۳ نتیجه برای پراکسیداسیون لیپیدها
فرزانه نجفی، رمضانعلی خاوری نژاد، مهتاب رشیدی،
جلد ۶، شماره ۱۹ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
یکی از مضرترین عوامل محدود کننده رشد گیاهان زراعی تنش شوری می باشد. سلنیوم (Se) یک عنصر شبه فلز است که بعنوان یک آنتی اکسیدان در گیاهان، جانوران و تغذیه انسان مطرح است. دراین پژوهش تاثیر سلنات سدیم و شوری بر گیاه آفتابگردان مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان تحت تیمارهای مختلف سلنات سدیم در غلظت های ۰، ۱۰ و ۲۰ میکرو مولار و کلرید سدیم در غلظت های ۰، ۲۵، ۵۰ و ۷۵ میلی مولار قرارگرفتند. نتایج نشان داد در گیاهانی که در معرض کلرید سدیم قرار داشتند، در مقایسه با گیاهان شاهد، با افزایش غلظت کلرید سدیم، میزان پروتئین کاهش یافت اما گیاهانی که در معرض همزمان کلرید سدیم وسلنات سدیم قرارداشتند، در مقایسه با گیاهانی که تنها در معرض تنش شوری بودند، در غلظت های یکسان کلرید سدیم، میزان پروتئین بیشتری را نشان دادند. با افزایش غلظت کلرید سدیم، فعالیت آنتیاکسیدان های آنزیمی از جمله کاتالاز، گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز افزایش یافت. فعالیت آنزیم ها ی فوق در گیاهانی که تحت تیمار کلرید سدیم و سلنات سدیم بودند نسبت به گیاهان تحت تیمار با کلرید سدیم افزایش بیشتری را نشان دادند. میزان مالون دی آلدهید (MDA) نیز با افزایش غلظت کلرید سدیم افزایش معنی داری نشان داد. بیشترین میزان مالون دی آلدهید در تیمار ۷۵ میلی مولار کلرید سدیم مشاهده گردید که نشان دهنده مکانیزم های در گیر در تنش اکسیداتیو می باشد. کاربرد سلنات سدیم در همه تیمارهای کلرید سدیم موجب کاهش میزان پراکسیداسیون لیپید گردید. این نتایج نشان می دهند که سلنات سدیم سبب افزایش بردباری به تنش شوری و کاهش اثرات مضر کلرید سدیم در گیاه آفتابگردان شده است.
ام البنین جهانتیغ، شکوفه حاجی هاشمی،
جلد ۱۳، شماره ۵۹ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده
گیاه نرگس با عطر منحصر بفرد، یکی از زیباترین و قدیمیترین گیاهان زینتی در ایران و سرتاسر جهان است. با توجه به توسعه بکارگیری فناوری نانو در عرصه علوم مختلف و افزایش نقش روزافزون آن در عرصه کشت و پرورش گیاهان، مطالعه حاضر بهمنظور بررسی تأثیر ترکیبات نانو بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل نرگس در کشت مزرعهای در شهر بهبهان طراحی شد. در پژوهش حاضر، تأثیر محلول پاشی گیاهان با آبمقطر (شاهد)، سیلیسیم، نانوسیلیسیم، کیتوزان، نانوکیتوزان و نانوکیتوزان- نانوسیلیسیم بر عملکرد گل نرگس در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی بررسی شد. محلولپاشی برروی گیاهان ۱۴ روزه و به مدت یکماه هر پنج روز یکبار تکرار شد. نتایج نشان داد که تیمارهای سیلیسیم، نانوسیلیسیم، کیتوزان، نانوکیتوزان و نانوکیتوزان- نانوسیلیسیم به طور میانگین موجب بهبود صفات مورفولوژیکی گیاه از قبیل درصد گلدهی ۳۲%، سرعت گلدهی ۹%، قطر گل ۸%، وزن تر گل ۹% و تعداد گل در هر