جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای گونه‌های فعال اکسیژن

نادر چاپارزاده، معصومه فرجی، محمد پاژنگ، علیرضا محمدپور،
جلد ۴، شماره ۱۲ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده

نیتریک اکساید به عنوان مولکول گازی فعال نقش مهمی در پاسخ به انواع تنش‌های زیستی و غیرزیستی گیاهان دارد. دماهای پایین یکی از عوامل محدود کننده بقاء، تولیدمثل و توزیع جغرافیایی گیاهان در بیشتر مناطق دنیا محسوب می‌شود. دماهای پایین با تغییرات بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی و تغییرات مولکولی منجر به تنش اکسیداتیو می‌گردند. در این پژوهش اثرات پیش تیمار ۱/۰ میلی مولار سدیم نیتروپروساید (به عنوان دهنده نیتریک اکساید) بر گیاه نخود به هنگام کاهش دمای شبانه (۲۵ و ۱۵ و ۵ درجه سانتی‌گراد) مطالعه شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار جهت سنجش ترکیباتی مانند محتوای هیدروژن پراکساید، شاخص پراکسیداسیون چربی‌ها، ترکیبات فنلی محلول و نا محلول، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و فعالیت آنزیم‌های پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز انجام شد. نتایج نشان داد که اثر نیتریک اکساید بر محتوای هیدروژن پراکساید، ترکیبات فنلی محلول و نا محلول و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل معنی‌دار بود ولی بر شاخص پراکسیداسیون چربی‌ها، فعالیت آنزیم‌های پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز معنی‌دار نبود. تغییر دما بر کلیه صفات مذکور تأثیر معنی‌داری داشت. برهم‌کنش سدیم نیتروپروساید و دما بر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز معنی‌دار بود، ولی بر محتوای هیدروژن پراکساید، شاخص پراکسیداسیون چربی‌ها، ترکیبات فنلی محلول و نامحلول و فعالیت آنزیم پراکسیداز معنی‌دار نبود

سمیرا قلی پور، غلامرضا زمانی، مجید جامی الاحمدی،
جلد ۹، شماره ۳۶ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده

به‌منظور بررسی اثرات کاربرد پوترسین و نیترات کلسیم بر برخی صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی کنجد تحت تنش رطوبتی آزمایشی به‌صورت اسپلیت پلات -فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در سال (۱۳۹۷) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. در این آزمایش تنش رطوبتی در سه سطح شامل: ۱۰۰، ۷۵ و ۵۰ درصد نیاز آبی کنجد به‌عنوان فاکتور اصلی و محلول‌پاشی نیترات کلسیم در سه سطح ۰-۵-۱۰ میلی مولار و پوترسین در دو سطح (۵/۰ میلی مولار و محلول‌پاشی با آب) به‌عنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برهمکنش تنش رطوبتی، نیترات کلسیم و پوترسین روی فعالیت آنزیم کاتالاز و پلی فنل اکسیداز معنی­دار بود بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز در محلول‌پاشی نیترات کلسیم ۱۰ میلی مولار و با مصرف پوترسین در تنش رطوبتی ۵۰% بدست آمد. بیشترین مقدار آنزیم پلی فنل اکسیداز در محلول‌پاشی نیترات کلسیم ۵ میلی مولار و با مصرف پوترسین در تنش رطوبتی ۷۵% نیاز آبی به دست آمد. برهمکنش نیترات کلسیم و پوترسین، تنش رطوبتی و پوترسین و همچنین تنش رطوبتی و نیترات کلسیم بر آنزیم پراکسیداز و پایداری غشاء معنی­دار بود. به‌طورکلی محلول‌پاشی نیترات کلسیم و پوترسین بهترین تیمار در جهت کاهش تأثیرات تنش رطوبتی در گیاه کنجد بود که نشان­دهنده وجود رابطه هم­افزایی بین آن‌ها در کاهش اثرات ناشی از تنش رطوبتی می­باشد.
نفیسه وارسته خانلری، خدیجه کیارستمی، منیر حسین زاده نمین، محمد عبدلی،
جلد ۱۳، شماره ۶۰ - ( ۳-۱۴۰۳ )
چکیده

بادرشبی (Dracocephalum moldavica L.) گیاهی یکساله، علفی و معطر از خانواده نعناع (Lamiaceae) است. این پژوهش با هدف بررسی اثر مجزا و توأم غلظت­های مختلف نانوذرات آهن ۰(، ۲۵۰، ۵۰۰ و ppm ۱۰۰۰) و مس ۰(، ۲۵، ۵۰ و ppm ۱۰۰) بر گیاهان ۳ ماهه بادرشبی و انتخاب بهترین تیمار جهت افزایش مقدار رزمارینیک­اسید و فعالیت آنتی­اکسیدانی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با ۱۶ تیمار و سه تکرار در شرایط گلخانه­ای به روش افشانه برگی انجام شد. جهت تأیید نفوذ نانوذرات به بافت برگی گیاه بادرشبی، عکس TEM گرفته شد. مقدار رزمارینیک­اسید با استفاده از دستگاه HPLC اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد که اثر تیمارها بر مقدار رنگیزه­های فتوسنتزی، آنتوسیانین، ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها، مالون­دی­آلدهید (MDA)، پراکسید هیدروژن (H۲O۲ پرولین و فعالیت آنتی اکسیدانی در بادرشبی بسیار معنی­دار بود و بهترین نتایج توسط تیمار ترکیبی با غلظت ppm ۱۰۰۰ نانو ذرات آهن+ ppm ۱۰۰ نانوذرات مس بدست آمد. در بهترین تیمار، مقادیر کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئید به ترتیب ۹/۹۰، ۱۲۵ و ۶/۹۱ درصد، آنتوسیانین ۹/۷۳ درصد، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدها به ترتیب ۱/۷۴ و ۱/۵۷ درصد، MDA، H۲O۲ و پرولین به ترتیب ۱۱۴، ۹/۸۰ و ۵/۴۳ درصد و رزمارینیک اسید ۴۶۵ درصد نسبت به شاهد افزایش داشتند. همچنین در تیمار ترکیبی مذکور، مقدار IC۵۰ به میزان ۹/۵۶ درصد نسبت به شاهد کاهش نشان داد. همبستگی مثبت و معنی­داری در سطح احتمال یک درصد بین مقدار تولید رزمارینیک اسید و سایر صفات به استثناء مقدار IC۵۰ (**۹۵۸/۰- r=) وجود داشت.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb