جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای احتشامی

سيد محمدرضا احتشامی، آرش تهرانی عارف ، بصیر صمدی،
جلد ۱، شماره ۱ - ( جلد ۱، شماره ۱ ۱۳۹۱ )
چکیده

چکیده: این تحقیق به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد کمی و کیفی ۵ رقم کلزا در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران در سال زراعی ۸۹-۱۳۸۸ اجرا شد. آزمایش به صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با ۴ تکرار اجرا گردید. تاریخ کاشت در چهار سطح شامل ۲۰ شهریور، ۵ مهر، ۲۰ مهر (عرف منطقه) و ۵ آبان به عنوان کرت اصلی و ۵ رقم کلزا شامل هایولا ۴۰۱، اکاپی، ساری گل، زرفام و RGS۰۰۳ در کرت‌های فرعی مورد مقایسه قرار گرفتند. در این آزمایش صفاتی چون تعداد خورجین در ساقه اصلی و فرعی، عملکرد دانه، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، درصد روغن، عملکرد روغن و شاخص برداشت مورد ارزیابی قرار گرفتند. تاریخ کاشت بر تمامی صفات به جز تعداد خورجین در ساقه فرعی و شاخص برداشت اثر معنی‌داری داشت. اثر رقم نیز بر تمام صفات به جز وزن هزار دانه، شاخص برداشت و تعداد ساقه فرعی معنی‌دار بود. نتایج نشان داد که با تأخیر در کاشت، کلیه صفات به جز تعداد دانه در خورجین به طور معنی‌داری کاهش می‌یابد. در بین ارقام مورد بررسی رقم RGS۰۰۳ بیشترین و رقم هایولا ۴۰۱ کمترین عملکرد دانه را داشتند. نتایج نشان داد که مناسب‌ترین رقم و تاریخ کاشت در کشت پائیزه کلزا در منطقه ورامین به ترتیب رقم RGS۰۰۳ و ۲۰ شهریور می‌باشد.
سيد محمدرضا احتشامی، زهرا امین‌دلدار،
جلد ۱، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده

چکیده: به منظور بررسی تأثیر سویه‌های مختلف سودوموناس بر کارائی جذب عناصر غذائی و عملکرد برنج، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در ۴ تکرار در سال زراعی ۸۹-۱۳۸۸ در مزرعه پژوهشی موسسه‌ تحقیقات برنج کشور در رشت به اجرا درآمد. عامل رقم در ۲ سطح (هاشمی و خزر) و تلقیح بذر با باکتری Pesuodomonas fluorescens در هشت سطح (سویه های ۹۳، ۱۰۳، ۱۳۶، ۴، ۱۶۸، ۱۶۹ و ۱۷۷ به همراه شاهد (بدون باکتری)) در نظر گرفته شدند. صفت‌های مورد مطالعه عبارت بودند از: کارایی مصرف نیتروژن، کارایی مصرف فسفر، کارایی مصرف پتاسیم، شاخص برداشت فسفر، کارایی بازیافت ظاهری نیتروژن و فسفر، کارایی فیزیولوژیک نیتروژن و فسفر، کارایی زراعی نیتروژن و فسفر، عملکرد و اجزای عملکرد (تعداد دانه در خوشه، تعداد خوشه در بوته و وزن هزار دانه). در این آزمایش اثر باکتری بر اکثر صفت‌های مورد مطالعه معنی‌دار بود. نتایج آزمایش نشان‌دهنده تأثیر باکتری‌ها بر روی رقم بود، به طوری‌که در اکثر ویژگی‌های مورد مطالعه، رقم خزر نسبت به رقم هاشمی واکنش بهتری نشان داد. بین سویه‌های مختلف باکتری، تیمار تلقیح بذر با سویه ۱۶۸ نسبت به بقیه سویه‌ها اثر معنی‌داری بر صفت‌های مورد ارزیابی داشت. یافته‌های این تحقیق نشان داد که باکتری‌های محرک رشد به دلیل تأثیر بر افزایش رشد و جذب عناصر غذایی به‌ویژه فسفر و نیز افزایش حلالیت یون‌ها از طریق افزایش فعالیت آنزیم‌ها و افزایش تولید هورمون‌های رشد می‌توانند منجر به افزایش عملکرد گیاه شوند.
جعفر اصغری، سید محمد رضا احتشامی، زهرا رجبی درویشیان، کاظم خاوازی،
جلد ۲، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

