جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای اعلایی

محسن ثانی خانی، عارفه راستگو، عزیزاله خیری، میترا اعلایی،
جلد ۹، شماره ۳۶ - ( جلد ۹ شماره ۳۶- خرداد و تیر ۱۳۹۹ )
چکیده

در این مطالعه به منظور بررسی اثر پرولین و اسید سالیسیلیک بر محتوای گلیکوزیدهای استویول و ترکیبات فنلی گیاه استویا در منطقه زنجان آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل پرولین در سه سطح (، ۲ میلی­مولار) و اسید سالیسیلیک در سه سطح ، ۶/۰ میلی­مولار) بودند فنل و فلاونوئید کل تأثیر مثبت داشته و موجب افزایش آنها شد و تیمار پرولین تنها گلیکوزیدهای استویوزاید و ربادیوزاید A، فنل و فلاونوئید کل را افزایش داد. اثرات متقابل تیمارها نیز استویوزاید و ربادیوزاید A، C و فنل کل را افزایش داد. بالاترین میزان گلیکوزیدهای استویوزاید (۳۲/۶۰)، ربادیوزاید A (۱۴/۲۴) و فنل کل (۹۴/۱۹) میلی­گرم در گرم برگ خشک در تیمار ۱ میلی­مولار پرولین به همراه ۶/۰ میلی­مولار اسید سالیسیلیک مشاهده شد و بیشترین میزان فلاونوئید کل (۰۲/۱۰) میلی­گرم در گرم برگ خشک در تیمار۶/۰ میلی­مولار اسید سالیسیلیک ثبت شد و کمترین مقدار استویوزاید، ربادیوزاید A، فنل و فلاونوئید کل مربوط به تیمار شاهد بود. در مجموع از نتایج بدست آمده می­توان استنباط نمود که تیمار با پرولین و اسید سالیسیلیک با تأثیر بر فرآیندهای متابولیکی در افزایش تولید گلیکوزیدهای استویول و ترکیبات فنلی استویا مؤثر بود.


عزیزاله خیری، محدثه زراندود، افسون رضایی، طاهر برزگر، میترا اعلایی،
جلد ۹، شماره ۳۸ - ( جلد ۹ شماره ۳۸- مهر و آبان ۱۳۹۹ )
چکیده

به‌منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی نیتروکسین (۰، ۳ و ۶ لیتر در هکتار) و کود سولفات آمونیوم (۰، ۷۵ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار) بر عملکرد، صفات زایشی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی فراسیون (Marrubium vulgare L.) آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه زنجان در سال ۱۳۹۵ انجام شد. کودهای زیستی نیتروکسین و سولفات آمونیوم بر شاخص‌های عملکردی و کیفی گیاه فراسیون تأثیر معنی‌داری داشتند. بیشترین وزن‌تر اندام هوایی(۱۵۷گرم)، تعداد گل آذین(۳۴۹ عدد)، ارتفاع گل آذین(۵۳/۱۱سانتی­متر)، کلروفیل کل(۱۲ میلی­گرم بر گرم)، فنل (۱۱۲ میلی­گرم بر گرم)، آنتی اکسیدان کل(۲۶/۹۹ برحسب درصد مهار) و تانن (۶۶/۳۵ میلی­گرم بر گرم) در تیمارهای تلفیقی ۳ لیتر در هکتار نیتروکسین به همراه ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار سولفات آمونیوم و تیمار ۶ لیتر در هکتار نیتروکسین به همراه ۷۵ کیلوگرم در هکتار سولفات آمونیوم  به­دست آمد و بیشترین میزان فلاونوئید (۹۶/۱۲ میلی­گرم بر گرم) در تیمار ۶ لیتر در هکتار نیتروکسین به همراه ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار سولفات آمونیوم و بیشترین میزان آنتوسیانین (۱۲/۱۱ میلی­گرم بر گرم) در تیمار ۶ لیتر در هکتار نیتروکسین حاصل شد، کمترین مقدار صفات مذکور در تیمار شاهد مشاهده گردید. به‌طورکلی نتایج نشان داد که مصرف توام کود زیستی نیتروکسین و سولفات آمونیوم، می‌تواند در افزایش عملکرد اقتصادی و ویژگی‌های کیفی گیاه فراسیون موثرتر باشد.

 
 
سیده رضیه موسوی متین، سید نجم الدین مرتضوی، پژمان آزادی، میترا اعلایی،
جلد ۹، شماره ۳۸ - ( جلد ۹ شماره ۳۸- مهر و آبان ۱۳۹۹ )
چکیده

گلایول به عنوان یک گیاه زینتی با ارزش اقتصادی بالا در سراسر جهان کشت می­شود و در ایران با دارا بودن بالاترین سطح زیر کشت و بیشترین میزان واردات اندام زیرزمینی جایگاه خاصی دارد. در این تحقیق، به منظور بررسی باززایی غیرمستقیم ارقام  Amsterdam و Advance Red آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. جهت تولید پینه، ریزنمونه­های جوانه چشمی (بخش راسی)، قطعات پداژه (بخش میانی) و صفحه پایگاهی (بخش تحتانی) پداژه در ابعاد ۱ سانتی­متر مربع در محیط پایه MS به همراه غلظت­های مختلف پیکلورام، دایکامبا، BAP، کاینتین، NAA و ۲,۴,۵-T کشت شدند. در مرحله باززایی، غلظت­های مختلف TDZ و GA۳ در ترکیب با آمینواسیدهای پرولین و گلوتامین  استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، در محیط حاوی ۱ یا ۲ میلی­گرم در لیتر دایکامبا ریزنمونه­ جوانه چشمی بالاترین میزان پینه­زایی را (به ترتیب ۴۷/۷۷ و ۹۱/۷۵ درصد در ارقام Amsterdam و Advance Red) نشان داد. بالاترین درصد باززایی (به ترتیب ۱۱/۸۱ و ۵۷/۷۵ درصد در ارقام Amsterdam و Advance Red) و بیشترین تعداد شاخساره (به ترتیب ۶۹/۲۳ و ۱۹/۲۰ شاخه در ارقام Amsterdam و Advance Red) در تیمار ۱ میلی­گرم در لیتر TDZ، ۵/۰ میلی­گرم در لیتر GA۳، ۲۰۰ میلی­گرم در لیتر پرولین و ۲۰۰ میلی­گرم در لیتر گلوتامین به دست آمد. بالاترین درصد ریشه­زایی (به ترتیب ۴۱/۸۴ و ۵۰/۸۲ درصد در ارقام Amsterdam و Advance Red) در تیمار ۲ میلی­گرم در لیتر IAA و ۵۰۰ میلی­گرم در لیتر زغال فعال تولید شد. گیاهچه­های تولیدی با موفقیت در شرایط گلخانه سازگار شدند.


 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb