جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای جلالی هنرمند

فردین مومنی، مختار قبادی، سعید جلالی هنرمند، پرویز شکاری،
جلد ۳، شماره ۹ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

به منظور بررسی اثرات آبیاری تکمیلی و مصرف کود‏های روی و پتاسیم بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک نخود آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل با طرح پایه بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه اجرا گردید. دو سطح آبیاری (عدم آبیاریW۱= و آبیاری تکمیلی در مرحله به نیام رفتن = W۲) به عنوان کرت اصلی و ترکیب تیمارهای کود روی از منبع سولفات روی در چهار سطح (صفر، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ کیلوگرم در هکتار) و کود پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم در سه سطح (صفر، ۵۰ و ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار) به عنوان کرت‏های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر آبیاری بر ویژگی‏های فیزیولوژیک مورد مطالعه در گیاه نخود به جز کلروفیل آ و آب نسبی از دست رفته‏ی برگ‏ها معنی‏دار شد. اثر کود روی نیز بر همه صفت‏ها (محتوای پرولین، پروتیین دانه، عدد کلروفیل متر، کلروفیل آ، کلروفیل ب، کلروفیل کل، ، و ) معنی‏دار بود. اثر کود پتاسیم بر همه پارامترها به جز شاخص کلروفیل اسپد معنی‏دار شد. نتایج نشان داد که انجام آبیاری تکمیلی، عدد کلروفیل متر، کلروفیل ب، کلروفیل کل و محتوای نسبی آب برگ‏ها را افزایش داد. در شرایط تنش خشکی، محتوای پرولین برگ و میزان پروتئین دانه بیش از تیمار آبیاری تکمیلی بود. مصرف کود روی در حد بهینه سبب بهبود شاخص‏های فیزیولوژیک در گیاه نخود گردید. همچنین در همه صفت‏ها بجزء عدد کلروفیل متر کاربرد کود پتاسیم سبب بهبود صفات فیزیولوژیک گردید. مصرف ۴۰ کیلوگرم کود روی سبب بهبود شاخص‏های فیزیولوژیک در گیاه نخود گردید. در شرایط آبیاری تکمیلی و به ترتیب مصرف ۴۰ و ۱۰۰ کیلو گرم از کودهای روی و پتاسیم، گیاه از وضعیت فیزیولوژیکی بهتری برخوردار بوده و بالاترین میزان عملکرد را نیز تولید نموده است. .
طیبه شهبازی، محسن سعیدی، ایرج نصرتی، سعید جلالی هنرمند،
جلد ۵، شماره ۱۵ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده

به منظور بررسی تاثیر ذرات گرد و غبار موجود در هوا، بر خصوصیات فیزیولوژیک و عملکرد ارقام گندم، آزمایشی مزرعه‌ای در سال زراعی ۹۲-۹۱ در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه با سه تکرار در قالب طرح فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی انجام گردید. فاکتورهای مورد بررسی در این آزمایش شامل شستشوی سطح برگ ارقام گندم در دو سطح شستشوی سطح برگ و عدم شستشوی سطح برگ و ارقام مختلف گندم شامل دو رقم گندم نان پیشگام و زرین و یک رقم گندم دوروم با نام بهرنگ بود. صفات مورد اندازه گیری شامل محتوای نسبی آب برگ سطح برگ ، سبزینگی برگ محتوای کلروفیل برگ، پروتئین محلول برگ پرچم ، هدایت روزنه‌ای و دمای برگ ، کلروفیل فلورسنس بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که تیمار شستشوی سطح برگ‌ها با هدف زدودن ذرات گرد و غبار برای صفات عملکرد دانه و تعداد دانه در سنبله، شاخص سطح برگ، پروتئین محلول برگ پرچم، سبزینگی، هدایت روزنه‌ای و دمای برگ معنی‌دار بود. همین‌طور نتایج حاصل از شمارش موقعیت دانه در سنبلچه و نیز وزن دانه در سنبلچه نشان داد که تیمار شستشوی سطح برگ می‌تواند موجب بهبود کمی این دو صفت گردد. بطور کلی تحت شرایط گرد و خاک رقم پیشگام بیشترین عملکرد دانه را داشت.


