۴ نتیجه برای رضایی نژاد
مهری مهدوی فرد، عبدالحسین رضایی نژاد، صادق موسوی فرد،
جلد ۹، شماره ۳۵ - ( جلد ۹ شماره ۳۵- فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۹ )
چکیده
نور یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر رشد گیاه است که با تغییرات در تابش، بر رشد، مورفولوژی، آناتومی و جنبههای مختلف فیزیولوژی و بیوشیمیایی سلولی اثر میگذارد. بنابراین رشد مطلوب گیاه نیازمند یک شدت نور مناسب است. هدف از این پژوهش بررسی اثر شدتهای متفاوت نور و غلظتهای اسید آسکوربیک بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گل آهار بود. آزمایش بهصورت کرت خرده شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. شدت نور با سه سطح ۶۰۰، ۱۲۰۰ و ۱۸۰۰ میکرومول بر مترمربع بر ثانیه بهعنوان عامل اصلی با استفاده از پوشش ساران و محلولپاشی هفتگی اسید آسکوربیک با سه غلظت صفر، ۱ و ۲ میلیمولار بهعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که شدت نور بر رنگیزههای فتوسنتزی، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و ویژگیهای روزنهای بهجز ویژگی عرض سلول محافظ روزنه تأثیر معنیداری داشت. با افزایش شدت نور، مقدار پرولین، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز افزایش یافت. کاهش شدت نور موجب افزایش کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئید، کلروفیل کل و فعالیت آنزیم پراکسیداز شد. با افزایش شدت نور، تراکم و شاخص روزنهای نیز افزایش یافت، بهطوریکه تراکم روزنهای در شدت نور ۱۸۰۰ میکرومول بر مترمربع بر ثانیه دو برابر شدت نور ۶۰۰ میکرومول بر مترمربع بر ثانیه بود. علاوه بر این محلولپاشی اسید آسکوربیک باعث افزایش تراکم روزنهای، طول سلولهای محافظ روزنهای و فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و کاهش مقدار پرولین و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز شد. بهطورکلی نتایج نشان داد که افزایش شدت نور با کاهش کلروفیل و افزایش مقدار پرولین، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز باعث ایجاد تنش در آهار شده و کاربرد هفتگی اسید آسکوربیک باعث کاهش اثرات تنش شد.
خانی شاکرمی، بهمن زاهدی، عبدالحسین رضایی نژاد، صادق موسوی فرد، محمد حسین عظیمی،
جلد ۹، شماره ۳۶ - ( جلد ۹ شماره ۳۶- خرداد و تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده
گل مریم یکی از گلهای پیازی معطر در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری میباشد. به منظور بررسی تأثیر ملاتونین (M) روی برخی از پارامترهای فیزیولوژیکی گل شاخه بریده مریم، پژوهشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با ۳ تکرار و ۱۵ شاخه گل در در هر تکرار اجرا شد. ملاتونین (در غلظتهای صفر و ۲۵۰ میکرولیتر در لیتر به مدت چهار ساعت) به صورت پیش تیمار استفاده شد. تیمار ملاتونین مانع کاهش محتوای آب نسبی (RWC)، مانع افزایش نشت الکترولیت (EL) و میزان مالون دی آلدئید (MDA) در بافتها (برگ و گلبرگها) نسبت به تیمار شاهد شد. همچنین ملاتونین باعث افزایش میزان آسکوربات پراکسیداز (APX) و پراکسیداز (POD) در روز ششم نگهداری گلها نسبت به روزهای سوم و صفر شد. فعالیت پراکسیداز در تیمار شاهد و در روزهای سوم و ششم کاهش نشان داد. در حالی که در تیمار ملاتونین فعالیت این آنزیم افزایش یافت. میزان کاتالاز (CAT) بافتها در روز سوم دوره نگهداری افزایش و در روز ششم کاهش نشان داد. با توجه به نتایج به نظر میرسد که ملاتونین احتمالا در کاهش تنشهای اکسیداتیو و کاهش اکسیداسیون لیپیدها کمک کرده و باعث تاخیر در مرحله پیری در گل مریم شود.
واژههای کلیدی: آنزیمهای آنتی اکسیدان، مالون دی آلدئید، محتوای آب نسبی، ملاتونین، نشت یونی.
فرهاد بیرانوند، بهمن زاهدی، عبدالحسین رضایی نژاد،
جلد ۱۱، شماره ۴۷ - ( جلد ۱۱، شماره ۴۷- فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
با توجه به تغییرات آبوهوایی، کمبود منابع آبی و همچنین اهمیتی که کشت گیاهان زینتی در فضای سبز دارد، برای مدیریت بهتر آب و افزایش تحمل به تنش خشکی، آزمایش حاضر با هدف بررسی تأثیر محلولپاشی سلنیوم در کاهش اثرات منفی کمآبی بر برخی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه سلوی زینتی انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه سطح رژیم آبیاری (تخلیه پس از ۱۰ (شاهد)، ۲۰ و ۳۰ درصد رطوبت از حد ظرفیت زراعی) و چهار سطح سلنات سدیم (صفر، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ میکرومولار) در شرایط گلخانهای انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد سطوح رژیم آبیاری پس از تخلیه ۲۰ و ۳۰ درصد از حد ظرفیت زراعی باعث کاهش ارتفاع گیاه، سطح برگ، محتوای نسبی آب برگ و افزایش نشت الکترولیت و غلظت مالون دیآلدئید شد. کاربرد سلنیوم در غلظتهای ۵/۰ و ۱ میکرومولار، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی از جمله کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز و محتوای نسبی آب برگ و غلظت رنگدانههای فتوسنتزی را افزایش و در مقابل غلظت مالون دیآلدئید و نشت یونی را کاهش داد. با این وجود سلنیوم در غلظت ۵/۱ میکرومولار تأثیر منفی بر ویژگیهای ذکر شده داشت. بهطورکلی، نتایج دادهها نشان داد که کمبود آب تأثیر منفی روی رشدونمو گیاهان سلوی زینتی دارد. سلنیوم در رژیمهای مختلف آبیاری در غلظتهای پایین باعث بهبود رشد رویشی و زایشی گیاهان سلوی زینتی شد اما در غلظتهای بالاتر تأثیر منفی بر پارامترهای مذکور داشت.
مریم کریمی سرناویی، عبدالحسین رضایی نژاد، صادق موسوی فرد، حسین میرزایی نجفقلی، فرهاد بیرانوند،
جلد ۱۳، شماره ۶۳ - ( جلد ۱۳، شماره ۶۳، آذر و دی ۱۴۰۳ )
چکیده
بهمنظور ارزیابی واکنش گیاه نعناع فلفلی (Mentha × piperita L.) به تنش کمآبیاری و کاربرد باکتریهای محرک رشد، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در گلخانههای پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در سال ۱۴۰۱ انجام شد. فاکتور اول شامل تنش کمآبیاری (۸۰، ۵۰ و ۲۰ درصد آب قابلدسترس در خاک) و فاکتور دوم شامل باکتریهای محرک رشد (بدون کاربرد باکتری (شاهد)، سویه Pseudomonas putida و Curtobacterium sp. Strain wlu) بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد تنش کمآبیاری تأثیر معنیداری روی شاخصهای مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی به همراه داشت، بهطوریکه در سطح ۲۰ درصد آب قابل دسترس در خاک باعث افزایش نشت الکترولیت (۲۱۹ درصد)، غلظت مالون دیآلدئید (۵۰ درصد) و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی از جمله کاتالاز (۱۱۷۴ درصد)، پراکسیداز (۳۰۸ درصد) و آسکوربات پراکسیداز (۷/۸۲ درصد) در مقایسه با تیمار شاهد شد، اما مؤلفههای رشدی مثل ارتفاع بوته، تعداد ساقه، وزن تر و خشک کل (بهترتیب ۳/۲۹، ۲/۳۷، ۱/۵۶ و ۵/۵۵ درصد) و محتوای نسبی آب برگ (۱/۳۶ درصد)، درصد و عملکرد اسانس (بهترتیب ۸/۳۸ و ۶/۷۱ درصد) را نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. سرعت فتوسنتز، غلظت دیاکسید کربن درون سلولی، هدایت روزنهای و هدایت مزوفیلی نیز در شرایط تنش کمآبیاری ۲۰ درصد آب قابل دسترس بهترتیب ۵/۷۶، ۸/۶۱، ۴۰ و ۵/۳۸ درصد کاهش پیدا کردند. کاربرد باکتریهای محرک رشد در شرایط تنش و غیرتنش با افزایش جذب آب از طریق رشد ریشه، افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و افزایش سرعت فتوسنتز و هدایت روزنهای باعث بهبود مؤلفههای رشد شد. همچنین درصد اسانس و عملکرد اسانس نیز تحت تأثیر کاربرد باکتریهای محرک رشد افزایش نشان داد. در کل نتایج نشان داد تیمار باکتریهای محرک رشد بهخصوص سویه Pseudomonas putida با بهبود تعادل آبی از طریق افزایش جذب آب، افزایش زیستتوده به علت افزایش میزان فتوسنتز و همچنین افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی اثرات منفی تنش کمآبیاری را در نعناع فلفلی کاهش دهد.