@ARTICLE{Amiri, author = {Amiri, Mohaddeseh and Zali, Seyed Hassan and Tayyebi, Mehdi and Heydari, Qodratollah and Farmani, Jamshid and }, title = {The effect of some environmental factors on the quantity and quality of Silymarin and seed oil of Silybum marianum L.}, volume = {9}, number = {35}, abstract ={در این مطالعه درصد روغن و ترکیب اسید چرب بذور ماریتیغال در رویشگاه­­های غرب مازندران در ارتفاعات و خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک بررسی شد. پس از شناسایی توده­های ماریتیغال در طبقات ارتفاعی، بذور در هر رویشگاه در طول نوار 100 متری به فواصل 30 متر از سه نقطه بصورت تصادفی-سیستماتیک نمونه­ برداری شدند. جهت بررسی خصوصیات خاک و ارتباط­ شان با کمّیت و کیفیت اسیدهای چرب و روغن، در هر سایت سه پلات انداخته شد و به تعداد نمونه ­های گیاهی، 18 نمونه خاک از عمق 30 سانتیمتری و اطراف ریشه گیاه برداشت شد. برای تعیین محتوای روغن از حلال هگزان و دستگاه سوکسله، شناسایی اسیدهای چرب از دستگاه GC/MS و استخراج سیلیمارین از متانول و حمام التراسونیک استفاده شد. طبق نتایج، بر خلاف سیلیمارین، رویشگاه اثر معنی ­داری بر درصد روغن نداشت، بیشترین روغن و سیلیمارین نیز به ترتیب از مناطق جلگه ­ای و کوهستانی بدست آمدند. با توجه به تأثیر معنی ­دار رویشگاه بر کیفیت روغن، از بین ترکیبات روغن، اسید اولئیک و از خصوصیات خاک، مواد آلی و کربنات ­کلسیم پاسخ معکوس معنی­ داری به رویشگاه نشان دادند. شن، پتاسیم، فسفر و نیتروژن با درصد روغن رابطه منفی معنی­ داری داشتند. ارتفاع با اسید مارگاریک و اسید لینولئیک رابطه مثبت اما با اسید اولئیک رابطه منفی داشت. میزان شن و عناصر فسفر و نیتروژن خاک با اسید پالمیتیک ارتباط مثبت داشتند. از آنجایی­که بارزترین اسیدهای چرب بذر، اسیدهای اولئیک و لینولئیک بودند، روغن ماریتیغال از روغن­ های اولئیک-لینولئیک با کیفیت تغذیه ­ای بالا می­ باشد، لذا کشت آن گزینه ­ای جهت تولید روغن خوراکی و کاهش وابستگی به سایر کشورها می­ باشد. }, URL = {http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1185-fa.html}, eprint = {http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1185-fa.pdf}, journal = {Plant Process and Function}, doi = {}, year = {2020} }