TY - JOUR T1 - Effect of different concentrations of iron and boron on growth and physiological properties of Achillea millefolium L. TT - بررسی اثر غلظت‌های مختلف آهن و بور بر رشد و برخی خصوصیات فیزیولوژیک گیاه بومادران (Achillea millefolium L.) JF - jispp JO - jispp VL - 10 IS - 45 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1546-fa.html Y1 - 2021 SP - 43 EP - 56 KW - Chlorophyll KW - Dry weight KW - Medicinal plants and Micronutrients. N2 - گیاهان برای رشد­و­نمو خود به عناصر غذایی ضروری نیاز دارند. آهن و بور از جمله عناصر ریز­مغذی هستند که به مقدار خیلی کم مورد نیاز گیاهان هستند. این تحقیق به­صورت گلدانی به­منظور بررسی اثر آهن و بور بر گیاه بومادران، به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. آهن در سه سطح (صفر، 5 و 20 میکرومولار) و بور در سه سطح (۲۵، 50 و 75 میکرومولار) انتخاب شدند. نتایج نشان داد که اثر آهن، بور و برهم‌کنش آنها بر بیشتر شاخص­های رشدی و فیزیولوژیکی گیاه بومادران معنی‌دار بود. آهن (20 میکرومولار) و بور (75 میکرومولار) و برهم‌کنش آنها موجب افزایش معنی­دار شاخص­های کلروفیل a، b، کلروفیل کل، نسبت کلروفیل a/b و کاروتنوئید نسبت به نمونه­های شاهد (آهن 20 میکرومولار و بور 25 میکرومولار) گردید. غلظت­های مختلف بور بر محتوای آب نسبی تأثیری نداشت. هم‌چنین غلظت­های مختلف بور و آهن منجر به تغییر معنی­داری در شاخص وزن خشک ریشه نگردید. آهن به صورت معنی­داری بر میزان آهن ریشه و اندام هوایی و هم‌چنین پروتئین محلول برگ تأثیر داشت در­حالی­که غلظت‌های مختلف بور منجر به تفاوت معنی­دار در میزان آهن ریشه و پروتئین محلول برگ گردید. حداکثر میزان آهن ریشه و اندام هوایی به‌ترتیب 951 و 620 میکروگرم برگرم وزن خشک به­دست آمد. به­صورت کلی، به­نظر می‌رسد که تیمار گیاه بومادران با غلظت‌های 20 میکرومولار آهن و 75 میکرومولار بور منجر به افزایش معنی­دار شاخص­های رشد و فیزیولوژیک این گیاه می‌گردد. M3 ER -