جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای قربانی

نیره قربانی، حسین مرادی، وحید اکبرپور، عظیم قاسم نژاد،
جلد ۴، شماره ۱۴ - ( جلد ۴، شماره ۱۴، زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده

چکیده :

بنفشه دارای کاربرد فراوان در فضای سبز و طب گیاهی می‌باشد. هورمون اسید سالیسیلیک و کود نانوفسفر بعنوان ترکیبات مؤثر در تنظیم فرآیندهای فیزیولوژیکی و متابولیت‌های ثانویه گیاهان بشمار می‌روند. بدین منظور آزمایشی بر پایه‌ی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با ۲ عامل اسید سالیسیلیک و کود نانوفسفر در ۳ تکرار اجرا گردید. محلول‌پاشی با چهار سطح ۰، ۱/۰، ۷/۰، ۵/۱ میلی‌مولار هورمون اسید سالیسیلیک و کود نانوفسفر در چهار سطح ۰، ۵/۰، ۵/۱ و ۳ گرم در لیتر در سه مرحله بر روی بنفشه‌ها اعمال گردید. پارامترهای مورفولوژیک مورد بررسی شامل قطر و تعداد گل، طول ساقه گلدهنده، وزن تر و درصد ماده خشک گل بنفشه بودند. پارامترهای بیوشیمیایی و فیتوشیمیایی نیز شامل رنگیزه‌های فتوسنتزی (کلروفیل a، b و کاروتنوئید)، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و آنتوسیانین به روش اسپکتروفتومتری و مقادیر روتین و کوئرستین با استفاده از دستگاه HPLC بودند. نتایج حاکی از آنست که اِعمال هورمون اسید سالیسیلیک و نانوفسفر تأثیر معنی‌داری بر بیشتر صفات مورفولوژیک و فیتوشیمیائی در سطح ۱ و ۵ درصد داشتند. سطوح بالای هردو تیمار سبب افزایش صفات مورفولوژیک و رنگدانه‌ها گردیدند. سطوح بالای اسید سالیسیلیک و پایین نانوفسفر سبب بهبود متابولیت‌های ثانویه شدند. بنابراین ‌جهت دستیابی به بیشترین میزان بیوماس گیاهی و ماده مؤثره بهینه، مطالعات و کاربرد غلظت‌های متفاوت این هورمون و نانوفسفر در راستای افزایش خصوصیات با ارزش دارویی و زینتی، مورد نیاز است.


سیدجابر نبوی، سیدحسن زالی، جمشید قربانی، سیدیحیی کاظمی،
جلد ۶، شماره ۱۹ - ( جلد ۶، شماره۱۹، بهار ۱۳۹۶ ۱۳۹۶ )
چکیده

پیرو (Juniperus communis L.) از مهمترین گیاهان رویشی ایران بوده و در ارتفاعات گرگان و در دره تالار در ارتفاعات گدوک، هزارجریب و اسپیلی طالش پراکنش دارد. در این پژوهش به بررسی کمیت و کیفیت ماده موثره(عصاره) سرشاخه گیاه J. communis در رویشگاه‌های مختلف مراتع ییلاقی هزارجریب بهشهر پرداخته شد. سرشاخه ها در طبفات ارتفاعی ۱۹۵۰ ،۲۰۵۰، ۲۱۵۰ و ۲۲۵۰ متر از سطح دریا جمع آوری شده سپس در هوای آزاد تحت سایه خشک گردیدند. عصاره سرشاخه گیاه به روش Meo H-Extract (استفاده از متانول) استخراج و جهت شناسایی ترکیبات عصاره از دستگاه GC/MS استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت پذیرفت و جهت تجزیه و تحلیل و مقایسه خصوصیات عصاره از آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه (ANOVA) وT-test استفاده گردید. ۴۱ ترکیب در عصاره سرشاخه این گیاه شناسایی شد که از این میان ترکیبات &alpha-pinene، sabinene، limonene، &beta- cubebene و diallyl phthalate دارای بیشترین درصد بوده و نیز رویشگاه اثر معنی‌داری را بر ترکیب phthalate diethyl و &beta-thujene موجود در عصاره سرشاخه داشته است. ترکیبات abieta-۸,۱۱,۱۳-triene ، d-(+)-carvone ، hexadecanamide، elemol و trans sabinene hydrate نیز تنها در یک رویشگاه مشاهده شدند. همچنین میان ۱۲ ترکیب با برخی عناصر خاک همبستگی معنی‌داری مشاهده شد.


بهاره پارسامطلق، پرویز رضوانی مقدم، رضا قربانی، ذبیح اله اعظمی ساردویی،
جلد ۷، شماره ۲۶ - ( جلد ۷ شماره ۲۵ ۱۳۹۷ )
چکیده

چای ترش با نام علمی (L. Hibiscus sabdariffa) یک گیاه دارویی جدید مناسب در الگوی کشت محسوب می‌شود که با توجه به مصارف مختلف آن اخیرا مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است. بهمین منظور یک طرح تحقیقاتی بصورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه جیرفت در دو سال زراعی۹۲-۱۳۹۱ و ۹۳-۱۳۹۲ انجام شد. فاکتور اصلی شامل پنج تاریخ کاشت در زمان‌های ۲۰ اسفند، ۱۰ و ۲۵ فروردین، ۱۵ اردیبهشت و ۱ خرداد و سه فاصله بین ردیف بوته ۵۰، ۷۵ و۱۰۰ سانتی‌متر بعنوان فاکتور فرعی انتخاب شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب طی دوسال آزمایش نشان داد که تأخیر در کاشت سبب کاهش شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک، عملکرد کاسبرگ، عملکرد دانه و عملکرد زیست توده گردید. بیشترین عملکرد کاسبرگ و عملکرد دانه به ترتیب در تاریخ کاشت ۲۰ اسفند با تولید ۹۹۰ و ۱۳۳۸کیلوگرم در هکتار حاصل شد و کمترین تولید آنها در تاریخ کاشت ۱ خرداد به ترتیب ۵۹۴ و ۷۶۶ کیلوگرم در هکتار بود. عملکرد کاسبرگ در فاصله ردیف ۵۰ سانتی‌متر نسبت به فاصله ردیف ۷۵ و ۱۰۰ سانتی‌متر به‌ترتیب ۲۴ درصد، ۶۱ درصد و عملکرد دانه به‌ترتیب ۵/۹ درصد  و ۲۰ درصد افزایش نشان داد. میزان آنتی‌اکسیدان کاسبرگ، اسیدیته کاسبرگ، ویتامین ث کاسبرگ، درصد پروتئین و درصد روغن دانه تنها تحت تأخیر تاریخ کاشت قرار گرفتند. بیشترین درصد خاصیت آنتی‌اکسیدانی کاسبرگ (۱۷/۹۰ درصد) به تاریخ کاشت ۱۵ اردیبهشت تعلق داشت. با توجه به نتایج به‌دست آمده، تاریخ کاشت گیاه چای ترش در نیمه دوم اسفند تا اواسط اردیبهشت با فاصله ردیف ۵۰ سانتی‌متر با شرایط اقلیمی جیرفت مناسب به‌نظر می‌رسد.


ابوذر قربانی، سید مهدی رضوی، ولی الله قاسمی، همت اله پیر دشتی،
جلد ۷، شماره ۲۷ - ( جلد ۷ شماره ۲۷ ۱۳۹۷ )
چکیده

تاثیر قارچ اندوفیت پریفورموسپور ایندیکا بر پارامترهای رشدی، شرایط آبی، غلظت رنگیزه­های فتوسنتزی، تبادلات گازی و فلورسنس کلروفیل گیاه گوجه فرنگی تحت تنش شوری (با غلظت­های ۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی­مولار) در شرایط گلخانه­ای مورد بررسی قرار گرفت. تحت تنش شوری، گیاهان گوجه فرنگی همزیست با قارچ دارای وزن خشک ریشه و اندام هوایی، ارتفاع و محتوای کاروتنوئید و کلروفیل بیشتر، شرایط آبی بهتر (افزایش راندمان مصرف آب، محتوای نسبی آب و پتانسیل آب برگ)، ظرفیت تبادلات گازی بیشتر (نسبت فتوسنتز خالص، هدایت روزنه­ای و نسبت تعرق بیشتر و غلظت دی اکسید کربن زیرروزنه کمتر)، کارایی غیرفتوشیمیایی بیشتر (افزایش ضریب خاموشی غیر فتوشیمیایی (NPQ))، و کارایی فتوشیمیایی بیشتر (افزایش حداکثر کارایی کوانتومی فتوسیستم ۲ (Fv/Fm)، خاموشی فتوشیمیایی (qp)، عملکرد کوانتومی موثر فتوشیمیایی فتوسیستم ۲ (F'v/F'm) و عملکرد کوانتومی موثر تبدیل انرژی فتوشیمیایی فتوسیستم ۲ (F'/F'm)) نسبت به گیاهان بدون همزیست می­باشند. همه این نتایج نشان می­دهد همزیستی قارچ اندوفیت پریفورموسپورا ایندیکا می­تواند باعث کاهش اثرات سمی شوری از طریق بهبود فتوسنتز و شرایط آبی گیاه شود.


عطیه اورعی، علی تهرانی فر، زهرا قربانی،
جلد ۱۱، شماره ۵۱ - ( جلد۱۱، شماره ۵۱، آذر و دی ۱۴۰۱ )
چکیده

تنش خشکی از مهم‌ترین عواملی است که رشد­و­نمو گیاهان زینتی را در سراسر جهان به مخاطره می‌اندازد. بدیهی است که به‌کارگیری ترکیباتی که مقاومت به خشکی را در گیاهان افزایش دهد در کاهش ضررهای اقتصادی بر گیاهان زینتی فضای سبز از اهمیت فراوانی برخوردار است. بدین منظور پژوهشی با هدف ارزیابی اثرات هیدرو­سولفید سدیم بر گیاه تاج‌خروس (ʼAmaranthus tricolorʻ Early splendor) تحت کم‌آبیاری به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. گیاهان تاج‌خروس در مرحله رشد رویشی در گلخانه، به­مدت سه هفته با تیمار هیدرو­سولفید سدیم (صفر، ۵/۰، ۱ میلی‌مولار) به‌صورت محلول‌پاشی تیمار شدند، سپس یک ماه در معرض کم‌آبیاری (۹۰، ۸۰، ۷۰ و ۶۰ درصد ظرفیت زراعی) قرار گرفتند. با افزایش تنش میزان محتوای نسبی آب کاهش یافت، به‌نحوی‌که، کم‌آبیاری (۶۰ درصد ظرفیت زراعی) سبب کاهش محتوای نسبی آب به میزان ۹/۷۸ درصد شد. هیدرو­سولفید سدیم تأثیر منفی کم‌آبیاری را بر متابولیک‌های ثانویه (فنل و فلاونوئید) و تنظیم‌کننده اسمزی (پرولین) کاهش داد و غلظت ۱ میلی‌مولار باعث افزایش مقاومت به تنش شد. نشت یونی با کاربرد هیدرو­سولفید سدیم در سطوح شدیدتر کم‌آبیاری کاهش یافت. ۱ میلی‌مولار هیدرو سولفید سدیم با افزایش فعالیت آنتی‌اکسیدانی سبب کاهش مالون دی­آلدئید به­ترتیب، به میزان ۴/۲۳ و ۲۳ درصد در شرایط کم‌آبیاری ۶۰ و ۷۰ درصد ظرفیت زراعی گردید. کاربرد هیدرو­سولفید سدیم با افزایش متابولیت­های ثانویه، تنظیمات اسمزی، و فعالیت آنتی‌اکسیدانی اثر منفی کم‌آبیاری را بر صفات رشدی گیاه تاج‌خروس کاهش داد. به‌طورکلی، نتایج نشان داد که کاربرد هیدرو­سولفید سدیم به‌عنوان تولیدکننده سولفید هیدروژن می‌تواند به‌عنوان یک راهبرد برای حفظ رشد گیاهان زینتی در شرایط کم‌آبیاری در نظر گرفته شود.
مهسا امامی، اصغر استاجی، علیرضا قنبری، زهرا خزائی، حسن قربانی قوژدی،
جلد ۱۲، شماره ۵۴ - ( جلد۱۲، شماره ۵۴، خرداد و تیر ۱۴۰۲ )
چکیده

گیاهان دارویی دارای مواد مؤثره با ارزشی هستند که در شرایط طبیعی به­طور محدود تولید می‌شوند، لذا استفاده از روش‌هایی مانند کشت بافت و استفاده از محرک­ها برای تولید بیشتر متابولیت ثانویه در گیاهان دارویی مفید است. در این پژوهش اثرات متیل‌جاسمونات و نور  LEDبه عنوان دو القاءکننده بر صفات فیزیولوژیک و متابولیت‌های ثانویه در ریشه گیاهچه‌های ۳۰ روزه شیرین‌بیان در محیط MS مورد مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه از غلظت‌های صفر، ۲/۰، ۵/۰، ۱ و ۲ میکرومولار متیل‌جاسمونات و تیمارهای نوری آبی، قرمز و آبی + قرمز در سه تکرار در قالب طرح آزمایش کاملاً تصادفی استفاده شد. نتایج نشان داد که، محتوای فلاونوئید فقط در طول­موج ۳۰۰ نانومتر در غلظت ۱ میکرومولار متیل‌جاسمونات نسبت به شاهد افزایش معنی‌داری نشان داد همچنین میزان ترکیبات فنولیک در تیمار با متیل‌جاسمونات در غلظت ۱ میکرومولار و در تیمار نور آبی افزایش نشان داد و بیشترین فعالیت آنزیم فنیل‌آلانین آمونیالیاز در نور آبی مشاهده شد درحالی­که بیشترین میزان گلیسیریزین (µg/g FW ۱۰/۱۲) در تیمار نور قرمز حاصل شد همچنین نور قرمز نسبت به بقیه تیمارها افزایش معنی­داری بر رشد و پرآوری گیاه داشت. به­طور­کلی می­توان نتیجه گرفت که استفاده از محرک­هایی مانند متیل‌‌جاسمونات و نورهای قرمز و آبی موجب افزایش میزان متابولیت‌های ثانویه در گیاهان دارویی می­شود.
ناطق لشکری صنمی، جمشید قربانی، بابک متشرع زاده، سید محمد حجتی، قربان وهاب زاده،
جلد ۱۲، شماره ۵۴ - ( جلد۱۲، شماره ۵۴، خرداد و تیر ۱۴۰۲ )
چکیده

این پژوهش به منظور بررسی توانایی جذب و انباشت مس و اثر آلودگی آن بر رشد و محتوای عناصر معدنی گیاهان مرتعی خارمریم و افسنطین در شرایط گلخانه انجام شد. در یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی، مس در سه سطح صفر (شاهد)، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلی­گرم در کیلوگرم به صورت سولفات مس با سه تکرار به گلدان­ها اعمال و سپس بذر دو گیاه کشت شدند. بعد از دو ماه و کامل شدن رشد، گیاهان برداشت شده و ویژگی­های رویشی و محتوای کلسیم، منیزیم، پتاسیم، فسفر، آهن، روی، منگنز و مس در اندام هوایی و ریشه اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که با آلودگی سولفات مس، رشد اندام هوایی و زیرزمینی افسنطین تحت تأثیر قرار نمی­گیرد اما زیست­توده اندام هوایی به همراه حجم، سطح و طول ریشه خارمریم در غلظت­های بالاتر مس کاهش معنی­داری می­یابد. با افزایش غلظت سولفات مس در خاک، انباشت مس در ریشه هر دو گیاه و در اندام هوایی خارمریم افزایش معنی­داری نشان داد. بیشترین جذب مس با ۵۰/۵۳ و ۷۲/۱۶۸ میلی­گرم در کیلوگرم در اندام هوایی و ریشه خارمریم مشاهده شد. فاکتور انتقال کمتر از یک در هر دو گیاه توانایی آنها را برای تجمع فلز مس در ریشه نشان می­دهد. در سطح آلودگی ۲۰۰ میلی­گرم در کیلوگرم سولفات مس، غلظت پتاسیم در اندام هوایی خارمریم به طور معنی­داری بیشتر از افسنطین بود. افزایش غلظت سولفات مس در خاک، محتوای عناصر کم مصرف در گیاه افسنطین را تحت تأثیر قرار نداده اما موجب کاهش معنی­دار منگنز و روی در اندام هوایی و ریشه خارمریم و افزایش معنی­دار آهن در اندام هوایی خارمریم شد.
سارا قربانی هشلی، مرجان دیانت، مرضیه قنبری جهرمی،
جلد ۱۳، شماره ۶۰ - ( جلد ۱۳، شماره ۶۰، خرداد و تیر ۱۴۰۳ )
چکیده

در میان عوامل کاهش­دهنده تولید محصولات کشاورزی، علف‏های هرز از اهمیت خاصی برخوردار هستند که منجر به خسارت‏های زیادی در کشاورزی می‏شود. به­منظور بررسی رقابت علف­هرز سلمه­تره با گیاه دارویی جعفری آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه آموزشکده فنی و حرفه‏ای دماوند در سال ۱۴۰۲ اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح مختلف زمان سبز­شدن علف‏هرز سلمه‏تره (۷ روز قبل از سبز­شدن جعفری، همزمان، ۷، ۱۴ و ۲۱ روز پس از سبز شدن جعفری) و تراکم بوته (صفر، ۱ و ۲ بوته سلمه‏تره) در گلدان بود. نتایج آزمایش نشان داد که ارتفاع بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی، عملکرد در واحد سطح (گلدان)، قطر دمبرگ، میزان جذب عناصر غذایی و ویتامین ث تحت اثر زمان سبز­شدن و تراکم علف‏هرز قرار گرفتند. کمترین میزان صفات مورد مطالعه در تیمار ۷ روز سبز­شدن زودتر سلمه­تره مشاهده شد. بیشترین درصد اسانس (۹۴/۰ درصد) در تیمار سبز­شدن ۲۱ روز سلمه­تره و کمترین درصد اسانس هم مربوط به زمان سبز­شدن ۷- و صفر روز بود که از لحاظ آماری در یک رده‌بندی قرار گرفتند. همچنین بیشترین درصد اسانس (۹۸/۰ درصد) مربوط به تیمار تراکم صفر سلمه‏تره (شاهد) و کمترین آن (۶۴/۰ درصد) مربوط به تراکم سلمه‌تره دو بوته در گلدان بود. از این­رو توصیه می‏شود در کشت گیاه جعفری اقدام به کشت زود هنگام آن نمود تا منجر به کاهش عملکرد کمی و کیفی آن نشود، اگر­چه از تراکم علف‏هرز سلمه‏تره نباید غافل شد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb