جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای آرابیدوپسیس

سمیه کهساری، محمد باقر باقریه نجار، حمیدرضا صادقی پور، عیسی کهن باغخیراتی،
جلد ۹، شماره ۳۵ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده

فاکتورهای رونویسی DREB یکی از بزرگترین خانواده‌های فاکتورهای رونویسی در گیاهان هستند که تصور می‌شود عملکردهای تنظیمی مهمی در تحمل به تنش محیطی ایفا می‌کنند، ولی اطلاعات کاملی در مورد نقش آن‌ها در کنترل ویژگی‌های مورفولوژیکی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی گیاهان رشد یافته تحت شرایط طبیعی وجود ندارد. در این مطالعه، برخی ویژگی‌های فنوتیپی گیاهان آرابیدوپسیس جهش‌یافته dreb۲a و dreb۱a در مقایسه با گیاه وحشی، تحت شرایط رشدی طبیعی مقایسه شد. بیشتر ویژگی‌های اندازه‌گیری شده در گیاهان جهش یافته dreb۲a و dreb۱a مشابه هم و متفاوت با گیاه وحشی بود. ظهور ریشه‌چه و لپه‌ها در هر دو لاین جهش‌یافته سریع‌تر از لاین وحشی مشاهده شد، اما جوانه گلزا (bolting) با تاخیر تشکیل شد. شاخه‌های جانبی تشکیل‌شده روی گلاذین در لاین‌های جهش‌یافته %۲۵ کمتر از لاین وحشی ولی شاخه‌های جانبی کنار گلاذین ۲۰% بیشتر از گیاه وحشی بود. هر دو لاین جهش‌یافته در مقایسه با لاین وحشی در تعداد کل خورجین در گیاه (حدود %۱۰)، تعداد کل بذر به ازای هر گیاه (حدود %۴۰) و وزن کل بذر در گیاه (حدود %۱۳) افزایش نشان دادند، درحالیکه محتوای پروتئین محلول بذر و نسبت کروسیفرین/ناپین در دو لاین جهش‌یافته نسبت به لاین وحشی کمتر بود. قابل توجه اینکه، در ‌دانهال ۱۴ روزه و برگ‌های گیاه در مرحله زایشی، در دو لاین جهش‌یافته در مقایسه با لاین وحشی، فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز به‌طور متوسط %۳۵ و پراکسید هیدروژن بطور متوسط %۷۰ بیشتر بود. این داده‌ها نشان می‌دهد که تغییر بیان ژن‌های مورد مطالعه، در کنترل ویژگی‌های مورفولوژیکی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی گیاهان رشد یافته تحت شرایط طبیعی نقش اساسی ایفا می‌کنند و مطالعه مراحل آبشاری انتقال سیگنال مدیریت شده توسط فاکتورهای رونویسی خانواده DREB می‌تواند راهگشای درک عمیق‌تری از مکانیسم پاسخ این گیاهان به تنش‌های متنوع محیطی باشد.
 
زهرا میرزاحسینی، لیلا شبانی، محمدرضا سبزعلیان،
جلد ۹، شماره ۳۶ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده

در این پژوهش تأثیر چهار نور مختلف LED شامل نور LED آبی، نور LED قرمز، نور LED قرمز (۷۰%) + آبی (۳۰%) و نور LED سفید در مقایسه با یکدیگر و همچنین نور فلورسنت سفید و همچنین مقایسه دو زمان متفاوت نوردهی بصورت نوردهی همزمان با تنش زخمی شدن (زمان ۱) و نوردهی بصورت پیش تیمار و سپس اعمال تنش (زمان ۲) در پاسخ گیاه مدل Arabidopsis thaliana به تنش زخم مورد بررسی قرار گرفت. در پاسخ به زخم، در گیاهان تیمار شده با نورهایLED، به ویژه نور LED قرمز + آبی، وزن خشک اندام هوایی و همچنین فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان بالاتر از گیاهان تحت شرایط نور فلورسنت بود. غلظت پراکسید هیدروژن در زمان ۱ نوردهی در گیاهان تیمار شده با نورهای LED قرمز + آبی و  LED آبی، و در زمان ۲ نوردهی در گیاهان تیمار شده با نور فلورسنت و نور LED آبی بیشتر از سایر گیاهان بود. بالاترین میزان MDA در هر دو زمان نوردهی در گیاهان تحت شرایط نور فلورسنت و LED آبی مشاهده شد. بیشترین میزان ترکیبات فنولیک در برگ‌های زخمی گیاهان تیمار شده با نور LED قرمز + آبی و LED قرمز اندازه گیری شد. از بین گیاهان تیمار شده با نورهای مختلف LED، بیشترین بیان نسبی ژن PAL، در زمان ۱ نوردهی در گیاهان تیمار شده با نور LED قرمز + آبی و در زمان ۲ نوردهی در گیاهان تیمار شده با نور آبی و یک هفته پس از ایجاد زخم اندازه‌گیری شد. القای تأخیری ژن‌های مرتبط با بیوسنتز ژاسمونات، شامل AOC و AOS، در پاسخ به زخم در تمام محیط‌های نورهای LED مشاهده شد، ولی شدت القای این ژن در گیاهان تیمار شده با نور LED سفید بیشتر بود. نتایج حاصل از اندازه‌گیری بیان ژن COI۱ نیز پیام رسانی بیشتر متیل ژاسمونات را در گیاهان تحت تیمار نور LED سفید پیشنهاد می‌کند. با مقایسه استرس اکسیداتیو و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بین گیاهان در زمان ۱ و ۲ نوردهی، به نظر می‌رسد اگرچه نوردهی همزمان با ایجاد تنش در کاهش اثرات تنش نقش بسزائی دارد، پیش تیمار با نورهای LED در کاهش تنش ناشی از زخم مؤثرتر خواهد بود.
مریم رجبی فرشمی، مهدی یاراحمدی، رضا شیرزادیان خرم آباد، علی اعلمی، امین عابدی، محمد حسین رضادوست،
جلد ۱۲، شماره ۵۷ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده

گیاهان موتانت (onset of leaf death ۳-۱) old۳-۱ دارای یک جهش نقطه‌ای در ژن AT۴G۱۴۸۸۰ هستند، این ژن کد­کننده‌ آنزیم سیستئین‌سنتاز سیتوسولی (OASTL-A۱) است. سیستئین یک ترکیب آلی گوگرددار و پیش‌ساز ترکیبات دفاعی است. آنزیم OASTL-A۱ (سیستئین‌سنتاز) در آخرین مرحله‌ سنتز سیستئین نقش دارد. جهش old۳-۱ موجب تغییر در ساختار و فعالیت این شده و گیاهان موتانت old۳-۱ در شرایط روزبلندی و C˚۲۱ بعد از ۱۴ روز دچار مرگ سلولی زودرس می‌شوند. در این تحقیق موتانت old۳-۱ در شرایط روزکوتاهی و دمای C˚۲۱ با گیاهان موتانت B۴۰-۱۲, old۳-۲ و گیاهان مادری Ler-۰, Col-۰ مورد مقایسه قرار گرفت. بر­اساس نتایج فنوتیپی و فیزیولوژیکی، گیاهان old۳-۱ دچار مرگ سلولی زودرس نشدند نجات یافتند و مراحل مختلف رشد و نمو تا گلدهی و تولید بذر را طی نمودند. بررسی فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و پراکسیداز در شرایط روزکوتاهی نشان داد که میزان فعالیت این آنزیم‌ها در برگ‌های old۳-۱ بیشتر از Ler-۰ و B۴۰-۱۲ است، یعنی در روزکوتاهی فعالیت آنزیم‌ها افزایش یافت. بررسی بیان نسبی ژن‌های نشانگر سیستم ایمنی شامل GST۱, DEFL و PR۱ در گیاهچه‌های old۳-۱ و Ler ۲۲ روزه (روزکوتاهی و C˚۲۱) و سپس انتقال یافته به روز بلندی نشان داد که بیان ژن‌های فوق در روز کوتاهی با افزایش قابل توجه‌ای همراه بوده و افزایش بیان این ژن‌ها احتمالاً موجب افزایش زنده‌مانی گیاهان موتانت old۳-۱ شده است. بر­اساس نتایج به دست آمده روزکوتاهی موجب بهبود وضعیت رشد و نمو و نجات گیاهچه‌های old۳-۱ از مرگ سلولی زودرس می‌شود.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb