Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1398
9
1
gregorian
2019
12
1
8
33
online
1
fulltext
fa
تأثیر شوری بر تغییرات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی، آناتومی برگ، عملکرد و خصوصیات کیفی تودههای مختلف خربزه (Cucumis melo L.)
The effect of salinity on physiological, biochemical and anatomical characteristics of different varieties of melon
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<span style="font-size:12pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">بهمنظور بررسی تأثیر شوری آب آبیاری بر برخی صفات فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و آناتومی و همچنین رشد و عملکرد توده­های مختلف خربزه</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">، آزمایشی در قالب اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار روی سه توده متحمل (آناناسی)، نیمه­متحمل (سبز اصفهان) و حساس به شوری (گنگی) در دو سطح شوری سدیم کلرید (صفر و 8 دسی­زیمنس بر متر) شوری متداول چاههای منطقه در مزرعه ایستگاه تحقیقاتی اصفهان در سال زراعی 95-96 به اجرا درآمد. نتایج نشان داد با افزایش شوری وزن تر و خشک اندام هوایی در تمام تودهها کاهش یافت. وزن تر و خشک گوشت، پوست و بذر، تعداد و وزن متوسط میوه در تودههای حساس و نیمه­متحمل کاهش نشان داد. عملکرد میوه در تمام تودهها کاهش یافت. کاهش سطح برگ در توده حساس و طول بوته و میوه در توده نیمه­متحمل مشاهده شد. سفتی میوه در کلیه تودهها و اسیدیته میوه در توده نیمه­متحمل و حساس کاهش یافت، در حالی که مواد جامد محلول (</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">TSS</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">)</span></span></b><b> </b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">در این تودهها افزایش نشان داد</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">. میزان فتوسنتز، هدایت روزنهای و دی­اکسید کربن زیر روزنهای در توده حساس بیشترین میزان کاهش را نشان دادند در حالی که تعرق در این توده افزایش نشان داد و پتانسیل آب برگ منفیتر شد. بیشترین میزان پرولین، فنل کل و ظرفیت آنتی­اکسیدانی در توده متحمل مشاهده شد. ضخامت اپیدرم فوقانی در توده حساس با اعمال شوری افزایش یافت و در اپیدرم تحتانی تأثیر معنی­داری نداشت.</span></span></b><b> </b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">به­طور کلی نتایج نشان داد که با اعمال تنش شوری شاخصهای رشدی، پارامترهای فتوسنتزی و خصوصیات کمی و کیفی میوه کاهش یافت و این میزان کاهش در توده مقاوم آناناسی کمتر و در توده حساس گنگی بیشتر بود</span></span></b><b> </b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">و احتمالاً</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> از طریق تغییر در پارامترهای بیوشیمیایی مقاومت به تنش نظیر آنتی­اکسیدان و فنل نتوانسته مقاومت ایجاد کند بلکه از طریق تنظیمات آبی گیاه نظیر تعرق و پتانسیل آب و همچنین </span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">مواد جامد محلول (</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt">TSS</span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus"">)</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""> به کارایی بهتری از مقاومت رسید</span></span></b><b><span dir="LTR" style="font-size:9.0pt"><span style="font-family:"Calibri","sans-serif"">.</span></span></b><b><span lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span style="font-family:"B Lotus""></span></span></b></span></span></span></span>
<span style="font-size:12pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""><span style="font-size:10.0pt">To study the effect of salinity on physiological, biochemical and anatomical characteristics </span><span lang="EN" style="font-size:10.0pt">as well as the growth and yield </span><span style="font-size:10.0pt">of different varieties of melon, a split plot </span><span lang="EN" style="font-size:10.0pt">experiment</span> <span lang="EN" style="font-size:10.0pt">was </span><span style="font-size:10.0pt">designed</span><span style="font-size:10.0pt"> based on RCBD with 3 replication</span><span lang="EN" style="font-size:10.0pt"> on 3 </span><span style="font-size:10.0pt">varieties, resistant (</span><span lang="FY" style="font-size:10.0pt">annanasi</span><span style="font-size:10.0pt">), semi tolerant (</span><span lang="FY" style="font-size:10.0pt">Sabz Isfahan</span><span style="font-size:10.0pt">) and sensitive (</span><span lang="FY" style="font-size:10.0pt">Gongi</span><span style="font-size:10.0pt">) and two salinity levels (0 and 8ds/m according to salinity of wells)</span><span lang="EN" style="font-size:10.0pt"> in the field of Isfahan Research Station in 2016-2017.</span><span style="font-size:10.0pt">Results showed that the fresh and dry weight of shoots decreased with salinity in all varieties. Fresh and dry weight of pulp, skin and seeds, number and fruit weight decreased in sensitive and semi tolerant. Yield decrease in all varieties. fruit firmness in all varieties and fruit acidity decreased in semi tolerant and sensitive and TSS increased. The greatest decrease of photosynthesis, stomata conductance, and CO2 of stomata was in sensitive variety. Transpiration and </span><span lang="FY" style="font-size:10.0pt">leaf water potential was more minus</span><span style="font-size:10.0pt">.</span> <span lang="EN" style="font-size:10.0pt">The highest amount of proline, phenol and antioxidant activity was observed in resistant </span><span style="font-size:10.0pt">variety</span><span lang="EN" style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Calibri","sans-serif"">.</span></span> <span style="font-size:10.0pt">Upper epidermis thickness increased in sensitive variety with salinity and did not change in lower epiderm of leaves.</span> <span style="font-size:10.0pt">the aim of this research was introducing the tolerate variety to salinity result in introducing Ananasi</span><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"B Zar"">.</span></span></span></span>
پرولین, خربزه, شوری, فنل, میوه
Fruit, Melon, Phenol, Proline, Salinity
325
338
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-318-10&slc_lang=fa&sid=1
Hajar
Shafiee
هاجر
شفیعی
h.shafie@ag.iut.ac.ir
100319475328460028943
100319475328460028943
No
Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
maryam
Haghighi
مریم
حقیقی
mhaghighi@cc.iut.ac.ir
100319475328460028944
100319475328460028944
Yes
Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
Ali
Farhadi
علی
فرهادی
farhadi-siv@yahoo.com
100319475328460028945
100319475328460028945
No
Isfahan Research Center of Agriculture and Natural Resources
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
Mohammad Hossein
Ehtemam
محمدحسین
اهتمام
hehtemam@cc.iut.ac.ir
100319475328460028946
100319475328460028946
No
Department of Agronomy and Plant Breeding, Collage of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان