AU - Karimi, Rouhollah AU - Mohammadparast, Behrooz AU - Minazadeh, Raziyeh TI - Phytochemical responses and antioxidant activity of potassium-treated grapevines (Vitis vinifera L.) in salinity stress condition PT - JOURNAL ARTICLE TA - jispp JN - jispp VO - 8 VI - 32 IP - 32 4099 - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1008-fa.html 4100 - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1008-fa.pdf SO - jispp 32 AB  - تغذیه تکمیلی با تاثیر بر سامانه­های محافظت­کننده آنزیمی و غیرآنزیمی قادر به تعدیل تنش اکسایشی القاءشده توسط شوری می­باشد. در این پژوهش برهمکنش شوری (0، 25، 50 و 100 میلی­مولار کلرید­سدیم) و کاربرد برگی پتاسیم (0 و 5/1 درصد سولفات­پتاسیم) بر شاخص­های تخریب غشاء، پاسخ­های فیتوشیمیایی، فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان و همچنین عناصر غذایی برگ بوته ­های یکساله انگور بیدانه­سفید، به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. با افزایش شوری محتوای مالون­دی­آلدهید و پراکسیدهیدروژن در برگ تاک­های تحت تنش افزایش یافت. درحالی ­که، کاربرد سولفات­پتاسیم 5/1 درصد، محتوای این شاخص­ها را به ترتیب 20 و 27 درصد کاهش داد. با افزایش شوری محتوای فنول ­کل و فلاونوئید ­کل برگ در تاک­ها افزایش یافت، با این حال این افزایش در تاک­های تیمار شده با سولفات­ پتاسیم 5/1 درصد بیشتر بود. در تاک­های تیمار شده با سولفات­پتاسیم 5/1 درصد محتوای پروتئین­محلول حتی در غلظت­های بالای کلریدسدیم روند افزایشی نشان داد. فعالیت آنزیم­های کاتالاز و آسکوربات­پراکسیداز برگ تا شوری 50 میلی­مولار کلریدسدیم افزایش یافت، با این حال تیمار پتاسیم 5/1 درصد تا شوری 100 میلی­ مولار توانست فعالیت این آنزیم­ها را افزایش داد. کاربرد پتاسیم هم موجب افزایش فعالیت این آنزیم­ها در همه سطوح شوری شد. همچنین، برهمکنش شوری و پتاسیم منجر به افزایش فعالیت آنزیم گایاکول­پراکسیداز شد. غلظت آهن، روی و منگنز برگ در اثر برهمکنش شوری و پتاسیم افزایش یافت. در کل ­پتاسیم با تجمع پروتئین‌های­محلول، فلاونوئید و فنول­کل و همچنین افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اُکسیدان در نهایت منجر به کاهش تنش اکسایشی القاء شده توسط شوری در برگ تاک­ها شده است. CP - IRAN IN - Department of Landscape Engineering, Faculty of Agriculture, Malayer University. LG - eng PB - jispp PG - 245 PT - Research YR - 2019