روژین قبادی، دکتر مختار قبادی، دکتر فرزاد مندنی، دکتر سعید جلالی هنرمند، دکتر بهمن فرهادی بانسوله،
جلد ۶، شماره ۲۱ - ( جلد ۶، شماره ۲۱، پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده

این تحقیق با هدف بررسی اثرات سطوح آبیاری و نیتروژن بر زمان وقوع مراحل فنولوژیک و شاخص‌های رشد ذرت دانه‌ای سینگل‌کراس ۷۰۴ انجام شد. آزمایش طی دو سال زراعی ۹۳-۱۳۹۲ و ۹۴-۱۳۹۳ در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه و به صورت کرت‌های یک بار خرد شده بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی، چهار سطح آبیاری شامل تأمین ۱۲۰، ۱۰۰، ۸۰ و ۶۰ درصد نیاز آبی و فاکتور فرعی، چهار سطح نیتروژن شامل ۱۴۰، ۱۰۰، ۷۰ و ۴۰ درصد مقدار توصیه شده بر اساس نتایج آزمون خاک بود. نتایج نشان داد که با کاهش مقدار آب مصرفی، ظهور گل‌تاجی، گرده‌افشانی و ظهور ابریشم‌ها به تأخیر افتاد. افزایش مقدار نیتروژن روی تاریخ ظهور گل‌تاجی و وقوع گرده‌افشانی تأثیر معنی‌دار نداشت اما سبب تسریع ظهور ابریشم‏ها گردید. کمبود آب و نیتروژن منجر به افزایش فاصله زمانی بین گرده‌افشانی و ظهور ابریشم‌ها شد. با افزایش مقدار نیتروژن، در تیمارهای تأمین ۱۲۰، ۱۰۰ و ۸۰ درصد نیاز آبی، رسیدن فیزیولوژیک دیرتر رخ داد. مصرف مقادیر بیشتر نیتروژن در هر یک از سطوح آبیاری، شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول را افزایش داد، اما با افزایش شدت کم آبی از تأثیر مثبت نیتروژن کاسته شد. کاربرد نیتروژن بیشتر در شرایط آبیاری مطلوب، موجب افزایش میزان و سرعت تجمع ماده خشک و به تأخیر افتادن توقف روند تجمع ماده خشک گردید.


افسانه یارمحمدی، محمود خرمی وفا، سعید جلالی هنرمند،
جلد ۸، شماره ۳۲ - ( جلد ۸، شماره ۳۲، ۱۳۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده

با توجه به افزایش تولید نانو ذرات در سال‌های اخیر و کاربرد آن‌ها در برنامه‌های متنوع مانند پزشکی، تصویربرداری، کاتالیزور، نیمه‌رساناها، مواد آرایشی-بهداشتی، میکروالکترونیک، پوشش روی مواد مختلف و غیره، در حال حاضر نگرانی‌هایی در مورد خطر احتمالی و آلودگی محیط‌زیست به نانو ذرات در سطح جهان به وجود آمده است.اثر سمیت نانو ذره اکسید مس بر فعالیت برخی آنزیم‌های آنتی اکسیدانی، پروتئین جوانه زنی گیاه کلزا و همچنین بررسی اثرات اسید هیومیک بر سمیت نانو ذره در محیط آزمایشگاه بود. آزمایشی در مرحله جوانه زنی گیاه کلزا (رقم اکاپی) به‌منظور بررسی تاثیر نانو ذره اکسید مس در۹۰، ۲۵۰، ۵۰۰، ۷۵۰، ۱۰۰۰، ۱۲۵۰،۱ غلظت میلی گرم در لیتر، تکرار به‌ صورت فعالیت هرچهار آنزیم سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و پراکسیداز به ترتیب۰۰/۵و ۱۹/۲و ۰۰/۲و ۳۵/۲برابر افزایش ولی میزان پروتئین به میزان۲طول ریشه­چه، طول ساقه­چه۰/۳۹۵۶/۶۲۰۰۰ ریشه­چه، ساقه­چه، وزن تر ریشه­چه و ساقه­چه ۶۸/۹و۰/۳و ۰/۶و ۵۰/۵.<span lang="FA" style="font-family: " b="" lotus";="" mso-bidi-language:="" fa;="" mso-ascii-font-family:="" "times="" new="" roman";="" mso-hansi-font-family:="" roman";"=""> می­توان اظهار داشت که اسید هیومیک با افزایش فعالیت شبه هورمونی می­تواند سبب افزایش فعالیت آنزیم آنتی‌اکسیدان و رشدگیاه گردد.


افسانه یارمحمدی، محمود خرمی وفا، سعید جلالی هنرمند،
جلد ۹، شماره ۳۵ - ( جلد ۹ شماره ۳۵- فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۹ )
چکیده

اسید هیومیک با اتصال به سموم زیستی مختلف می­تواند سمیت و تحرک آن‌­ها را در محیط­های مختلف تغییر دهد؛ بنابراین اثر متقابل نانو ذرات و اسید هیومیک از دیدگاه زیست ‌محیطی به ‌طور خاص مورد توجه است. هدف از این پژوهش بررسی اثر سمیت نانو ذره اکسید روی بر گیاه کلزا در مرحله جوانه‌زنی، و همچنین بررسی اثرات اسید هیومیک بر کاهش سمیت این نانوذره در محیط آزمایشگاه بود. آزمایش با ۹ غلظت نانو ذرات اکسید روی شامل۰، ۲۵۰، ۵۰۰، ۷۵۰، ۱۰۰۰، ۱۲۵۰، ۱۵۰۰، ۱۷۵۰، ۲۰۰۰ میلی‌گرم در لیتر و اسید هیومیک در ۲ غلظت ۰، ۱۰۰ میلی‌گرم در لیتر، در ۳ تکرار به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی انجام گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانو ذره اکسید روی، میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و پراکسیداز افزایش یافت در حالی که میزان پروتئین روندی کاهشی را نشان داد، و کاربرد اسید هیومیک باعث کاهش اثرات سمیت ناشی از نانو ذره اکسید روی شد. با افزایش غلظت نانو ذره اکسید روی، شاخص‌های جوانه‌زنی (درصد نهایی جوانه‌زنی، انرژی جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی و شاخص بنیه بذر) کاهش یافت. با این‌حال تیمار با اسید هیومیک باعث افزایش شاخص‌های جوانه‌زنی و میزان فعالیت آنتی‌اکسیدان در گیاه شد و با محافظت گیاه در برابر سمیت نانو ذرات اکسید روی، باعث کاهش خسارت­های ناشی از سمیت آن گردید.


فریده نوروزی شهری، سعید جلالی هنرمند، محسن سعیدی، فرزاد مندنی،
جلد ۱۰، شماره ۴۲ - ( جلد ۱۰ شماره ۴۲- خرداد و تیر ۱۴۰۰ )
چکیده

اخیراً دود حاصل از سوختن گیاهان به جهت داشتن ترکیبات بیومحرک بر فرآیندهای زیستی و بیوشیمیایی در گروه فیتوهورمون‌های رشد قرار داده می‌شود. به منظور بررسی اثر شبه فیتوهورمونی دود به دست آمده از گیاه شقایق روی برخی از خصوصیات بیوشیمیایی گیاه دارویی ریحان، آزمایشی با اندازه‌گیری‌های مکرر در طی سال ۱۳۹۶ در گلخانه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل هشت سطح محلول‌پاشی برگی (شاهد، دودآب با غلظت‌های ۱:۵۰۰۰، ۱:۱۰۰۰، ۱:۵۰۰ و ۱:۱۰۰ (v/v) و فیتوهورمون‌های سایتوکینین، جیبرلیک اسید و اکسین هر یک با غلظت ۵۰ میکرومولار) با سه تکرار و در دو چین برداشت گیاه بود. نتایج نشان داد که کاربرد تیمارهای دودآب ۱:۱۰۰ و ۱:۵۰۰ (v/v) بدون اختلاف معنی‌دار با سیتوکینین، موجب بهبود وضعیت تبادلات گازی و افزایش محتوای کلروفیل شد. تمامی شاخص‌های فلورسانس کلروفیل نیز تحت کاربرد فیتوهورمون‌ها و دودآب افزایش قابل‌ملاحظه‌ای داشتند. سطوح مختلف محلول‌پاشی (به ویژه دودآب ۱:۵۰۰ و ۱:۱۰۰ (v/v)) موجب کاهش نشت الکترولیت‌ها از غشای سلولی و محتوای کربوهیدرات‌های محلول شد. بیشترین محتوای فنول کل و آنتوسیانین‌ها نیز به ترتیب تحت دودآب ۱:۱۰۰ و ۱:۵۰۰ (v/v) حاصل شد. دودآب ۱:۱۰۰ (v/v) بدون اختلاف معنی‌دار با فیتوهورمون‌های اکسین و جیبرلیک اسید موجب افزایش معنی‌دار سرعت فعالیت آنزیم پراکسیداز شد. به‌طور‌کلی می‌توان نتیجه گرفت که عصاره‌های آبی دود به خصوص در غلظت ۱:۱۰۰ (v/v) بدون اختلاف معنی‌دار با فیتوهورمون‌های سنتزی توانایی تقلیل محدودیت‌های بیوشیمیایی گیاه ریحان را داشته و می‌تواند وضعیت رشد آن را بهبود بخشد.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb