%0 Journal Article %A tavakoli, sakineh %A amiri, Jafar %A barin, mohsen %T The effect of zinc sulfate under boron toxicity conditions on some morphophysiological and biochemical properties of grapevine (Vitis vinifera L.) %J Plant Process and Function %V 10 %N 45 %U http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1505-fa.html %R %D 2021 %K Catalase, Growth parameters, Nitrate and Proline., %X به­منظور بررسی تأثیر سولفات روی بر برخی ویژگی­های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در دو رقم انگور (قزل­اوزوم و حسینی) در شرایط سمیت بور آزمایش گلخانه­ای با سه فاکتور شامل دو رقم انگور (قزل­اوزوم و حسینی)، چهار سطح بور شامل 25/0 (شاهد)، 5/2، 5 و 10 میلی­گرم در لیتر و سه سطح سولفات روی صفر (شاهد)، 3 و 6 گرم در لیتر به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار و در مدّت شش ماه انجام شد. وزن تر برگ در تیمارهای 5 و 10 میلی­گرم در لیتر بور(بدون کاربرد سولفات روی) به­ترتیب 55/68 و 49 درصد و وزن خشک برگ در تیمارهای 5 و 10 میلی­گرم در لیتر بور(بدون کاربرد سولفات روی) به­ترتیب 44/65 و 9/86 درصد در مقایسه با شاهد، کاهش یافت. در غلظت 6 گرم در لیتر سولفات روی و 10 میلی­گرم در لیتر بور، میزان قند محلول در رقم قزل­اوزوم 35/6 برابر و در رقم حسینی 3/5 برابر نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. با کاربرد 6 گرم در لیتر سولفات روی، میزان پروتئین کل در سطح 5 میلی­گرم در لیتر بور53/1 برابر و در سطح 10 میلی­گرم در لیتر بور، میزان آن 77/1 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داشت. کم­ترین میزان آهن در هر دو رقم در تیمار 10 میلی­گرم در لیتر بور مشاهده شد. بیشترین میزان بور برگ (51/200 میلی­گرم بر کیلو­گرم ماده خشک) در غلظت 10 میلی­گرم در لیتر بور مشاهده گردید. کاربرد سولفات روی باعث افزایش کارایی رشد، افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی و اُسمولیت­های سازگار و نیز کاهش جذب یون­های بور در هر دو رقم شد. رقم حسینی در مقایسه با رقم قزل­اوزوم در بیشتر شاخص­ها نسبت به بور متحمل­تر بوده و استفاده از سولفات روی می­تواند بعضی از اثرات منفی ناشی از تنش بور را در هر دو رقم انگور تعدیل نماید. %> http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1505-fa.pdf %P 107-122 %& 107 %! %9 Research %L A-10-676-4 %+ 1Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, urmia, Iran %G eng %@ 2322-2727 %[ 2021