Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1401
10
1
gregorian
2023
1
1
11
47
online
1
fulltext
fa
اثرات تیمار سیلیس بر بهبود پاسخهای فیزیولوژیکی گیاه تربچه (Raphanus sativus L.) به تنش شوری
The effect of silicon treatment on improving the physiological response of radish (Raphanus sativus L.) to salinity stress
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<span style="font-size:12pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">افزایش روز</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt"><span style="font-family:"Time new romans","serif"">­</span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">افزون جمعیت و نیاز به کشت گیاهان در مناطق دارای غلظت</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt"><span style="font-family:"Time new romans","serif"">­</span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">های بالای نمک لزوم ارائه راهکارهای مناسب جهت افزایش مقاومت گیاهان به تنش شوری را افزوده است. مطالعه حاضر بهمنظور بررسی تأثیر </span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">سیلیکاتپتاسیم</span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> (</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">صفر</span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">، 10 و 20 میلیمولار) در کاهش اثرات مضر تنش شوری ناشی از کلریدسدیم (صفر، 100 و 200 میلیمولار) در گیاه تربچه</span></span></b><b> </b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">در کشت گلدانی در قالب طرح فاکتوریل کاملاً تصادفی با چهار تکرار آزمایشگاهی طراحی </span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">شد. تنش شوری سبب کاهش معنی­دار </span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">فلورسانس و میزان کلروفیل­ها</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">، کربوهیدرات­ها، پروتئین­ها و زیتوده برگ گیاهان شد، درحالیکه تیمار سیلیس سبب کاهش اثرات مضر تنش شوری بر آنها شد. در پاسخ به تنش شوری میزان پرولین، فعالیت سوپراکسید دیسموتاز، تجمع آب­اکسیژنه و پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء افزایش معنی­داری نشان دادند، درحالیکه میزان فنل­ها، آنتوسیانین­ها و ظرفیت آنتی­اکسیدانی </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt"><span style="font-family:"Time new romans","serif"">FRAP</span></span></b><b><span style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> در گیاهان کاهش یافتند. تیمار سیلیس در گیاهان تحت تنش شوری سبب افزایش میزان فنل­ها، آنتوسیانین­ها و ظرفیت آنتی­اکسیدانی </span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt"><span style="font-family:"Time new romans","serif"">FRAP</span></span></b><b><span style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> شد که با کاهش تجمع آب­اکسیژنه و در­نتیجه کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء توأم بود. براساس نتایج مطالعه حاضر، تیمار سیلیس با کاهش اثرات مضر تنش شوری بر محتوی و فلورسانس کلروفیل­ها، کاهش رادیکال­های آزاد اکسیژن، و افزایش آنتی­اکسیدانت­ها و ترکیبات تنظیمکننده اسمزی سبب کاهش اثرات مضر تنش شوری بر روی گیاه تربچه شد. </span></span></b><b><span lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""></span></span></b></span></span></span></span>
<span style="font-size:12pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><span lang="EN" style="font-size:10.0pt">The increasing population as well as high demand for cultivation of crops in the area with high salt concentration prompted the application of new strategies to improve plant tolerance to salinity stress. The present study was conducted to investigate the effect of potassium silicate (0, 10 and 20 mM) on reducing the harmful effect of salinity stress induced by sodium chloride (0, 100 and 200 mM) in radish. The experiment was performed as a pot experiment </span><span style="font-size:10.0pt">using a Randomized Complete Block Design </span><span lang="EN" style="font-size:10.0pt">with four replications. Salinity stress significantly reduced the chlorophylls content, chlorophyll fluorescence (F<sub>v</sub>/F<sub>m</sub> and PI<sub>ABS</sub>), carbohydrates, proteins and plant biomass, while silicon treatment reduced the adverse effect of salinity stress. In response to salinity stress, </span><span style="font-size:10.0pt">proline, </span><span lang="EN" style="font-size:10.0pt">the activity of superoxide dismutase, H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> accumulation and membrane lipids peroxidation showed a significant increase, while the amounts of phenols, anthocyanins and FRAP antioxidant capacity of plants decreased. Silicon treatment increased phenols, anthocyanins and FRAP antioxidant capacity of salt stressed-plants, which was followed by the reduction of H<sub>2</sub>O<sub>2 </sub>accumulation and subsequently reduction of membrane lipids peroxidation. Based on the results of present study, it can be suggested that silicon treatment reduced the adverse effect of salinity on the growth and yield of radish plant through the improvement in chlorophylls content and fluorescence, reduction of reactive oxygen species,<b> </b>and increasing the antioxidants and osmotic compatible solutes.</span></span></span>
آنتیاکسیدانتها, پروتئین, پرولین, فلورسانس کلروفیلها, کربوهیدراتها
Antioxidants, Carbohydrates, Chlorophylls fluorescence, Proline, Proteins.
21
36
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-566-6&slc_lang=fa&sid=1
Shokoofeh
Hajihashemi
شکوفه
حاجی هاشمی
hajihashemi@bkatu.ac.ir
100319475328460029923
100319475328460029923
Yes
Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Khatam Al-Anbia University of Technology, Behbahan, Khuzestan
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، خوزستان
Omolbanin
Jahantigh
ام البنین
جهان تیغ
jahantigh@bkatu.ac.ir
100319475328460029924
100319475328460029924
No
Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Khatam Al-Anbia University of Technology, Behbahan, Khuzestan
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، خوزستان
Ebrahim
Fani
ابراهیم
فانی
fani@bkatu.ac.ir
100319475328460029925
100319475328460029925
No
Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Khatam Al-Anbia University of Technology, Behbahan, Khuzestan
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، خوزستان