern in MM106 was observed in the second month compared to the fifth month. The reduction in tissue firmness during storage was 42% and 38% for Brabern in M9 and Golden Delicious in MM106, respectively.</span></span><span style="font-size:10.0pt"><span style="color:black"></span></span></span></span></span></span></span>
</pre>
عمر پس از برداشت, کیفیت میوه, پایههای پاکوتاه ونیمهپاکوتاه, تغییرات بیوشیمیایی
Biochemical changes, Dwarf and semi-dwarf rootstocks, Fruit quality, Postharvest life
49
64
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1166-4&slc_lang=fa&sid=1
hossein
Mohammadpour
حسین
محمدپور
hosienmohammadpor1983@gmail.com
100319475328460029065
100319475328460029065
No
Department of Horticultural Science and Landscape Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
Yahya
selahvarzi
یحیی
سلاح ورزی
selahvarzi@um.ac.ir
100319475328460029066
100319475328460029066
Yes
Department of Horticultural Science and Landscape Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
atiyeh
oraee
عطیه
اورعی
atiyeh.oraee@alumni.um.ac.ir
100319475328460029067
100319475328460029067
No
Department of Horticultural Science and Landscape Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
ali
tehranifar
علی
تهرانی فر
tehranifar@um.ac.ir
100319475328460029068
100319475328460029068
No
Department of Horticultural Science and Landscape Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد