@ARTICLE{SalehiLisar, author = {Nemati, Maryam and SalehiLisar, Seyed Yahya and Movafeghi, Ali and Motafakkerazad, Rouhollah and }, title = {The effect of different concentrations of pyrene on photosynthetic pigment content and antioxidant enzyme activities in sunflower (Helianthus annuus)}, volume = {10}, number = {45}, abstract ={روند صنعتی شدن و افزایش جمعیت از دلایل عمده افزایش آلودگی محیط‌زیست با هیدروکربن­های آروماتیک چند­حلقه‌ای می‌باشد. حضور این ترکیبات در محیط رشد گیاهان، سبب بروز انواع تنش­ها و تحت تاثیر قرار گرفتن رشد آنها می‌شود. گیاهان می‌توانند این ترکیبات را از آب و خاک جذب کنند، بنابراین این مواد می­توانند اثرات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی مختلف بر گیاهان داشته باشند. از سوی دیگر، گیاهان اولین حلقه از زنجیره­های غذائی می­باشند و هر گونه تاثیر زیانبار بر آنها، حیات و سلامت سایر موجودات زنده را به خطر می اندازد. از این رو در این تحقیق اثر غلظت­های 0، 50 و 100 میلی­گرم بر لیتر از پیرن بر غلظت رنگیزه­های فتوسنتزی، فعالیت برخی آنزیم­های پاداکساینده، محتوای مالون­دی­آلدئید و پراکسید­هیدروژن گیاه آفتابگردان مورد بررسی قرار گرفت. برای این هدف گیاهچه­های 50 روزه تحت تیمارهای مختلف پیرن قرار گرفتند و شاخص­های مورد نظر اندازه­گیری شدند. پیرن سبب کاهش معنی­دار در غلظت کلروفیل­ها، فعالیت آنزیم کاتالاز، غلظت پراکسید­هیدروژن و آنتوسیانین­ها در مقایسه با شاهد گردید. از طرف دیگر، پس از تیمار پیرن غلظت کاروتنوئیدهای گیاه، فعالیت آنزیم­های سوپراکسید­دیسموتاز، پراکسیداز و همچنین شاخص مالون­دی­آلدﺋید در ریشه و اندام هوایی گیاه آفتابگردان افزایش یافت. طبق نتایج این تحقیق، پیرن احتمالا با افزایش پراکسیداسیون لیپیدها، عامل تنش اکسیداتیو و در نتیجه کاهش مقدار رنگیزه­های فتوسنتزی و در نهایت بیومس و رشد گیاه می­باشد. }, URL = {http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1476-fa.html}, eprint = {http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1476-fa.pdf}, journal = {Plant Process and Function}, doi = {}, year = {2021} }