TY - JOUR JF - jispp JO - VL - 8 IS - 29 PY - 2019 Y1 - 2019/5/01 TI - Effect of salicylic acid Effect of application of salicylic acid and potassium silicate on some morphological, physiological and biochemical traits in wheat (Triticum aestivum L.) grown under salt stress TT - تاثیر کاربرد اسید سالیسیلیک و سیلیکات پتاسیم بر برخی پاسخ‌های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم (Triticum aestivum L.) در شرایط تنش شوری N2 - شوری آب و خاک از عوامل کاهش دهنده رشد و عملکرد بسیاری از محصولات کشاورزی در ایران می­باشد. بنابراین، ترکیبات زیادی در زمینه کاهش اثرات زیان­آور این تنش، مورد استفاده قرار گرفته­اند. این پژوهش به­منظور بررسی اثرات ‌اسید سالیسیلیک و سیلیکات‌پتاسیم بر کاهش اثرات منفی تنش شوری در گندم انجام شده است. آزمایش به­صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با اضافه کردن 100 میلی­مولار کلرید سدیم و 14 میلی­گرم در لیتر اسید سالیسیلیک و 15 میلی­گرم در لیتر سیلیکات پتاسیم به محلول غذایی اجرا گردید. کشت گیاهان در شرایط هیدروپونیک، با استفاده از محلول غذایی هوگلند انجام گرفت. نتایج نشان داد که در گیاهان تیمار شده با شوری، وزن تر و خشک، غلظت کلرفیل­های a،b و کل، کاروتنوئیدها و پروتئین کل درمقایسه باگیاهان شاهد به طور معنی‌دار کاهشیافت،درحالی که شوری منجر به افزایش معنی‌دار غلظت قندهای محلول، مالون‌دی‌آلدئید و پراکسیدهیدروژن گردید. همچنین، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز نیز به­‌طور معنی‌دار افزایش یافت. طبق نتایج به­دست آمده، کاربرد ‌اسید سالیسیلیک و سیلیکات پتاسیم درشرایط شوری موجب کاهش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان، پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء و سطح پراکسیدهیدروژن شد. با این حال، شاخص­های رشدی مورد مطالعه، غلظت رنگیزه‌های فتوسنتزی، غلظت قندهای محلول و پروتئین کل با کاربرد ترکیبات ذکر شدهدرشرایط شوری به‌طور قابل‌توجهی افزایش نشان دادند. بررسی مقایسه‌ای پاسخ سیستم آنتی‌اکسیدانی گیاه گندم تحت تنش شوری به کاربرد ترکیبات ذکر شده، تفاوت چندانی بین تیمارها در فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز نشان نداد، با این حال کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز ریشه و اندام هوایی و نیز کاهش در فعالیت پراکسیداز اندام هوایی با کاربرد اسید سالیسیلیک در مقایسه با کاربرد سیلیکات پتاسیم مشاهده شد. SP - 43 EP - 58 AU - daeihassani, Behrokh AU - abedini, Masoumeh AU - shahinfar, Zahra AD - KW - Antioxidant system KW - Salicylic acid KW - Stress condition KW - Wheat UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-716-fa.html ER -