@ARTICLE{Kiarostami, author = {Mirzaei, Tahereh and Kiarostami, Khadijeh and }, title = {Effect of silver nanoparticles on growth indicators and antioxidant properties of Melissa officinalis L in invitro culture conditions}, volume = {11}, number = {50}, abstract ={بادرنجبویه گیاهی دارویی از تیره نعناعیان است و غنی از ترکیبات آنتی­اکسیدانی است. در مطالعه حاضر با هدف بهینه­سازی تولید ترکیبات آنتی ­اکسیدانی در این گیاه اثر غلظت­های مختلف نانو­ذرات نقره بر شاخص­های رشد و فعالیت آنتی­اکسیدانی نوشاخه­های تکثیر­یافته در شرایط کشت درون شیشه­ای مطالعه گردید. به این منظور راس نوساقه­های حاصل از رویش بذر در محیط­کشت MS (موراشیک و اسکوک) برای تکثیربه محیط­کشت MS حاوی mg/l 1 BAP و mg/l 5/0 NAA منتقل شدند. پس از گذشت یک ماه نانو­ذرات نقره با غلظت­های صفر، 1، 2، 3 و 4 ppm به محیط­کشت اضافه شده و شاخص­های رشد، فعالیت آنتی­اکسیدانی به روش­های سنجش فعالیت جاروب­کنندگی رادیکال آزاد (DPPH)، سنجش قدرت کاهشی (RP) و سنجش فعالیت جاروب­کنندگی آنیون سوپراکسید و مقادیر ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی نوشاخه­ها در فواصل زمانی 14 و 28 روز پس از تیمار اندازه­گیری شدند. نتایج آنالیز رشد نشان داد افزایش غلظت نانو­ذرات نقره از 1 تا 4 ppm باعث افزایش شاخص­های رشد (وزن تر و خشک گیاه، طول اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ و تعداد انشعابات اندام هوایی) می­شود و این افزایش 28 روز پس از تیمار مشهود است. تعداد برگ و تعداد انشعابات بیشتر از سایر شاخص­ها تحت­تأثیر قرار گرفتند. کمترین مقدار IC50، بیشترین فعالیت آنتی­اکسیدانی با قدرت کاهشی و جاروب­کنندگی آنیون سوپراکسید و بیشترین مقدارترکیبات فنلی وفلاونوئیدی در نوشاخه­های تیمار­شده با غلظت 1 میکروگرم در میلی­لیتر نانوذرات نقره به­مدت 28 روز مشاهده شد. به­طورکلی غلظت­های بالاتر نانوذرات نقره برای شاخص­های رشد و غلظت کمتر آن برای تولید ترکیبات آنتی­اکسیدانی پیشنهاد می­شود. }, URL = {http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1812-fa.html}, eprint = {http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1812-fa.pdf}, journal = {Plant Process and Function}, doi = {}, year = {2022} }