RT - Journal Article T1 - The effect of low root temperature with three nitrogen levels on growth, photosynthetic and physiological characteristics of lettuce JF - jispp YR - 2015 JO - jispp VO - 4 IS - 13 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-200-fa.html SP - 121 EP - 132 K1 - root temperature K1 - root exudate phenol K1 - prolin K1 - photosynthesis AB - با توجه به تفاوت در دمای بهینه رشد در ناحیه ریشه و شاخساره و اهمیت ریشه در تامین مواد غذایی مورد نیاز گیاه و تحت تاثیر قرار گرفتن عملکرد ریشه در دماهای مختلف این پژوهش به منظوربررسی اثر دمای پایین ناحیه ریشه در سطوح مختلف نیتروژن بر کاهو به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرارطرح ریزی شد. تیمارها شامل ، سه سطح نیتروژن( = N1100،= N2 75 و= N3 50 درصد محلول غذایی جانسون) و دو سطح دمایی(15 درجه سانتی گراد =تنش دمایی پایین (T2) و 25 درجه سانتی گراد= دمای بهینه ریشه(T1) در گلخانه های دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. نتایج نشان داد که با کاهش دما و همچنین سطوح نیتروژن میزان پرولین و فنول مترشحه از ریشه نیز در تیمار T2×N3 به ترتیب 98% و 8 % از تیمار شاهد بیش‌تر بود. علاوه بر این نرخ فتوسنتز با 80 % و میزان هدایت روزنه‌ای با 56 %کاهش در تیمار T2×N3 به حداقل مقدار خود رسید. علاوه بر این میزان فتوسنتز، کارایی مصرف آب فتوسنتزی، شاخص کلروفیل به ترتیب 39 ، 69 و 70 درصد در تیمار تنش سرمایی نسبت به شاهد کاهش یافت. بر اساس نتایج به دست آمده تحت شرایط تنش دمای پایین ریشه فاکتورهای نرخ فتوسنتز، شدت تعرق، هدایت روزنه ای، فنول عصاره برگی و ساخت پرولین بیشتر از سایر خصوصیات تحت تاثیر قرار می گیرد این گیاه با ساخت ترکیبات فنولی و پرولین به منظور حفظ بقای خود مقاومت نشان می دهد. LA eng UL http://jispp.iut.ac.ir/article-1-200-fa.html M3 ER -