TY - JOUR JF - jispp JO - VL - 10 IS - 42 PY - 2021 Y1 - 2021/5/01 TI - The stamen and stigma of some species of wild saffron (Crocus sp.) as a rich source of antioxidants TT - پرچم و کلاله برخی گونه های زعفران وحشی (Crocus sp.) به عنوان منبع غنی آنتی اکسیدان ها N2 - زعفران (Crocus sp.) به طور گسترده ای در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می­گیرد و به عنوان طعم دهنده و مواد طبیعی رنگ آمیزی استفاده می­شود. ارزیابی مقایسه ای فعالیت آنتی­اکسیدانی در پرچم و همچنین ترکیب موثره و دارویی کروسین در کلاله و پرچم گونه زعفران زراعی در مقایسه با گونه های بومی وحشی زیبا و خزری جمع آوری شده از استان گیلان، اهداف اصلی این مطالعه بود. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان ترکیب موثره کروسین در کلاله گونه زیبا (C. speciosus) و خزری با اختلاف معنی­داری بیشتر از گونه زراعی (C. sativus) بود، ولی میزان رنگیزه کروسین در پرچم گونه زراعی (C. sativus) با اختلاف معنی داری بیشتر از گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) بود. همچنین نتایج بررسی­ها در تحقیق حاضر نشان­داد که میزان فنل کل و همچنین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH) در پرچم گونه زراعی (C. sativus) به صورت معنی داری بیشتر از دو گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) بود، ولی میزان فلاونل در دو گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) به صورت معنی داری بیشتر از گونه زراعی (C. sativus) بود. با توجه به اینکه تاکنون، پرچم زعفران زراعی به عنوان بخش دور ریز زعفران محسوب می شد، بر اساس نتایج این تحقیق، به علت سطح بالای فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیب دارویی کروسین در پرچم زعفران زراعی و وحشی، علاوه بر کلاله، این بخش زعفران زراعی و وحشی نیز پتانسیل قابل توجهی به عنوان منبع غنی آنتی اکسیدانی، جهت غنی کردن سبد غذایی مردم و استفاده در انواع برنامه­های دارویی و غذایی دارد. SP - 1 EP - 12 AU - Shahinfar, Fatemeh AU - Taghikhah-Khomami, Sara AU - Fallah, Seyedeh Fatemeh AU - Afshar-Mohammadian, Mansour AU - Bakhshi, Davod AD - Department of Biology, Faculty of Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran KW - wild saffron KW - agronomic saffron KW - crocin KW - stamen KW - stigma UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1409-fa.html ER -