RT - Journal Article T1 - Effect of different salinity levels on physiological characteristics, phenylalanine ammonia lyase activity and some flavonoid compounds in hydroponic cultivation of saffron (Crocus sativus L.) JF - jispp YR - 2021 JO - jispp VO - 10 IS - 45 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1489-fa.html SP - 71 EP - 88 K1 - Salinity stress K1 - Phenylalanine ammonia lyase K1 - Kaempferol K1 - Quercetin K1 - Saffron AB - استفاده از گیاهان متحمل به شوری در نواحی خشک و نیمه‌خشک دنیا از جمله ایران یکی از راه‌های دستیابی به عملکرد بالا است. هدف این تحقیق بررسی تأثیر تیمارهای مختلف شوری در کشت هیدروپونیک بر خصوصیات فیزیولوژیکی، فعالیت آنزیم فنیل‌آلانین ‌آمونیالیاز (PAL) و نیز میزان کمی ترکیبات فلاونوئیدی کامفرول و کوئرستین در گیاه زعفران زراعی (Crocus sativus L.) است. بدین منظور بنه‌های گیاه زعفران در گلدان‌های حاوی پرلیت کاشته شد و در شرایط کنترل­‌شده آزمایشگاهی با ½ محلول غذایی هوگلند حاوی غلظت‌های صفر، 30، 60، 90، 120 و 150 میلی‌مولار کلرید سدیم آبیاری شد. بر­اساس نتایج به‌دست‌آمده، اثر تنش شوری بر میزان کلروفیل a و b در سطح پنج درصد معنی‌دار نبود. میزان کاروتنوئید و گلوکز در تیمار 60 میلی­مولار به­ترتیب افزایش معنی‌دار 27 و 56 درصدی نسبت به تیمار شاهد داشت. تأثیر شوری بر میزان اسید­آمینه پرولین برگ معنی‌دار نبود. درصد نسبی آب نیز در 150 میلی¬مولار با 20 درصد کاهش، بیشترین کاهش را نسبت به تیمار شاهد داشت فعالیت آنزیم PAL نیز در تنها در 150 میلی¬مولار افزایش معنی‌دار 50 درصدی نسبت به شاهد داشت. میزان کامفرول در تمام غلظت‌ها به ‌غیر از 150 میلی¬مولار و میزان کوئرستین نیز تنها در غلظت 150 میلی¬مولار افزایش معنی‌دار (100 درصد) نسبت به تیمار شاهد نشان داد به­نظر می­رسد با توجه به نتایج آزمایش آستانه تحمل گیاه زعفران به نمک در محدوده 60 تا 90 میلی­مولار بوده و مکانیسم­های دفاعی عنوان­شده در این محدوده و بالاتر از ان به گیاه جهت تحمل به نمک کمک می­نمایند. LA eng UL http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1489-fa.html M3 ER -