TY - JOUR T1 - The effect of melatonin and hydropriming on some physiological characteristics of Chickpea (Cicer arietinum L.) seed and seedling under salinity stress TT - اثر ملاتونین و هیدروپرایمینگ بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک بذر و گیاهچه نخود (Cicer arietinum L.) تحت تنش شوری JF - jispp JO - jispp VL - 9 IS - 35 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1231-fa.html Y1 - 2020 SP - 347 EP - 358 KW - Proline KW - Malondialdehyde KW - Potassium KW - Sodium KW - Priming N2 - ملاتونین (N استیل-5- متوکسی­تریپتامین) به عنوان یک تنظیم کننده‌ رشد گیاه، ترکیبی طبیعی است که در انواع زیادی از گونه‌های گیاهی در ریشه، برگ، میوه و دانه شناسایی شده است. به منظور بررسی اثر ملاتونین بر برخی شاخص‌های فیزیولوژیک بذر و گیاهچه نخود (رقم آرمان) تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1396 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل ملاتونین در غلظت‌های بدون پرایم، صفر، 25، 50، 75، 100 و 125 میکرومولار به عنوان فاکتور اول و سطوح مختلف شوری شامل صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی‌مولار کلریدسدیم به عنوان فاکتور دوم بود. نتایج نشان داد که در سطوح تنش شوری 100 و 50 میلی‌مولار، ملاتونین با غلظت 100 میکرومولار، باعث افزایش میزان پرولین گیاهچه گردید. در شرایط عدم تنش ‌پرایمینگ با غلظت‌های 25، 75 و 100 میکرومولار ملاتونین میزان پتاسیم گیاهچه را افزایش داد. همچنین در تنش 100 میلی‌مولار شوری پرایمینگ با غلظت‌های 50 و 75 میکرومولار ملاتونین باعث افزایش میزان پتاسیم در گیاهچه شد. پرایمینگ با غلظت 75 و 25 میکرومولار ملاتونین به ترتیب در سطوح تنش شوری 100 و 75 میلی‌مولار باعث کاهش میزان سدیم گیاهچه شد. با توجه به نتایج بدست آمده می‌توان گفت که نخود در مرحله جوانه‌زنی تا سطح 100 میلی‌مولار تنش شوری را تحمل نموده و کاربرد ملاتونین در این مرحله به دلیل تحمل به شوری تاثیر زیادی بر شاخص‌های فیزیولوژیک بذر نداشته است و تنها هیدرو پرایمینگ در این شرایط نسبت به شاهد بدون پرایم با کمک به جذب آب توسط گیاه تاثیر مثبتی بر فرایند فیزیولوژیک در حین جوانه‌زنی داشته است. M3 ER -