Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1393
10
1
gregorian
2015
1
1
3
9
online
1
fulltext
fa
اثرات روی بر رشد، مقدار رنگیزههای فتوسنتزی، پرولین، پروتئین و کربوهیدراتهای گوجهفرنگی تحت تنش شوری
Effects of zinc on growth, photosynthetic pigments, proline, carbohydrate and protein content of Lycopersicum esculentum under salinity
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<p> روی یکی از عناصر غذایی کممصرف است که سمیت سدیم را در گیاهان کاهش میدهد و نقش مهمی در کمک به بقاء گیاهان زراعی تحت تنش شوری ایفا میکند. این تحقیق در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در پاییز 1391 در دانشگاه اراک انجام شد. در این مطالعه، اثرات 4 سطح شوری (0، 45، 90 و 120 میلیمولار کلریدسدیم) و سه سطح سولفاتروی (0، 5 و 10 میکرومولار) بر گوجهفرنگی بررسی شده است. نتایج نشان داد که تنش شوری به تنهایی پارامترهای رشد، رنگیزههای فتوسنتزی و پروتئین را کاهش میدهد، در حالی که پرولین و کربوهیدرات در مقایسه با گیاهان شاهد افزایش یافت . همچنین نتایج نشان داد که تیمار روی به تنهایی بر پارامترهای رشد، رنگیزههای فتوسنتزی، میزان پروتئین و کربوهیدرات اثر مثبت دارد اما پرولین را کاهش داد . تیمار گیاهان گوجهفرنگی تحت تنش شوری با سولفاتروی، اثرات منفی شوری را بر این پارامترها به طور معنیداری کاهش داد. بیشترین مقدار شاخصهای رشد، رنگیزههای فتوسنتزی و پروتئین در گیاهان بدون تنش شوری همراه با غلظت 10 میکرومولار روی اندازهگیری شد و کمترین مقدار این شاخصها در گیاهان تحت شوری 120 میلیمولار و بدون روی اندازهگیری شد. بنابراین توصیه میشود که در صورت کاشت گوجهفرنگی در خاکهای شور با کمبود روی، مقادیر کافی روی به خاک افزوده شود یا از محلولپاشی برگ استفاده شود. </p>
Zinc is one of micronutrients which reduces toxicity of sodium in plants and plays an important role in helping to the survival of crop plant under salinity stress. The research was conducted in a factorial experiment in completely randomized design with three replications in arak university in 1391 autumn. In this study, the effects of four salinity levels (0, 45, 90 and 120 mM NaCl) and three ZnSO4 levels (0, 5 and 10 μM) on tomato (Lycopersicum esculentum) were investigated. The results showed that single salinity decreased of the growth parameters, photosynthetic pigments and protein content, whereas increased the value of proline and carbohydrate in compared to the control plants. The results also showed that zinc treatment had positive effect on growth parameters, photosynthetic pigments, protein and carbohydrate content, however ZnSO4 treatment reduced the amounts of proline. Treatment of tomato plants under salinity stress with ZnSO4 reduced significantly the negative effects of salinity stress on these parameters. The highest values of growth indexes, photosynthetic pigments and protein were measured in plants without salt stress and concentrations of 10 μM Zn and the lowest values of this indicators were measured in plants under 120 mM NaCl without Zn. Therefore, it is recommended that for growing tomato in saline soils with zinc deficiency, Zn should be supplied in a adequate quantities to soils or used of ZnSO4 foliar sprays.
بهبود دهنده, تنش شوری, سدیمکلرید, سولفاتروی, گوجهفرنگی
Ameliorative, salt stress, sodium choloride, Tomato, Zinc sulphate
45
58
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-56-2&slc_lang=fa&sid=1
mehri
askari
مهری
عسکری
m-askary@araku.ac.ir
10031947532846003240
10031947532846003240
Yes
arak uni.
دانشگاه اراک
fariba
amini
فریبا
امینی
F-amini@araku.ac.ir
10031947532846003241
10031947532846003241
No
arak uni.
دانشگاه اراک
fatemeh
jamali
فاطمه
جمالی
ftemehjamali1990@yahoo.com
10031947532846003242
10031947532846003242
No
arak uni.
دانشگاه اراک