Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1400
9
1
gregorian
2021
12
1
10
45
online
1
fulltext
fa
بررسی تأثیر بیوچار تهیه شده از برگ نخل خرما بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی طالبی رقم سمسوری (melo cv. Samsouri Cucumis) تحت تنش کم آبی
Effect of palm leaf biochar application on some physiological and biochemical characteristics of melon plants (Cucumis melo cv. Samsouri) under drought stress
تنش خشكي
Droughts Stress
پژوهشي
Research
<span style="font-size:12pt"><span style="tab-stops:right 102.55pt 156.55pt left 188.05pt right 233.05pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><v:rect filled="f" id="Rectangle_x0020_120" o:gfxdata="UEsDBBQABgAIAAAAIQC2gziS/gAAAOEBAAATAAAAW0NvbnRlbnRfVHlwZXNdLnhtbJSRQU7DMBBF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" stroked="f" strokeweight="2pt" style="position:absolute; left:0; text-align:left; margin-left:-9px; margin-top:864px; width:466.4pt; height:33.65pt; z-index:251654144; v-text-anchor:middle"> <v:textbox>
<table width="100%">
<tbody>
<tr>
<td>
<div><span style="font-size:12pt"><span style="tab-stops:right 233.05pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:14.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""><span style="color:black">.</span></span></span><b><span style="font-size:14.0pt"><span style="color:black"></span></span></b></span></span></span><br>
<span style="font-size:12pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><b><span style="color:black"></span></b></span></span></div>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</v:textbox> </v:rect><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">مشکل کمبود آب از مهم­ترین محدودیت</span></span></b><b><span dir="LTR" lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">‎</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">­ها در تولید محصولات کشاورزی به­خصوص سبزی­های میوه­ای به­شمار می­آید. طالبی توده سمسوری بومی ایران بوده و به­دلیل دارا­بودن ویژگی­های مطلوب در سطح وسیعی در ایران کشت می­گردد. گزارش شده که بیوچار (زغال تهیه­شده از مواد آلی) می­تواند موجب افزایش عملکرد و کاهش میزان آب مصرفی گیاه شوند. به­منظور بررسی تأثیر بیوچار برگ خرما بر برخی صفات طالبی (</span></span></b><b><i><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">Cucumis melo </span></i></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">L.</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">) تحت تنش کمآبی آزمایشی در مزرعه به­صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. کرت اصلی شامل تنش کمآبی در سه سطح (60، 85 و 100 درصد نیاز آبی) و کرت فرعی شامل بیوچار در چهار سطح (صفر، 19/0، 24/0 و 36/0 کیلوگرم بیوچار در مترمربع) بود. </span></span></b><v:rect filled="f" id="Rectangle_x0020_14" o:gfxdata="UEsDBBQABgAIAAAAIQC2gziS/gAAAOEBAAATAAAAW0NvbnRlbnRfVHlwZXNdLnhtbJSRQU7DMBBF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" stroked="f" strokeweight="2pt" style="position:absolute; left:0; text-align:left; margin-left:-9px; margin-top:864px; width:466.4pt; height:33.65pt; z-index:251653120; v-text-anchor:middle"> <v:textbox>
<table width="100%">
<tbody>
<tr>
<td>
<div><span style="font-size:12pt"><span style="tab-stops:right 233.05pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:14.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""><span style="color:black">.</span></span></span><b><span style="font-size:14.0pt"><span style="color:black"></span></span></b></span></span></span><br>
<span style="font-size:12pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><b><span style="color:black"></span></b></span></span></div>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</v:textbox> </v:rect><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">تیمار 24/0 کیلوگرم بیوچار در مترمربع و 100 درصد نیاز آبی صفات وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه، طول ریشه، وزن متوسط میوه و کارایی مصرف آب را به­ترتیب به میزان 77، 32، 100، 84، 57، 84 و 88 درصد نسبت به تیمار بدون بیوچار و 60 درصد نیاز آبی افزایش داد. تنش خشکی باعث افزایش میزان پرولین گیاه گردید، ولی با کاربرد بیوچار، اثر تنش کمآبی کمتر شد و میزان پرولین برگ کاهش یافت و بیشترین میزان پرولین نیز مربوط به تیمار بدون بیوچار و 60 درصد نیاز آبی بود. بیشترین میزان نیتروژن برگ، پتاسیم برگ، منگنز برگ، طول شاخساره، سطح برگ و تعداد برگ در بوته، قطر میوه و قطر گوشت میوه مربوط به تیمار 36/0 کیلوگرم بیوچار در مترمربع و 100 درصد نیاز آبی به­ترتیب 58، 48، 65، 18، 50، 95، 43 و 55 درصد بود و تفاوت معنی­داری با تیمار 24/0 کیلوگرم بیوچار در مترمربع 85 درصد نیاز آبی نداشت. اثر متقابل تنش کم­آبی و بیوچار نشان داد تیمار 36/0 کیلوگرم بیوچار در مترمربع و 60 درصد نیاز آبی موجب افزایش آهن، روی و مس به میزان 60، 44 و 66 درصد نسبت به تیمار بدون بیوچار با آبیاری کامل (100 درصد) شد. بهطورکلی تیمارهای 24/0 و 36/0 کیلوگرم بیوچار در مترمربع موجب افزایش اکثر صفات شدند، هرچند بین این تیمارها نیز تفاوت معنیداری مشاهده نگردید. همچنین تیمار 85 درصد نیاز آبی نیز توانست با کاربرد بیوچار، تنش کمآبی را جبران کند. بنابراین با کاربرد 24/0 کیلوگرم بیوچار در مترمربع و 85 درصد نیاز آبی میتوان با کاهش آب مصرفی در وقت و هزینه صرفهجویی کرد.</span></span></b></span></span></span></span></span>
<span style="font-size:12pt"><span style="text-autospace:none"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><span style="font-size:10.0pt">In order to investigate the effect of palm leaf biochar on some characteristics of <i>Cucumis melo </i>L. under drought stress, a split plot experiment was conducted in a completely randomized block design with three replications for two consecutive years. The main plot included irrigation level (60, 85, and 100% water requirement) and subplot was biochar in four levels (0, 0.18, 0.24, and 0.36 kg/m2). Results showed that treatment of 0.24 kg/m2 biochar and 100% water requirement increased the characteristics of shoot fresh weight up to 77%, shoot dry weight up to 32%, root fresh weight up to 100%, root dry weight up to 84%, root length up to 54%, and average fruit weight 84%, water use efficiency up to 88%, compared to the treatment without biochar and 60% water requirement. The biocharfree treatment with 60% water requirement accounted for the highest amount of proline due to high stress, and the proline content reduced with increasing biochar and decreasing stress in treatments. The highest level of leaf N, Mn and K, shoot length, leaf area, leaf number, fruit diameter and fruit flesh thickness in the treatment of 0.36 kg/m2 biochar and 100% water requirement were higher up to 58%, 48%, 65%, 18%, 50%, 95%, 43% and 55%, compared to the treatment without biochar and 60% water requirement respectively and had no significant difference with the treatment of 0.24 kg/m2 biochar and 85% water requirement. The highest rates of Fe, Zn and Cu were related to 0.36 kg/m2 biochar and 60% water requirement as 60, 44 and 66% respectively compared to the treatment without biochar and 100% water requirement. Generally, the treatments of 0.24 and 0.36 kg/m2 of biochar increased most of the characteristics, however no significant difference was observed between these treatments. Moreover, in 85% water requirement the drought stress conditions could compensate with the application of biochar. Thus, using 0.24 kg/m2 of biochar and 85% of water requirement, recommended for the best result.</span></span></span></span>
بیوچار, تنش کم آبی, عناصر پرمصرف, عناصر کم مصرف
Biochar, Drought stress, Macronutrient, Micronutrient.
285
302
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1485-1&slc_lang=fa&sid=1
sajad
bagheri
سجاد
باقری
sajad.bagheri86@yahoo.com
100319475328460029907
100319475328460029907
No
Department of Horticulture, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
Mohammadreza
Hassandokht
محمدرضا
حسندخت
mrhassan@ut.ac.ir
100319475328460029908
100319475328460029908
Yes
Department of Horticultural Sciences, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
Abbas
Mirsoleimani
عباس
میرسلیمانی
soleiman@shirazu.ac.ir
100319475328460029909
100319475328460029909
No
Department of Plant Production, Faculty of Agriculture and Natural Resources of Darab,Shiraz University, Shiraz, Iran
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و طبیعی منابع داراب، دانشگاه شیراز، شیراز
amir
امیر
موسوی
m-amir@nigeb.ac.ir
100319475328460029910
100319475328460029910
No
National Institute of Genetic Engineering and Biotechnology, Tehran, Iran
مؤسسه ملی مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی، تهران