TY - JOUR T1 - Effect of cow manure and vermicompost on decreasing salt stress in smoke tree (Cotinus coggygria Scop.) TT - اثر کود دامی و ورمی‌کمپوست بر کاهش اثر تنش شوری در درخت‌پر (Cotinus coggygria Scop.) JF - jispp JO - jispp VL - 9 IS - 35 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1150-fa.html Y1 - 2020 SP - 179 EP - 192 KW - Smoke tree KW - Sodium KW - Salinity KW - Chlorine N2 - درخت پر با نام علمی Cotinus coggygria Scop. از درختچه­های جذاب زینتی فضای سبزی بوده و دارای خواص دارویی فراوان می­باشد. در پژوهش حاضر اثر سطوح مختلف شوری، کود گاوی و ورمی­کمپوست بر برخی خصوصیات رشدی درخت پر بررسی شد. آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی، شامل سه بستر کشت (1-خاک زراعی 2-80% خاک زراعی+20% ورمی کمپوست، 3-80% خاک زراعی+20% کود گاوی کاملاً پوسیده) و سه سطح شوری آب آبیاری ( 1، 4 و 7 دسی­زیمنس بر متر)، در سه تکرار بود. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری، وزن تر و خشک برگ، ریشه، اندام هوایی و کل گیاه به­طور معنی­داری کاهش و جذب عناصر سدیم، پتاسیم، کلر و فعالیت آنزیم­های کاتالاز و پراکسیداز افزایش یافت. بیشترین وزن تر و خشک کل برگ در شوری 1 دسی­زیمنس بر متر و تیمار کود گاوی حاصل شد. بیشترین وزن تر و خشک ریشه در سطح شوری 4 دسی­زیمنس بر متر و تیمار ورمی کمپوست به­دست آمد. بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی در سطح شوری 7 دسی­زیمنس بر متر و تیمار ورمی­کمپوست حاصل شد. بیشترین میزان جذب سدیم، پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم در شوری 7 دسی­زیمنس بر متر و در بستر کشت حاوی ورمی­کمپوست مشاهده شد. استفاده از کود گاوی و ورمی­کمپوست در سطوح شوری مختلف باعث افزایش معنی­دار فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز نسبت به شاهد شد. به­طور کلی استفاده از کود گاوی و ورمی­کمپوست توانست خصوصیات رشدی گیاه و جذب عناصر غذایی را در شرایط شور نسبت به شاهد بهبود بخشد. M3 ER -