AU - Eshghi, Saeid TI - Morpho-physiological, quantitative and qualitative Responses of Two Strawberry (Fragaria × ananassa) Cultivars to Heat Stress in Presence of Arbuscular Mycorrhiza Fungus PT - JOURNAL ARTICLE TA - jispp JN - jispp VO - 9 VI - 38 IP - 38 4099 - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1319-fa.html 4100 - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1319-fa.pdf SO - jispp 38 AB  - تنش گرمایی یکی از مهمترین پدیده‌های آب و هوایی می­باشد که باعث آسیب مخرب به بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله توت‌فرنگی شده است. بدین منظور پژوهشی با 5 تیمار دمایی (شاهد(با 2 ± 23 درروز و 2 ± 16 درجه سلسیوس درشب)، 30، 35، 40 و 45 درجه سلسیوس) و دو سطح قارچ مایکوریز (با قارچ Funeliformis mosseae و بدون قارچ) و 2 رقم توت‌فرنگی (پاروس و کوئین­الیزا) به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در سال 1395 درگلخانه‌های دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز و مرکز تحقیقات کشاورزی زرقان انجام شد. یافته­های حاصل از پژوهش نشان داد که با افزایش دما تعداد گل در گل‌آذین، گل‌آذین در بوته، درصد تشکیل میوه، وزن، طول، قطر، تعدادفندقه میوه و همچنین عملکرد بوته در هر دو رقم کاهش یافت. حضور قارچ­ میکوریز در گیاهان پس از تیمار تنش دمایی باعث افزایش درصد کلنیزاسیون، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، سطح برگ، میزان فسفر، تعداد گل و گل‌آذین در بوته، درصد تشکیل میوه، اندازه میوه، عملکرد، مواد جامد محلول و ویتامین C نسبت به گیاهان بدون حضور قارچ میکوریز شد. گیاهان در حضور قارچ میکوریز نسبت به گیاهان بدون حضور قارچ میکوریز تحمل بهتری به دمای بالا نشان دادند. کاهش برخی ویژگی‌های بررسی شده در رقم پاروس نسبت به رقم کوئین‌الیزا در دمای بالا کمتر بود که تحمل بیشتر رقم پاروس به دمای بالا را نشان داد. این پژوهش نشان داد که استفاده از قارچ‌های میکوریز باعث افزایش عملکرد کمی و کیفی توت‌فرنگی و بهبود تحمل به تنش گرمایی شد. CP - IRAN IN - 1Horticultural Science, School of Agriculture, Shiraz University, 2Soil Science, School of Agriculture, Shiraz University LG - eng PB - jispp PG - 245 PT - Research YR - 2020