TY - JOUR JF - jispp JO - VL - 9 IS - 35 PY - 2020 Y1 - 2020/4/01 TI - Effect of phenylalanine and tryptophan on morphological and physiological characteristics in colocynth (Citrullus colocynthis L.) TT - اثر فنیل‌آلانین و تریپتوفان بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis L.) N2 - گیاه دارویی هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis L.) از خانواده کدوییان می‌باشد. به منظور بررسی اثر اسیدهای آمینه فنیل‌آلانین و تریپتوفان بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی مورد نظر، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در چهار سطح و سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل سطوح مختلف اسیدهای آمینه فنیل‌آلانین و تریپتوفان (0، 5/0، 1 و 2 میلی‌مولار) بودند. نتایج بدست آمده نشان داد که تیمارهای فنیل‌آلانین و تریپتوفان تاثیر معنی‌داری (01/0 ≥p) بر عمده صفات مورد بررسی شامل طول بوته، وزن‌تر و خشک پیکره رویشی، عملکرد بذر، کلروفیل، فنل و فلاونویید کل داشتند. بیشترین محتوای فنل و فلاونوئید کل به ترتیب مقدار 94/16 و 31/7 میلی‌گرم بر صد گرم وزن تازه در غلظت 1 میلی‌مولار فنیل‌آلانین نسبت به شاهد با 72/10 و 04/4 میلی‌گرم برصد گرم وزن تازه مشاهده شد. همچنین صفات عملکرد میوه، وزن هزار دانه و فعالیت آنتی‌اکسیدانی تحت تاثیر تیمار دو اسید آمینه تفاوت معنی‌داری (05/0 ≥p) را نشان دادند. حداکثر عملکرد میوه در غلظت 5/0 میلی‌مولار تریپتوفان با 6/8930 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد در شاهد به میزان 4/6344 کیلوگرم در هکتار مشاهده گردید. در مجموع سطوح مختلف تریپتوفان و فنیل‌آلانین می‌توانند نقش موثری در بهبود صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی و تولید این محصول داشته باشند. کاربرد 2 میلی‌مولار فنیل‌آلانین جهت تولید حداکثر پیکر رویشی گیاه، تیمار 1 میلی‌مولار هر دو اسید آمینه جهت بهبود شاخص‌های فیزیولوژیکی و 5/0 میلی‌مولار هر دو اسید آمینه برای عملکرد میوه مطلوب بوده و بسته به هدف، قابل توصیه می‌باشند. SP - 317 EP - 328 AU - Sanikhani, Mohsen AU - Akbari, Arezoo AU - Kheiry, Azizollah AD - University of Zanjan KW - Amino acids KW - Biosynthetic precursors KW - Flavonoid KW - Foliar application KW - Yield UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1063-fa.html ER -