Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1400
2
1
gregorian
2021
5
1
10
42
online
1
fulltext
fa
مطالعه تغییرات فیزیولوژیکی پرتقال تامسون ناول در پاسخ به محلولپاشی برگی جاسمونیک اسید تحت شرایط تنش خشکی
Study of the physiological changes of Thomson Navel orange in response to foliar application of jasmonic acid under droght stress conditions
تنش خشكي
Droughts Stress
پژوهشي
Research
<span dir="RTL">به منظور ارزیابی تأثیر غلظتهای مختلف جاسمونیک اسید بر تغییرات فیزیولوژیکی پرتقال تامسون ناول تحت تنش خشکی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح تنش خشکی شامل 100 درصد ظرفیت زراعی (به عنوان شاهد)، 75 درصد ظرفیت زراعی (تنش خشکی ملایم) و 50 درصد ظرفیت زراعی (تنش خشکی شدید) و نیز سه سطح محلولپاشی صفر، 100 و 200 میکرومولار جاسمونیک اسید بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی به طور معنیداری محتوای نسبی آب، پتانسیل آب گیاه، شاخص سطح برگ، هدایت روزنهای و کلروفیل کل برگ پرتقال تامسون ناول را کاهش داد، درحالی که میزان نشت یونی، مالون دیآلدهید، قندهای محلول، پرولین و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در شرایط تنش خشکی افزایش یافتند. همچنین مشخص شد که محلولپاشی برگی جاسمونیک اسید توانست با حفظ بهتر وضعیت آبی برگ (محتوای نسبی آب برگ و پتانسیل آب گیاه)، افزایش شاخص سطح برگ، هدایت روزنهای، حفظ بهتر پایداری غشاء سلولی (با کاهش نشت یونی و مالون دیآدهید)، حفظ کلروفیل کل در حد مطلوب، افزایش میزان محلولهای سازگار (قندهای محلول و پرولین) و همچنین افزایش فعالیت آنزیمهای کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز، اثرات</span> <span dir="RTL">منفی</span> <span dir="RTL">تنش</span> <span dir="RTL">خشکی را کاهش دهد. در نهایت، کاربرد محلولپاشی برگی جاسمونیک اسید به ویژه در غلظت 100 میکرومولار برای کاهش اثرات منفی تنش خشکی در پرتقال تامسون ناول پیشنهاد میگردد. </span>
In order to evaluate the effects of different concentrations of jasmonic acid on the physiological changes of Thomson Navel orange under drought stress conditions, a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with three replications. The treatments consisted of three levels of drought stress 100% of field capacity (as control), 75% of field capacity (mild drought stress) and 50% of field capacity (severe drought stress) and three concentrations of jasmonic acid 0, 100 and 200 µM. The results showed that drought stress significantly reduced relative water content, plant water potential, leaf area index, stomatal conductance and total chlorophyll of Thomson Novel orange leaf, whereas ion leakage, malondialdehyde, soluble sugars, proline content and antioxidant enzyme activity increased under drought stress conditions. It was also found that foliar application of jasmonic acid was able to maintain the leaf water status (relative leaf water content and plant water potential), increase leaf area index, stomatal conductance, maintain cell membrane stability (by reducing ion and malondialdehyde leakage), maintain total chlorophyll at the optimal levels, increase the amount of compatible solutions (soluble sugars and proline) as well as increase the activity of catalase, superoxide dismutase, ascorbate peroxidase and peroxidase, therefore, reduce the negative effects of drought stress. Overall, the foliar application of jasmonic acid, especially at 100 μM concentration, is recommended to reduce the negative effects of drought stress on Thomson Novel oranges.
پایداری غشاء, پتانسیل آب, محلولهای سازگار, کاتالاز, هدایت روزنهای
Membrane stability, Water potential, Compatible solutions, Catalase, Stomatal conductance
71
90
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1439-1&slc_lang=fa&sid=1
Katayoun
Delfani
کتایون
دلفانی
k.delfani@yahoo.com
100319475328460032859
100319475328460032859
No
Department of Plant Sciences, Faculty of Biological Sciences, Islamic Azad University, Tonekabon Branch, Tonekabon, Iran
گروه تخصصی علوم گیاهی-دانشکده علوم زیستی-دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران
Mahmoud
Asadi
محمود
اسدی
mahmoudasadi2000@gmail.com
100319475328460032860
100319475328460032860
Yes
Department of Plant Sciences, Faculty of Biological Sciences, Islamic Azad University, Tonekabon Branch, Tonekabon, Iran
گروه تخصصی علوم گیاهی-دانشکده علوم زیستی-دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران
Behrouz
Golein
بهروز
گلعین
bgoleincitrus@yahoo.com
100319475328460032861
100319475328460032861
No
Citrus and Subtropical Fruits Research Center, Horticultural Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ramsar, Iran
پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران
Babak
Babakhani
بابک
باباخانی
Babakhani.biology@gmail,com
100319475328460032862
100319475328460032862
No
Department of Plant Sciences, Faculty of Biological Sciences, Islamic Azad University, Tonekabon Branch, Tonekabon, Iran
گروه تخصصی علوم گیاهی-دانشکده علوم زیستی-دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران
Roghayeh
Razeghi Jadid
رقیه
رازقی جدید
Razeghi1349@gmail.com
100319475328460032863
100319475328460032863
No
Department of Plant Sciences, Faculty of Biological Sciences, Islamic Azad University, Tonekabon Branch, Tonekabon, Iran
گروه تخصصی علوم گیاهی-دانشکده علوم زیستی-دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران