TY - JOUR T1 - The effect of vermicompost and humic acid application on some quantitative and qualitative characteristics of safflower (Carthamus tinctorius L.) TT - اثر کاربرد ورمی‌کمپوست و اسید هیومیک بر برخی خصوصیات کمی و کیفی گلرنگ(Carthamus tinctorius L.) JF - jispp JO - jispp VL - 11 IS - 51 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1686-fa.html Y1 - 2022 SP - 295 EP - 306 KW - Linoleic acid KW - Oil percentage KW - Oilseeds KW - Safflower N2 - به­منظور بررسی اثر ورمی­کمپوست و اسید هیومیک بر برخی خصوصیات کمی و کیفی گلرنگ، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با هفت تیمار (شاهد، 100 گرم ورمی­کمپوست، 200 گرم ورمی­کمپوست، 5/0 گرم در لیتر اسید هیومیک، 1 گرم در لیتر اسید هیومیک، 5/0 گرم در لیتر اسید هیومیک + 100 گرم ورمی­کمپوست و 1 گرم در لیتر اسید هیومیک + 200 گرم ورمی­کمپوست) و سه تکرار، در گلخانه مجتمع آموزش عالی نهاوند در سال 1399 انجام شد. در این مطالعه، تعداد گل در بوته، ارتفاع بوته، قطر ساقه، طول و عرض برگ، درصد روغن، میزان و نوع اسیدهای چرب اندازه­گیری شد. نتایج آزمایش بیانگر اثر معنی­دار تیمارهای به­کار رفته ورمی­کمپوست و اسید هیومیک بر عرض برگ، تعداد گل، درصد روغن و اسیدهای چربِ تشکیل­دهنده روغن است، به­طوری­که بیشترین میزان روغن (40/34 درصد) در تیمار 100 گرم ورمی­کمپوست و بیشترین تعداد گل (15 عدد) در تیمار 5/0 گرم در لیتر اسید هیومیک به­دست آمد. همچنین بیشترین میزان اسید لینولئیک (50/74 درصد) در تیمار 100 گرم ورمی­کمپوست تولید شد. بیشترین میزان اسید پالمیتیک (70/6 درصد) و اسید لینولنیک (5 درصد) در تیمار 1 گرم در لیتر اسید هیومیک + 200 گرم ورمی­کمپوست به­دست آمد. نتایج آزمایش، بیانگر تأثیر مثبت ورمی­کمپوست و اسید هیومیک بر درصد روغن و تعداد گل در بوته بود. با توجه به نتایج این مطالعه و به­منظور کاهش کاربرد کودهای شیمیایی و دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار، پیشنهاد می­گردد در مطالعات مزرعه­ای و وسیع، از کودهای ورمی­کمپوست و اسید هیومیک، به­عنوان جایگزینِ کودهای شیمیایی استفاده شود و به ویژگی­های مثبت این کودهای آلی در بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاه گلرنگ توجه بیشتری گردد. M3 ER -