1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
چکیده: (3067 مشاهده)
به منظور بررسی اثر زوال بر شاخصهای جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت در کتان روغنی (توده محلی بزرک قرمز)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار در سال 1394 در آزمایشگاه بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل 4 سطح دما (15، 25، 35 و 45 درجه سانتیگراد) و 4 سطح رطوبت (5، 9، 13 و 17 درصد) بود. بذرها به محتوای رطوبت 5، 9، 13 و 17 درصد رسیده و سپس به مدت 6 ماه در شرایط انبارداری در دماهای 15، 25، 35 و 45 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش دما و رطوبت بذر، کلیه صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی به جز هدایت الکتریکی، کاهش یافتند. کاهش جوانهزنی با کاهش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز همراه بود که بیانگر کاهش کارایی سیستم آنتیاکسیدانتی در حفاظت بذرها در مقابل گونههای فعال اکسیژن میباشد. با افزایش گونههای فعال اکسیژن، پراکسیداسیون چربیها افزایش یافته که احتمالاً بر اثر پراکسیداسیون چربیها و تخریب غشاهای سلولی، نشت الکترولیتها از بذر افزایش یافته است که همبستگی قوی و منفی بین نشت الکترولیتها و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت نشانگر این مسئله است. به طور کلی، بهترین شرایط نگهداری بذر کتان دمای 15 درجه سانتیگراد و رطوبت 5-9 درصد میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1395/2/5 | پذیرش: 1395/9/16 | انتشار: 1397/2/23