1- دانشگاه زابل
2- دانشگاه لرستان ، moradipour21@gmail.com
3- دانشگاه لرستان
چکیده: (6201 مشاهده)
شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی است که موجب خسارت شدید به محصولات باغی و زراعی و همچنین کاهش تنوع زیستی گیاهی میگردد. امروزه استفاده از روش پیوند موجب افزایش تحمل به شوری شده و در نهایت محصولات با کیفیتتری تولید شده است. در این پژوهش هندوانه رقم شوگر بیبی روی پایههای رقمهای کدوی شینتوزا (
Cucurbita maxima×Cucurbita moschata)، خورشی (
Cucurbita pepo)، قلیانی توده بومی گیلان (
Lagenaria siceraria var gilan)، هندوانه ابوجهل توده بومی کرمان (
Citrullus colocynthis var kerman ) و رقمهای هندوانه توده محلی کرمانشاه (
Citrullus lanatus var Kermanshah) و همدان (
Citrullus lanatus var hamedan) به روش حفرهای در شرایط گلخانه پیوند شدند. گیاهان پیوندی و غیرپیوندی تحت تاثیر سطوح مختلف شوری 0، 30 و 60 میلیمولار کلرید سدیم در شرایط گلخانه و مزرعه قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که محتوای عناصر سدیم و کلر در برگ گیاهان پیوندی روی پایه شینتوزا و کدوی خورشی در هر دو تیمار شوری کمتر از گیاهان غیرپیوندی بود. تغییرات نسبی (درصد افزایش) محتوای نسبی آب برگ گیاهان پیوندی روی پایه شینتوزا در مقایسه با گیاهان غیرپیوندی 16/21 درصد بود. همچنین بیشترین (430 گرم) و کمترین (285 گرم) وزن تر اندام هوائی به ترتیب به هندوانه شوگر بیبی پیوندی روی کدوی شینتوزا و هندوانه شوگر بیبی غیرپیوندی مربوط بود. بیشترین (76/8) و کمترین (84/5) مقدار مواد جامد محلول گوشت میوه به ترتیب به سطح شوری 60 میلیمولار کلرید سدیم و تیمار شاهد(0 میلیمولار کلرید سدیم) مربوط بود. اختلافی بین پایههای پیوندی از نظر مواد جامد محلول میوه وجود نداشت لذا پایههای مورد بررسی تاثیر منفی بر کیفیت میوه هندوانه رقم شوگر بیبی نداشتند. گیاهان پیوندی روی پایه شینتوزا و کدوی خورشتی به ترتیب بیشترین (18781 کیلوگرم در هکتار) و کمترین (10154 کیلوگرم در هکتار) عملکرد را نشان دادند. با توجه به نتایج این پژوهش، پایه شینتوزا میتواند به عنوان پایهای مناسب و متحمل جهت پیوند هندوانه رقم شوگر بیبی تحت شرایط تنش شوری معرفی شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1396/6/11 | پذیرش: 1396/9/21 | انتشار: 1398/5/1