TY - JOUR T1 - Effects of salt stress on total lipid values, fatty acid profiles, omega-3, omega-6 and omega-9, in the brown algea Sargassum boveanum on Bushehr coast TT - اثرات استرس شوری بر روی مقادیر لیپیدی تام، پروفایل اسیدهای چرب، امگا-3، امگا-6 و امگا-9، در جلبک قهوه‌ای سارگاسوم بوویانوم سواحل بوشهر JF - jispp JO - jispp VL - 11 IS - 51 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1742-fa.html Y1 - 2022 SP - 117 EP - 140 KW - Fatty acids KW - Lipid KW - Macroalgae KW - Salt stress KW - Sargassum boveanum N2 - برخی جلبک­ها منابع غنی لیپیدها و اسیدهای چرب مفید مختلفی هستند. در سال‌های اخیر، مطالعات متعددی برای ارزیابی اثر تیمارهای مختلف شوری بر روی کمیت و کیفیت این لیپیدها در جلبک­ها انجام شده است. مطالعه حاضر به­منظور بررسی تأثیر غلظت‌های مختلف سدیم کلرید بر میزان لیپید تام، پروفایل اسیدهای چرب و مقادیر امگا 3، 6 و 9 در جلبک سارگاسوم بوویانوم انجام شد. نمونه جلبک، از سواحل استان بوشهر جمع­آوری و طی 30 روز، در سه گروه کنترل و تیمارهای 1 و 2 گرم بر لیتر سدیم کلرید در یک آکواریوم نگهداری گردید. سپس استخراج لیپید آنها، با استفاده از روش بلای و دایر (1959) انجام گردید. فاکتورهای عدد اسیدی (AV)، عدد پراکسید (PV) و ضریب شکست (RI) لیپیدها، به­ترتیب بر­اساس روش­های استاندارد ایزو به شماره­های 660 (2009)، 3960 (2017) و 6320 (2017) انجام شدند. متیل استر نمودن نمونه­ها براساس روش استاندارد 66-2-AOCS –Ce، و آنالیز اسیدهای چرب، توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی، مجهز به آشکارساز یونیزاسیون شعله (GC-FID)، انجام گردیدند. میزان چربی تیمار یک گرم بر لیتر نمک نسبت به گروه کنترل افزایش و سپس روند کاهشی را در تیمار دو گرم بر لیتر نشان داد؛ هر چند این اختلاف معنی¬دار نبود. آنالیز GC-FID، تعداد 17 نوع اسید چرب را در هر یک از گروه­ها نشان داد. در بین اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع، پالمیتیک اسید و سرونیک اسید، به­ترتیب بیشترین میزان را در هر سه گروه نشان دادند. افزایش ملایم شوری موجب تغییر در مقادیر اسیدهای چرب امگا گردید. یافته­های این مطالعه را می­توان برای دستیابی به مکانیسم­ها و شرایط هدفمند تنش شوری که موجب افزایش اسیدهای چرب خاص می­شود، گسترش داد. M3 ER -