TY - JOUR JF - jispp JO - VL - 9 IS - 39 PY - 2020 Y1 - 2020/12/01 TI - Evaluating the effect of the salinity stress of different salts of soil salts in Iran on some of the physiological and biochemical responses of Harmala (Peganum harmala L.) TT - بررسی اثر تنش شوری مربوط به چهار نمک موجود در خاک‌های ایران بر برخی پاسخ‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی اسپند(Peganum harmala L.) N2 - گیاه اسپند (Peganum harmala L.) به عنوان گیاه مقدسی است که خواص دارویی آن در نسخ و متون قدیمی طب سنتی مورد توجه بوده است. اینکه آیا این گیاه متحمل به شوری بوده و نسبت به نمک­های موجود در خاک­های ایران چه واکنشی دارد پرسش­هایی است که در این پژوهش مورد بررسی قرارگرفته است. به این منظور ابتدا از مناطق مختلف یکی از رویشگاه­های آن در استان کرمان، نمونه­برداری خاک انجام و پس از آنالیز آن، چهار نمک کلرید سدیم (NaCl)، سولفات سدیم (Na2SO4)، کلرید منیزیم (MgCl2) و سولفات منیزیم (MgSO4) برای این پژوهش انتخاب شد. تیمارها شامل سه سطح شوری 200، 250 و 300 میلی­مول در لیتر از چهار نمک فوق، شاهد (شوری صفر) بود. برای ارزیابی مقاومت این گیاه، برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی شامل غلظت رنگیزه­های فتوسنتزی، میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، مقدار پرولین، مقدار پروتئین و کربوهیدرات محلول، در مرحله رویشی گیاه اندازه­گیری شد. داده­های به دست آمده، نشان­دهنده افزایش مقدار پرولین، مقدارپروتئین و فعالیت آنزیم کاتالاز در غلظت­های بالای هر چهار نمک بود. کلروفیل­ها، با افزایش سطح شوری کاهش معنی­داری نشان دادند. مقدار کاروتنوئید و مقدار کربوهیدرات محلول در تیمارهای مختلف نتایج متفاوتی را بروز دادند. لذا در جمع‌بندی، با در نظرگرفتن پاسخ­های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه در مقابل سطوح مختلف تنش شوری و قدرت زنده­مانی آن­ها، می­توان نتیجه گرفت که گیاه اسپند قادر به زیستن در خاک­های شور واجد چهار نمک مورد آزمایش بوده و به شوری تا غلظت 300 میلی­مول در لیتر‌ از هر نمک مقاوم می­باشد. بنابراین کاشت آن در مناطق حاشیه کویر با شوری­های متفاوت پیشنهاد می­شود. SP - 311 EP - 329 AU - nazarpoor, Sodabeh AU - salimi, Aazam AU - zaidi, seyedeHaniye AD - Kharazmi University, Tehran KW - Harmala (Peganum harmala L.) KW - Proline KW - Salinity stress KW - Photosynthetic pigments KW - Catalase KW - Soluble carbohydrates KW - Protein content. UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1405-fa.html ER -