Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1399
1
1
gregorian
2020
4
1
9
36
online
1
fulltext
fa
بررسی واکنش ارقام تجاری ایرانی چغندرقند به تنش شوری در مرحله جوانهزنی و رشد رویشی
Evaluation of Iranian sugar beet commercial varieties under salinity stress in germination and establishment growth stages
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<span dir="RTL">با توجه به افزایش سطح اراضی شور در ایران و جهان، تولید ارقام تجاری گیاهان زراعی متحمل به این تنش دارای اهمیت به سزایی خواهد بود. لذا این پژوهش به منظور بررسی واکنش جوانهزنی، رشد گیاهچه و مکانیسمهای احتمالی تحمل ارقام تجاری ایرانی چغندرقند تحت تنش شوری در قالب دو آزمایش جداگانه در سال 1395 انجام شد. به منظور بررسی صفات جوانه زنی ارقام شریف، پایا، شکوفا و آریا در سطوح تنش صفر، چهار، هشت، 12 و 16 دسی زیمنس بر متر به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار مقایسه شدند. همچنین این ارقام در آزمایش مشابه ولی بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سطوح تنش شوری صفر، چهار، هشت و 12 دسی زیمنس بر متر در گلخانه از نظر صفات فیزیولوژیک مورد بررسی قرار گرفتند. ارقام شریف و پایا در سطوح شوری 12 و 16 دسی زیمنس بر متر به ترتیب از شرایط جوانهزنی مناسبتری از نظر درصد جوانهزنی و طول دوره لازم برای جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه در مقایسه با ارقام شکوفا و آریا برخوردار بودند. به طوری که درصد جوانهزنی ارقام مذکور در هدایت الکتریکی 16 دسیزیمنس بر متر به ترتیب حدود 70، 60، 50 و 50 درصد بود. همچنین ارقام شریف و پایا در شرایط تنش شوری از فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان، غلظت کلروفیل و محتوای رطوبت نسبی برگ بیشتری در مقایسه با ارقام آریا و شکوفا برخوردار بودند که منجر به بیشتر بودن وزن گیاهچه و پایداری تعداد گیاهچه ارقام شریف و پایا در شرایط تنش شوری در گلخانه شد.</span>
Production of tolerant crop commercial varieties is very important due to increase of saline lands in Iran as is the case in the world. Therefore, this experiment was conducted to study germination, plant growth and probable tolerance mechanisms of Iranian sugar beet commercial varieties under salinity stress in two separate experiments during 2016. Sharif, Paya, Shokufa and Arya varieties were compared at 0, 4, 8 12 and 16 dS/m salinity levels in a factorial experiment based on completely randomized design with four replications to evaluate germination characteristics in the laboratory. Also, these varieties were compared in a similar experiment at 0, 4, 8, 12 ds/m salinity levels to evaluate physiological traits under greenhouse condition using randomized complete block design. Sharif and Paya varieties had better germination characteristics including seed germination, germination duration, root and seedlings length under 12 and 16 salinity stress levels than Shokufa and Arya as their germination percentage were 70, 60, 50 and 50, respectively. Antioxidant enzymes, chlorophyll content and relative water content of Sharif and Paya were higher than other varieties which caused higher seedling weights and stability of seedling number in these varieties under salinity condition.
آنزیمهای آنتی اکسیدان, پتاسیم, کلروفیل, کربوهیدرات های محلول
antioxidants enzymes, chlorophyll, K, soluble carbohydrate
397
412
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-87-9&slc_lang=fa&sid=1
roozbeh
farhoudi
روزبه
فرهودی
rfarhoudi@gmail.com
100319475328460020641
100319475328460020641
Yes
IAU dep of agronomy
دانشگاه آزاد اسلامی
SAMAR
KHYAMIM
سمر
خیامیم
samar.khayam@gmail.com
100319475328460020642
100319475328460020642
No
Seed and Plant Improvement Institute (SPII), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj,Iran
وزارت کشاورزی