AU - Shahbazi Zadeh, Elnaz AU - Movahhedi Dehnavi, Mohsen AU - Balouchi, Hamidreza TI - Effects of foliar application of salicylic and ascorbic acids on some physiological characteristics of soybean (cv. Williams) under salt stress PT - JOURNAL ARTICLE TA - jispp JN - jispp VO - 4 VI - 11 IP - 11 4099 - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-139-fa.html 4100 - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-139-fa.pdf SO - jispp 11 AB  - به منظور بررسی تأثیر غلظت‌های مختلف سالیسیلیک و آسکوربیک اسید بر میزان فتوسنتز، رنگیزه‌های فتوسنتزی و کارایی مصرف آب در سویا رقم ویلیامز تحت تنش شوری، آزمایشی در تابستان 1391 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. عامل اول شامل 4 سطح شوری صفر (شاهد)، 50، 100 و 150 میلی‌مولار کلرید سدیم و عامل دوم شامل 4 سطح محلول‌پاشی شامل آب، سالیسیلیک اسید 3 میلی‌مولار، آسکوربیک اسید 5/1 میلی‌مولار و مخلوط سالیسیلیک اسید 3 میلی‌مولار با آسکوربیک اسید 5/1 میلی‌مولار بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش میزان فتوسنتز، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها هدایت روزنه‌ای، پروتئین و سطح برگ به طور معنی‌داری کاهش یافتند. میزان کارایی مصرف آب برگ با افزایش سطح تنش شوری کاهش معنی‌داری داشت. به‌طوری‌که بیشترین کارایی مصرف آب برگ در سطح بدون تنش و در محلول‌پاشی با آسکوربیک اسید 5/1 میلی‌مولار بود. محلول‌پاشی با آسکوربیک اسید 5/1 میلی‌مولار به دلیل برتری در بیشترین سطح شوری (شوری 150 میلی‌مولار) برای صفات کلروفیل کل، کاروتنوئید، فتوسنتز، کارایی مصرف آب برگ و محتوای رطوبت نسبی برگ به عنوان بهترین تیمار جهت تخفیف اثرات سمی شوری شناخته شد. CP - IRAN IN - Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran. LG - eng PB - jispp PG - 13 PT - Research YR - 2015