Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1402
2
1
gregorian
2023
5
1
12
53
online
1
fulltext
fa
مقایسه تأثیر الیسیتورهای عصاره میوه عناب (Ziziphus jujube) و اسید سالیسیلیک بر تولید رنگیزه زرد در کشت ریشه گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.)
Effect of salicylic acid and ziziphus jujube (Ziziphus jujube) fruit extract on the production and release of yellow pigments by safflower (Carthamus tinctorius L.) root culture
سایر موارد
others
پژوهشي
Research
<div><span style="font-size:12pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">گیاه گلرنگ (</span></span></b><b><i><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">Carthamus tinctorius</span></i></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt"> L.</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">) متعلق به خانواده </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">Asteraceae</span></b><b><span style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:"> دارای ترکیبات فلاونوئیدی مانند رنگیزه­های کینوشالکونی است که خاصیت دارویی دارند. این رنگیزه</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">­</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">ها در گل این گیاه فراوان هستند ولی دیده شده که ریشه این گیاه در شرایط </span></span></b><b><i><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">in vitro</span></i></b><b><span style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:"> توان تولید بالای این رنگیزه</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">­</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">ها را دارد. یکی از راه­های افزایش تولید ترکیبات ثانویه در کشت­بافت استفاده از الیسیتورهای متفاوت است. در این مطالعه از عصاره میوه عناب و اسید سالیسیلیک (</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">SA</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">)</span></span></b><b> </b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">به­عنوان الیسیتور استفاده شد. ریشه­های رشد کرده ابتدا در محیط­کشت پایه موراشینگ و اسکوگ (</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">MS</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">)</span></span></b><b> </b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">مایع برای تولید انبوه به­صورت استاتیک کشت داده شدند. سپس ریشه</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">­</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">ها همراه با عصاره میوه عناب</span></span></b><b> </b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">(</span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">صفر، 01/0، 05/0، 1/0، 5/0 و 1 درصد</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">) و اسید سالیسیلیک (</span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">صفر، 500 میکرومولار) </span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">واکشت داده شدند. بعد از 20 روز رنگیزه­های فلاونوئیدی زرد محیط و ریشه با روش اسپکتروفتومتری اندازه­گیری شد و نتایج نشان داد که عصاره آبی میوه عناب از بافت ریشه در برابر پراکسیداسیون لیپید محافظت کرده و این امر سبب افزایش رشد ریشه</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">­</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">ها و نیز افزایش رنگیزه زرد </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">A</span></b><b><span style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:"> و </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">B</span></b><b><span style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:"> در بافت ریشه شد اما این رنگیزه</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">­</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">ها در محیط­کشت آزاد نشدند. اما تیمار اسید سالیسیلیک، بر پراکسیداسیون لیپید اثر گذاشته که منجر به کاهش رشد و افزایش نشت رنگیزه</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">­</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">های </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">A</span></b><b><span style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:"> و </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">B</span></b><b><span style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:"> در محیط­کشت شد. بنابراین می</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">­</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">توان نتیجه گرفت تیمار اسید سالیسیلیک برای افزایش مقدار رنگیزه</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">­</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">های زرد رنگ نوع </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">A</span></b><b><span style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:"> و </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">B</span></b><b><span style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:"> بهتر از تیمار عصاره میوه عناب است.</span></span></b></span></span></span></span></div>
<span style="font-size:12pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="font-size:10.0pt">Safflower (<i>Carthamus tinctorius </i>L.) belong to the Asteraceae family. It contains flavonoids such as contains kinocalcone pigments and these compounds shown to exhibit medicinal properties. These pigments are abundantly found in flower of this plant, but it has been seen that the roots of this plant have been able to produce these pigments in vitro. One of the ways to increase the production of secondary metabolites in tissue culture is to use different elicitors. In this study, jujube fruit extract and salicylic acid were used as an elicitor. Grown roots were first cultured in liquid Murashige and Skoog (MS) medium for mass production, in static condition. The roots were then sub-cultured with jujube fruit extract (0, 0.01, 0.05, 0.1, 0.5 and 1%) and salicylic acid (0, 500 μm). After 20 days of culture the growth was determined and the yellow pigments of root and medium were measured by spectrophotometer and the results showed that jujube fruit extract have protected root tissues against lipid peroxidation and this fact have triggered their growth. In this condition there was an increase in yellow pigments but these pigments were not released in the culture medium. Conversely, the SA treatment that further increases the production of pigments affected the integrity of cell membranes which lead to a fall of growth and a release of pigments in the culture medium.</span></span></span>
الیسیتور, رنگیزه, اسید سالیسیلیک, عصاره میوه عناب, کشت درون شیشهای و محیط MS
Elicitor, Pigment, Jujube fruit extract, Salicylic acid, In-glass culture and MS medium
107
122
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1537-1&slc_lang=fa&sid=1
raheleh
gorzi
راحله
گرزی
rahil.gorzi@gmail.com
100319475328460031095
100319475328460031095
No
Shahid Beheshti University G.C., Faculty Biological Sciences and Technology, Department of Plant Sciences, Tehran, Iran
گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
Francios
bernard
فرانسواز
برنارد
F_bernard256@yahoo.fr
100319475328460031096
100319475328460031096
Yes
Shahid Beheshti University G.C., Faculty Biological Sciences and Technology, Department of Plant Sciences, Tehran, Iran
گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
mohammadreza
ghalamboran
محمدرضا
قلمبران
ghalamboran@yahoo.com
100319475328460031097
100319475328460031097
No
Shahid Beheshti University G.C., Faculty Biological Sciences and Technology, Department of Plant Sciences, Tehran, Iran
گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران