RT - Journal Article T1 - Physiological and biochemical evaluation of sixth generation of rice (Oryza sativa L.) mutant lines under salinity stress JF - jispp YR - 2020 JO - jispp VO - 9 IS - 35 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1191-fa.html SP - 57 EP - 72 K1 - Antioxidant activities K1 - Biochemical traits K1 - Correlation K1 - Mutant line K1 - Physiological traits K1 - Salt stress AB - به­ منظور ارزیابی فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نسل ششم لاین­های موتانت متحمل برنج تحت تنش شوری، آزمایشی به­صورت کرت­های خرد­شده در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام شد. فاکتور اصلی آزمایش شامل تنش شوری در سه سطح (صفر، 45 و 75 میلی­مولار بر لیتر NaCl) و فاکتور فرعی شامل پنج لاین موتانت برنج بومی طارم هاشمی 1، طارم هاشمی 2، طارم هاشمی 3، طارم چالوسی و اصلاح­شده نعمت بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که تأثیر متقابل شوری و لاین­ها بر صفات مورد مطالعه معنی­دار بود. یافته­های حاصل از پژوهش نشان داد که لاین نعمت در مقایسه با سایر لاین­ها، در تمام سطوح شوری بیشترین مقدار وزن خشک بوته و پرولین را داشته که با کاهش میزان فعالیت پروتئین در این لاین همراه بود. مقدار فعالیت کاتالاز و گایاکول پراکسیداز در لاین نعمت در شرایط تنش بالا بوده و مقدار تولید مالون دی­آلدهید و نشت یونی کمتری نیز داشت. با توجه به وجود همبستگی مثبت و معنی­دار بین وزن خشک لاین­های برنج با مقدار پرولین (*36/0= r)، کاتالاز (**49/0= r)، و گایاکول پراکسیداز (**51/0= r) و همبستگی منفی بین وزن خشک و مقدار پروتئین (*29/0-= r) و مالون دی­آلدهید (*36/0-=r ) به­نظر می­رسد می­توان موتانت نعمت را به­عنوان متحمل­ترین لاین معرفی نمود. از آنجایی­که سازوکار مقاومت این لاین، تنظیم اسمزی و افزایش مقدار اسید آمینه پرولین از طریق تجزیه پروتئین و سیستم آنزیمی کاتالاز است؛ بنابراین، می­توان صفات مذکور را به­عنوان سازوکار­های پایه برای تحمل به شوری در نظر گرفت تا بدین وسیله بتوان یکی از راهکارهای مناسب جهت بهره­برداری و افزایش عملکرد در هکتار در مزارع شور را محقق ساخت. LA eng UL http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1191-fa.html M3 ER -