به منظور مطالعه اثر محلول‌پاشی باکتری‌های محرک رشد و متابولیت‌های آنها بر ویژگی‌های مرفوفیزیولوژیک، صفات کیفی و عملکرد برنج رقم هاشمی، آزمایشی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در ۴ تکرار در سال ۱۳۸۹ به اجرا درآمد. تیمارها در این تحقیق عبارت بودند از: بدون محلول‌پاشی و بدون کود (تیمار شاهد)؛ بدون محلول‌پاشی و مصرف کود؛ محلول‌پاشی با: Pseudomonas fluorescens strain ۱۳۶، متابولیت‌ P. fluorescens strain ۱۳۶،P. fluorescens strain ۱۶۸، متابولیت ‌P. fluorescens strain ۱۶۸، P. fluorescens strain ۴۱، متابولیت‌ P. fluorescens strain ۴۱؛ تلقیح ریشه با: P. fluorescens strain ۱۳۶، P. fluorescens strain ۱۶۸، P. fluorescens strain ۴۱. نتایج آزمایش حاکی از آن بود که اثر سطوح مختلف باکتری بر عملکرد و اجزای عملکرد معنی‌دار بود. تلقیح ریشه با سودوموناس سویه ۴۱ در تمامی صفات مورد مطالعه در مقایسه با شاهد از بقیه تیمارها بالاتر بود. هر چند که محلول‌پاشی با سودوموناس سویه ۴۱ نسبت به تلقیح ریشه با سویه های ۴۱ و ۱۳۶ سودوموناس از میزان کمتری برخوردار بود، اما نسبت به تیمار واجد کود و بدون باکتری، نتیجه بهتری داشت. نتایج اثر محلول‌پاشی متابولیت‌های باکتری‌های مختلف بر صفات مورد مطالعه، متفاوت بود که می‌تواند نشان‌دهنده اثر تنظیمی باکتری، در رشد و نمو گیاه باشد. به نظر می‌رسد افزایش میزان جذب فسفر توسط گیاه باعث افزایش تجمع ماده خشک در گیاه و در نهایت منجر به افزایش عملکرد دانه شد. نتایج نشان داد که تلقیح ریشه با باکتری محرک رشد، نتیجه بهتری نسبت به محلول‌پاشی آنها بر صفات کمی و کیفی برنج دارد، اما می‌توان از آنها به عنوان مکمل تلقیح ریشه با باکتری جهت افزایش عملکرد گیاه استفاده نمود. کلمات کلیدی:
سید محمدرضا احتشامی، محمدرضا عباسی، کاظم خاوازی، بهنام زند،
جلد ۲، شماره ۶ - ( جلد ۲، شماره ۶ ۱۳۹۲ )
چکیده

      به منظور بررسی اثر دو سویه ازPseudomonas putida  بر کمیت و کیفیت علوفه سه رقم سورگوم، آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران (ورامین) اجرا شد. بیشترین عملکرد علوفه تر و خشک، درصد قابلیت هضم علوفه خشک و درصد پروتئین خام در تیمار واجد باکتری سودوموناس سویه ۱۶۸ و بالاترین درصد کربوهیدرات محلول در آب در تیمار واجد باکتری سودوموناس سویه ۴۱ به دست آمد. بیشترین درصد فیبر نامحلول و درصد خاکستر نیز به ترتیب در تیمار شاهد و تیمار حاوی ترکیبی از دو باکتری بود. بیشترین عملکرد علوفه تر و علوفه خشک و درصد پروتئین خام را رقم جامبو به خود اختصاص داد و بیشترین درصد قابلیت هضم علوفه خشک و درصد کربوهیدرات محلول در آب در رقم اسپیدفید مشاهده شد. تیمار تلقیح بذر با P. putida strain ۱۶۸ در اکثر صفات مورد بررسی دارای بالاترین میزان بود و کمترین آنها در تیمار ترکیبی از دو باکتری مشاهده شد. یافته های این تحقیق نشان داد که دو سویه باکتری حل کننده فسفات با یکدیگر اثر آنتاگونیستی دارند، هر چند که تلقیح بذر با هر یک از آنها به تنهائی (به­خصوص سویه ۱۶۸) به دلیل جذب عناصر غذائی و نیز تحریک رشد گیاه بر اثر ترشح متابولیت­های ثانویه می­تواند منجر به افزایش عملکرد گیاه شود.  

 

  
حسین رضوانی، جعفر اصغری، سید محمدرضا احتشامی، بهنام کامکار،
جلد ۳، شماره ۸ - ( جلد ۳، شماره ۸ تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده

به منظور مقایسه ضریب استهلاک نوری و کارآئی مصرف نور ارقام گندم در تراکم‌های مختلف خردل وحشی، آزمایشی در دو سال زراعی (۹۰-۱۳۸۹) و (۹۱-۱۳۹۰) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان انجام به منظور مقایسه ضریب استهلاک نوری و کارآئی مصرف نور ارقام گندم در تراکم‌های مختلف خردل وحشی، آزمایشی در دو سال زراعی (۹۰-۱۳۸۹) و (۹۱-۱۳۹۰) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با ۴ تکرار اجرا شد. عوامل آزمایش شامل چهار رقم گندم (آرتا، تجن، مغان و مروارید) و پنج تراکم خردل وحشی (صفر، ۴، ۸، ۱۶ و۳۲ بوته در متر مربع) بود. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که اثر سال بر ضریب استهلاک نوری، کارآئی مصرف نور و توزیع عمودی سطح برگ معنی دار نبود. در این پژوهش میانگین ضریب استهلاک نوری در دو سال اجرای آزمایش در حداکثر تراکم خردل وحشی در ارقام مروارید، مغان، آرتا و تجن به ترتیب ۲۳/۰، ۵۱/۰، ۶۳/۰ و ۶۵/۰ بود که بیشترین آن به رقم تجن و کمترین آن به رقم مروارید اختصاص یافت. با بررسی توزیع عمودی سطح برگ در ارقام گندم مشخص شد که میزان سطح برگ در تمامی لایه‌های مورد بررسی در رقم مروارید بیشتر از ارقام دیگر در شرایط رقابت و در شرایط خالص بود. میانگین کارآئی مصرف نور در بالاترین تراکم خردل وحشی در هر دو سال اجرای آزمایش در رقم مروارید با (۸۵/۱ گرم بر مگاژول) بیشترین و رقم تجن با (۲۱/۱گرم بر مگاژول) دارای کمترین مقدار بودند. در مجموع نتایج حاصل از دو سال آزمایش نشان داد که رقم مروارید به دلیل داشتن توزیع عمودی سطح برگ بهتر، استفاده از کارآئی نور بیشتر و داشتن ضریب استهلاک نوری کمتر، دارای عملکرد دانه بیشتری از سه رقم آرتا، تجن و مغان بوده و در رقابت با خردل وحشی موفق‌تر بود.
محدثه حیدرزاده، سید محمدرضا احتشامی، محمد ربیعی،
جلد ۹، شماره ۳۹ - ( جلد ۹ شماره ۳۹- آذر و دی ۱۳۹۹ )
چکیده

به­ منظور تعیین بهترین تراکم و تاریخ کاشت گوار در شرایط آب و هوایی گیلان و اثر آن بر کیفیت، عملکرد و اجزای عملکرد بذر، آزمایشی به­­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با ۳ تکرار در ایستگاه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات برنج رشت واقع در روستای گیل پرده­سر سنگر در سال ۱۳۹۶ اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تاریخ کاشت در چهار سطح (٢٢ اردیبهشت، ٥ خرداد، ١٩ خرداد، ٢ تیر) و تراکم بوته در سه سطح (۲۰، ۴۰  و ۶۰ بوته در مترمربع) بودند.  نتایج این تحقیق نشان داد که تأخیر در تاریخ کاشت از ۵ خرداد به ۲ تیر ماه میزان پروتئین، میزان گالاکتومانان، ارتفاع بوته، وزن خشک بوته در مرحله گل­دهی، تعداد غلاف در بوته، وزن صد بذر، عملکرد بذر و عملکرد بیولوژیک را به ترتیب ۵۵/۴۲، ۰۹/۴۵، ۲۶/۲۵، ۴۲/۶۲، ۷۲/۶۲، ۸۲/۱۳، ۱۴/۷۷ و ۹۶/۵۸ درصد کاهش داد. بیش­ترین عملکرد بذر (۲۵/۶۹۸۷ کیلوگرم در هکتار)، پروتئین (۲/۲۸ درصد) و گالاکتومانان (۵/۲۷ درصد) در تاریخ کاشت ۵ خرداد و تراکم ۴۰ بوته در مترمربع مشاهده شد. هم­چنین صفات فوق با افزایش تراکم از ۲۰ به ۴۰ بوته در مترمربع روند افزایشی داشتند. ولی افزایش بیشتر تراکم به ۶۰ بوته در مترمربع، کاهش این صفات را در پی داشت. میزان کربوهیدرات نیز با تأخیر در کاشت افزایش پیدا کرد. تعداد بذر در غلاف و میزان روغن تحت تأثیر تاریخ و تراکم­های مختلف کاشت قرار نگرفت. هم­چنین نتایج نشان داد که با تأخیر در کاشت، طول فصل رشد کاهش می­یابد. نتایج تحقیق حاضر حاکی از آن است که تاریخ کاشت و تراکم بوته مناسب نقش مؤثری در افزایش عملکرد، اجزای عملکرد و برخی ویژگی­های کیفی بذر (میزان پروتئین، گالاکتومانان، کربوهیدرات و روغن) گوار دارد و تاریخ کاشت ۵ خرداد ماه و تراکم ۴۰ بوته در مترمربع، به­دلیل برخورداری از فصل رشد طولانی­تر و مناسب بودن شرایط آب و هوایی، ضمن تولید غلاف و وزن صد بذر بالاتر، نسبت به سایر تیمارها عملکرد بذر بالاتری داشت.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb