RT - Journal Article T1 - Influence of arbuscular mycorrhizal fungi symbiosis with different pistachio rootstocks in salinity stress condition JF - jispp YR - 2020 JO - jispp VO - 9 IS - 38 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1349-fa.html SP - 309 EP - 326 K1 - H2O2 K1 - MAD K1 - Pistachio K1 - Rootstock K1 - Salinity AB - این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر همزیستی میکوریزا بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی چهار پایه مختلف پسته در شرایط تنش شوری طراحی شد. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی به‌صورت فاکتوریل با سه فاکتور جرا گردید. فاکتورها شامل پایه در چهار سطح (بادامی‌ریز زرند، قزوینی، سرخس و UCB1)، میکوریزا در دو سطح (گیاهان تلقیح شده و تلقیح نشده) و شوری آب آبیاری در چهار سطح (91/0، 57/7، 12/16 و 63/24 دسی‌زیمنس بر متر) بود. نمونه برداری از گیاهان 6 ماهه که به مدت 60 روز در شرایط تنش شوری بودند انجام شد. سپس شاخص‌های مورفوفیزیولوژیکی مانند تعداد برگ، ارتفاع، محتوای نسبی آب برگ (RWC)، کارایی مصرف آب (WUE)، کلروفیل و کارتنوئید، پراکسید هیدروژن (H2O2)، مالون‌دی آلدهید (MAD)، سکارز و پروتئین محلول کل اندازه‌گیری گردید. نتایج نشان داد در اثر تنش تعداد برگ در همه پایه‌ها و ارتفاع در همه پایه‌ها بجز پایه سرخس کاهش و درصد ریزش برگ افزایش یافت. شاخص‌های RWC، WUE، کلروفیل a، b و کل و پروتئین برگ و ریشه در گیاهان همزیست با میکوریزا نسبت به گیاهان غیرهمزیست با میکوریزا بیشتر بود. همچنین غلظت H2O2 برگ و MAD ریشه گیاهان تلقیح شده نسبت به گیاهان تلقیح نشده با میکوریزا کمتر بود. کمترین محتوای کلروفیل a، b و کل، RWC و WUE و بیشترین میزان H2O2 برگ و ریشه و MAD برگ در پایه سرخس وجود داشت. تفاوت معنی‌داری بین پایه‌های بادامی‌ریز زرند و UCB1 از نظر کلروفیل کل، H2O2 برگ و ریشه و MAD برگ وجود نداشت. تنش شوری باعث کاهش کلروفیل کل، RWC و پروتئین برگ و ریشه و افزایش H2O2، MAD و ساکارز برگ و ریشه گردید. به‌طورکلی در پژوهش حاضر میکوریزا باعث بهبود تحمل پایه‌ها در برابر تنش شوری گردید. پایه سرخس نسبت به پایه‌های دیگر به شوری حساس‌تر بود و پایه‌های بادامی‌ریززرند و UCB1 واکنش تقریبا یکسانی در برابر تنش داشتند. LA eng UL http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1349-fa.html M3 ER -