%0 Journal Article %A farhoudi, roozbeh %A KHYAMIM, SAMAR %T Evaluation of Iranian sugar beet commercial varieties under salinity stress in germination and establishment growth stages %J Plant Process and Function %V 9 %N 36 %U http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1263-fa.html %R %D 2020 %K antioxidants enzymes, chlorophyll, K, soluble carbohydrate, %X با توجه به افزایش سطح اراضی شور در ایران و جهان، تولید ارقام تجاری گیاهان زراعی متحمل به این تنش دارای اهمیت به سزایی خواهد بود. لذا این پژوهش به منظور بررسی واکنش جوانه‌زنی، رشد گیاهچه و مکانیسم‌های احتمالی تحمل ارقام تجاری ایرانی چغندرقند تحت تنش شوری در قالب دو آزمایش جداگانه در سال 1395 انجام شد. به منظور بررسی صفات جوانه زنی ارقام شریف، پایا، شکوفا و آریا در سطوح تنش صفر، چهار، هشت، 12 و 16 دسی زیمنس بر متر به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار مقایسه شدند. همچنین این ارقام در آزمایش مشابه ولی بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سطوح تنش شوری صفر، چهار، هشت و 12 دسی زیمنس بر متر در گلخانه از نظر صفات فیزیولوژیک مورد بررسی قرار گرفتند. ارقام شریف و پایا در سطوح شوری 12 و 16 دسی زیمنس بر متر به ترتیب از شرایط جوانه‌زنی مناسبتری از نظر درصد جوانه‌زنی و طول دوره لازم برای جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه در مقایسه با ارقام شکوفا و آریا برخوردار بودند. به طوری که درصد جوانه‌زنی ارقام مذکور در هدایت الکتریکی 16 دسی‌زیمنس بر متر به ترتیب حدود 70، 60، 50 و 50 درصد بود. همچنین ارقام شریف و پایا در شرایط تنش شوری از فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان، غلظت کلروفیل و محتوای رطوبت نسبی برگ بیشتری در مقایسه با ارقام آریا و شکوفا برخوردار بودند که منجر به بیشتر بودن وزن گیاهچه و پایداری تعداد گیاهچه ارقام شریف و پایا در شرایط تنش شوری در گلخانه شد. %> http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1263-fa.pdf %P 397-412 %& 397 %! %9 Research %L A-10-87-9 %+ IAU dep of agronomy %G eng %@ 2322-2727 %[ 2020