RT - Journal Article T1 - Investigation of degradation process of Zygophyllum fabago L. seed reserves during germination under different pH JF - jispp YR - 2019 JO - jispp VO - 8 IS - 30 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1160-fa.html SP - 71 EP - 79 K1 - Key words: Amylase K1 - Carbohydrate K1 - Germination K1 - Lipase K1 - Lipid K1 - pH K1 - Protein K1 - Starch K1 - Zygophyllum fabago L. AB - چکیده اسفندک (Zygophyllum fabago L.) به عنوان یک گیاه شورپسند اختیاری چند­ساله، در مناطق خشک و زمین‌های بایر و غیر‌قابل کشت می‌روید. باتوجه به تفاوت اسیدیته خاک­های زیستگاه­های متنوع طبیعی اسفندک، تاثیر pH بر روند تجزیه ذخایر بذور اسفندک طی جوانه­زنی آزمایش شد. آزمایش در طرح کاملاً تصادفی با هفت سطح pH (یعنی4، 5، 6، 7، 8، 9و10) و طی چهار تکرار در مدت یک هفته انجام یافت. بذرها توسط محلول هیپوکلریت­سدیم 1% ضدعفونی سطحی شدند ودر pH­های متفاوت در دمای 28درجه سانتی­گراد و در تاریکی قرار گرفتند. سنجش بیومولکول­های بذر و میزان فعالیت آنزیم­های آلفا­آمیلاز و لیپاز در دو مرحله قبل (روز پنجم) و بعد (روز هفتم) از جوانه­زنی انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس داده­ها نشان­داد که آنزیم لیپاز در pH­های قلیایی بیشتر فعالیت کرده و به همین دلیل میزان لیپید در این pH­ها کمتر است. آلفا­آمیلاز در pH­های قلیایی نسبت به pH­های اسیدی فعالیت کمتری نشان داده­است. غلظت ذخایر نشاسته بذر و محتوی قند­های محلول تابع فعالیت آلفا­آمیلاز بود. بنظر می­رسد در بذر اسفندک فعالیت آنزیم آلفا­آمیلاز قبل از جوانه­زنی در محدوده pH­های 4 الی 8 بیشینه بوده و موجب تجزیه ذخایر نشاسته، و از این طریق موجب آغاز روند جوانه­زنی شده­است. در حالی که فعالیت لیپاز و محتوای لیپید حاکی از اهمیت ذخایر لیپید در مرحله بعد از جوانه­زنی است. در مراحل بعد از جوانه­زنی لیپاز پیش­سازهای رشد (و نه احتمالاً پیش­سازهای تولید انرژی) را برای گیاهک جوان فراهم می­آورد که فعالیت آن در محیط قلیایی قابل­ملاحظه است. بیشترین محتوای پروتئین دانه بعد از جوانه­زنی و در pH­های خنثی مشاهده شد که می­تواند نشانگر بهینه بودن شرایط خنثی برای ادامه رشد دانه­رست باشد. LA eng UL http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1160-fa.html M3 ER -