%0 Journal Article %A Rezaei, Shiva %A Afshar Mohammadian, Mansour %A Ramezani Malekroudi, Mohammd %T The impact of cold stress on two olive cultivars %J Plant Process and Function %V 1 %N 2 %U http://jispp.iut.ac.ir/article-1-31-fa.html %R %D 2013 %K Keywords: cold stress, olive, lipid peroxidation, pigment, protein., %X چکیده: زیتون (Olea europaea L.) از گیاهان همیشه سبز و بومی نواحی مدیترانه‌ای است. این گیاه متحمل به شوری و خشکی است، اما در دما‌های پایین مقاومت کمی دارد. در سال‌های اخیر به علت افزایش تقاضا برای روغن و میوه‌ی زیتون، کاشت درخت زیتون در ایران گسترش یافته است. ارقام مختلف زیتون واکنش‌های متفاوتی نسبت به سرما دارند و بنابراین انتخاب ارقام مقاوم، مؤثرترین روش برای اجتناب از خسارات سرما به شمار می‌رود. بدین منظور برای مقایسه تاثیر تنش سرما بر میزان پروتئین کل، پراکسیداسیون لیپیدی و محتوای کلروفیل دو رقم زیتون (سویلانا و فرانتوئیو)، نهال‌های 1 ساله، در معرض 7 دمای 10، 5، 0، 5-، 10-، 15-، 20- و دمای شاهد (°C 20) به تدریج و برای 12 ساعت قرار گرفتند. پس از هر مرحله‌ی دمایی، نمونه برداری از برگ گیاهان انجام شد. نتایج نشان داد که تا دمای صفر، تنش معنی‌داری به نمونه‌ها وارد نشد وهر دو رقم تا این دما مقاومت نشان دادند، اما وقتی دما به زیر صفر رسید، رقم فرانتوئیو حتی تا دمای 15- قادر به حفظ ساختار‌های فتوسنتزی خود بود و میزان مالون دی آلدهید نیز در آن افزایش چندانی در مقایسه با شاهد (دمای °C 20)، نداشت. میزان پروتئین کل در فرانتوئیو از دمای 10- به پایین کاهش معنی‌داری نشان داد، اما در رقم سویلانا این کاهش از دمای 5- به پایین دیده شد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که رقم فرانتوئیو نسبت به سویلانا، رقم مقاوم‌تری نسبت به تنش سرمایی است. %> http://jispp.iut.ac.ir/article-1-31-fa.pdf %P 1-11 %& 1 %! %9 Research %L A-10-29-1 %+ %G eng %@ 2322-2727 %[ 2013