ساقه گلدهنده ۲۶% در مقایسه با گیاهان شاهد شدند. همچنین از لحاظ فیزیولوژیکی، افزایش میزان کلروفیلهای a و b، کاروتنوئیدها، قندهای محلول، پروتئینها و فعالیت آنزیم کاتالاز در برگهای گیاهان تحت تأثیر تیمارهای سیلیسیم، نانوسیلیسیم، کیتوزان، نانوکیتوزان و نانوکیتوزان-نانوسیلیسیم مشاهده شد، درحالیکه مقدار آباکسیژنه کاهش نشان داد. مؤثرترین تیمار نانوکیتوزان- نانوسیلیسیم بود که موجب افزایش ۳۳% کلروفیل a، ۵۸% کلروفیل b، ۱۱% کاروتنوئیدها، ۴۹% قندهای محلول، ۱۴% پروتئینها و ۴۲% فعالیت آنزیم کاتالاز گردید. محلولپاشی گیاهان برروی میزان مالون دیآلدئید، فعالیت آنتیاکسیدان کل براساس روش FRAP و میزان پرولین بدون تأثیر بود. تیمارهای سیلیسیم، نانوسیلیسیم، کیتوزان، نانوکیتوزان و نانوکیتوزان- نانوسیلیسیم سبب افزایش میزان فنلها، فلاونوئیدها و آنتوسیانینها در گلبرگها و برگهای گیاهان شدند. افزایش ۲۲ و ۲۰% فنل، ۵۷ و ۵۲% فلاونوئیدها و ۱۰ و ۱۳% آنتوسیانینها به ترتیب در گلبرگ و برگ تحت تیمار نانوکیتوزان- نانوسیلیسیوم ملاحظه گردید. براساس کاهش میزان آباکسیژنه و عدم وقوع پراکسیداسیون لیپیدهای غشا میتوان نتیجهگیری نمود که تیمارهای صورت گرفته بدون ایجاد تنش در گیاه و با بهبود عملکرد فیزیولوژیکی گیاه سبب ارتقاء فرایند رشد و گلدهی در گیاه نرگس شدند و مؤثرترین تیمار محلولپاشی نانوکیتوزان- نانوسیلیسیم بود.
مهدی ضیا ابراهیمی، زهرا پاک کیش، سهیلا محمدرضاخانی،
جلد ۱۳، شماره ۶۲ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
این پژوهش به جهت بررسی تأثیر آب اکسیژنه و هورمون براسینواستروئید بر عمرانبارمانی پس از برداشت نارنگی رقم کینو بر پایه طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار روی میوه نارنگی رقم کینو برداشتشده از باغات تجاری جیرفت واقع در کشت و صنعت جیرفت انجام شد. تیمارهای آزمایش به روش غوطهوری (به مدت ۵ دقیقه) شامل آب اکسیژنه با غلظت (۱۰ و ۱۵ میکرومول) و براسینواستروئید با غلظت (۵/۰ و ۱ میلیگرم بر لیتر) و تیمار آبمقطر (شاهد) بود. سپس میوهها به سردخانه منتقل و در دمای ۴ درجه سانتیگراد، به مدت ۳۰ روز نگهداری شدند و هر ۱۰ روز یکبار میزان میوههای آسیبدیده، اسیدیته و اسید قابل تیتراسیون، میزان مواد جامد محلول، پراکسیداسیون لیپیدها، میزان پراکسید هیدروژن، فعالیت آنزیم پراکسیداز و فعالبت آنزیم کاتالاز بررسی شدند. نتایج نشان داد، تأثیر هر دو تیمار روی بهبود عمر پس از برداشت و ویژگیهای کیفی میوههای نارنگی در مقایسه با شاهد، معنیدار بوده است. بطوریکه، کاربرد براسینواستروئید و پراکسید هیدروژن سبب کاهش درصد میوههای آسیبدیده، پراکسیداسیون لیپیدها، میزان پراکسید هیدروژن و افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز و فعالبت آنزیم کاتالاز طی انبارمانی شدند و هورمون براسینواستروئید با غلظت ۱ میلیگرم بر لیتر و سپس آب اکسیژنه ۱۵ میکرومول در مقایسه با سایر تیمارها، بیشترین تأثیر را طی انبارمانی روی بهبود عمر پس از برداشت میوه نارنگی رقم کینو داشتند.