RT - Journal Article T1 - Effects of Different Sources and quantities of Nitrogen Fertilizers on Physiological Parameters of Fenugreek (Trigonella foenum- graecum L.) JF - jispp YR - 2018 JO - jispp VO - 7 IS - 23 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-674-fa.html SP - 361 EP - 370 K1 - Essential oil K1 - Amino Acids K1 - Protein K1 - Carotenoids K1 - Chlorophyll. AB - امروزه به دلیل تأثیر مثبت کودهای ازته بر رشد، عملکرد و کیفیت محصولات کشاورزی، مصرف بی‌رویه کودها افزایش یافته است. به‌منظور بررسی اثرات نوع و مقادیر مختلف کود نیتروژن بر برخی صفات فیزیولوژیکی گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella foenum- graecum L.) آزمایشی به‌صورت طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار طی تابستان 1394 در مزرعه تحقیقاتی گروه باغبانی دانشگاه ایلام انجام شد. تیمارها شامل کود اوره و نیترات کلسیم هر کدام در چهار سطح صفر، 25، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار و آمینواسید با چهار غلظت صفر، 1، 2 و 4 گرم در لیتر بودند. نتایج نشان داد که نوع و مقادیر مختلف ازت تأثیر معنی­داری بر کلیه صفات مورد مطالعه داشت. بیشترین محتوی رنگیزها (کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کارتنوئید)، پروتئین و اسانس برگ از تیمار چهار گرم در لیتر آمینواسید، بیشترین محتوای فیبر برگ از تیمار 100 کیلوگرم در هکتار نیترات کلسیم و بیشترین محتوای کربوهیدرات برگ از گیاهان شاهد به دست آمد. همچنین، با افزایش مقدار ازت مصرفی از هر سه منبع، محتوای کربوهیدرات­ها کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد نوع و مقادیر مختلف کودهای ازته (بخصوص آمینو اسید) در بهبود صفات فیزیولوژیکی شنبلیله تأثیر مثبتی داشته و می­توان مصرف ازت را در راستای افزایش کیفیت این سبزی و گیاه دارویی توصیه نمود. LA eng UL http://jispp.iut.ac.ir/article-1-674-fa.html M3 ER -