TY - JOUR JF - jispp JO - VL - 11 IS - 51 PY - 2022 Y1 - 2022/12/01 TI - Biomass production, antioxidant capacity and removal of nitrate and phosphate by marine microalgae Tetraselmis tetrathele cultivated in food wastewater TT - تولید زی‌توده، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و حذف نیترات و فسفات توسط ریزجلبک دریایی Tetraselmis tetrathele کشت‌شده در پساب کارخانه مواد غذایی N2 - این تحقیق با هدف بررسی کشت ریزجلبک دریایی Tetraselmis tetrathele در پساب مواد غذایی و تأثیر غلظت­های مختلف پساب بر مقدار رشد ویژه، زی­توده، کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنوئید کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی و مقایسه آنها با محیط­کشت کانوی انجام شد. در این آزمایش درصد حذف فسفات و نیترات پساب مواد غذایی توسط ریزجلبک T. tetthele نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور جلبک T. tetratheleدر دو غلظت 5 درصد و 10 درصد از پساب کارخانه مواد غذایی نامی­نو و محیط­کشت کانوی به­مدت 9 روز کشت داده شد. آزمایش با روشنایی کامل و دمای 2 ± 24 درجه سانتی­گراد و شدت نور 35 میکرومول بر متر مربع در ثانیه انجام شد. بیش­ترین میزان زی­توده تولیدی (27/0 گرم در لیتر)، میزان کلروفیل a (57/2 میلی­گرم در لیتر) و رشد ویژه (62/1 در روز) در تیمار کانوی مشاهده شد. بیشترین میزان کاروتنوئید کل نیز در تیمار با غلظت 10 درصد پساب به­دست آمد. ظرفیت آنتی­اکسیدانی ریزجلبک نشان داد که در هر دو سنجش DPPH و ABTS فعالیت آنتی­اکسیدانی وابسته به غلظت عصاره است و در غلظت 2000 میکروگرم بر میلی­لیتر عصاره در تیمار با غلظت 10 درصد پساب با 4/28 درصد بیشترین درصد مهار رادیکال آزاد DPPH را نشان داد. سنجش ABTS بیانگر آن بود که در غلظت 2000 میکروگرم بر میلی­لیتر عصاره هر سه تیمار بالاترین ظرفیت آنتی­اکسیدانی (بیش از 90 درصد مهار رادیکال آزاد ABTS) را داشتند و اختلاف معنی­داری بین سه تیمار مشاهده نشد (05/0<P ) اما در غلظت­های کمتر عصاره تفاوت معنی­داری بین تیمارهای مختلف وجود داشت به گونه­ای که در غلظت 600 میکروگرم بر میلی­لیتر ظرفیت آنتی­اکسیدان در تیمار کانوی، پساب 10% و پساب 5% به­ترتیب 3/53%، 3/73% و 2/96% بود. نتایج نشان داد که ریزجلبک T. tetrathele به­خوبی می­تواند در این مقادیر کم پساب رشد کرده و 74 درصد فسفات (در تیمار 10 درصد پساب) و 24 درصد نیترات (تیمار 5 درصد پساب) را طی یک دوره کوتاه 9 روزه از محیط حذف کند. بنابراین با توجه به اینکه T. tetrathele می­تواند به­طور معنی­داری نیترات و فسفات را حذف و زی­توده جلبکی تولید نماید. نتایج این مطالعه نشان داد که با کشت ریزجلبک T. tetrathele می­توان در کنار حذف آلاینده­ها در پساب، به تولید زی­توده­ای با رشد مناسب و ترکیبی ارزشمند با ظرفیت آنتی­اکسیدانی بالا دست یافت که می­تواند نوید بخش تولید محصولی ارزشمند و مقرون به صرفه جهت استفاده در صنایع مختلف چون آرایشی بهداشتی و صنایع غذایی باشد. SP - 175 EP - 192 AU - Nezafatian, Elham AU - Farhadian, Omidvar AU - Rostami, Fatemeh AD - Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran KW - Food effluent KW - Nitrate and phosphate removal KW - Growth KW - Antioxidant capacity KW - Tetraselmis tetthele UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1623-fa.html ER -