@ARTICLE{Niknejad, author = {Mousavi, Seyed Reza and Niknejad, Yosoof and Fallah, Hormoz and Barari Tari, Davood and }, title = {An evaluation of physiological and molecular responses of two rice cultivars to arsenic toxicity}, volume = {10}, number = {45}, abstract ={سمیت آرسنیک می­تواند تهدیدی خطرناک برای کشاورزی پایدار و سلامت انسان باشد. به منظور بررسی اثر غلظت­های مختلف آرسنیک بر صفت­های فیزیولوژیکی و بیان ناقلینهای درگیر در انتقال آرسنیک و آهن در برنج رقم­های طارم هاشمی و فجر، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت گلخانه­ای در سال 1399 در دانشگاه آزاد اسلامی آیت الله آملی شهرستان آمل انجام شد. تیمارهای آرسنیک شامل صفر، 25 و 50 میکرومولار بودند. نتایج تحقیق نشان داد تنش آرسنیک با افزایش سطح بیان ژن­های Lsi1، Lsi2 و Lsi6 باعث افزایش جذب و تجمع آرسنیک در ریشه و برگ هر دو رقم برنج شد. سمیت آرسنیک با تاثیر منفی بر بیان ناقلینهای درگیر در انتقال آهن به اندام هوایی، باعث کاهش تجمع آهن در برگ و در نتیجه کاهش رنگیزه­های کلروفیل در هر دو رقم برنج شد. تنش آرسنیک با القای تجمع پراکسید هیدروژن و کاهش محتوای آسکوربیک اسید و گلوتاتیون باعث القای تنش اکسیداتیو و در نتیجه کاهش رشد در هر دو رقم برنج شد. با اینحال، فعالیت بیشتر آنزیم­های آنتی اکسیدانت در رقم طارم هاشمی، باعث کاهش سطح پراکسید هیدروژن و مالون­دی­آلدئید نسبت به رقم فجر بود. همچنین سطح بالاتر بیان ژن­های Lsi1، Lsi2، Lsi6، YSL2 و FRDL1 در ریشه طارم هاشمی باعث جذب کمتر آرسنیک و تجمع بیشتر آهن در برگ نسبت به رقم فجر شد که در بهبود رشد طارم هاشمی تحت سمیت آرسنیک نقش مهمی دارد. یافته­های تحقیق حاضر بیان کرد که برنج رقم طارم هاشمی با سیستم دفاعی قوی­تر و تنظیم بیان ژن­های درگیر در جذب و انتقال آرسنیک و آهن، تحمل بیشتری به آرسنیک نسبت به رقم فجر داشت. }, URL = {http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1518-fa.html}, eprint = {http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1518-fa.pdf}, journal = {Plant Process and Function}, doi = {}, year = {2021} }