در پژوهش حاضر اثر الیسیتورهای اسید سالیسیلیک ((SA و متیل جاسمونات (MeJA) به تنهایی و به صورت ترکیب با هم بر بیومس، فنل کل، فلاونوئید کل، توان آنتیاکسیدانی و میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) در کالوس گیاه استویا مورد بررسی قرارگرفت. به این منظور نمونههای کالوس استویا با پنج سطح 0، 50، 100، 200 و 250 میکرومولار SA و MeJA (به عنوان الیسیتور) در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی تیمار شدند. طبق نتایج حاصل، فعالیت آنتیاکسیدانی، محتوای فنلی و فلاونوئیدی، وزن تر و میزان فعالیت آنزیم PAL تحت تاثیر نسبتهای مختلف ترکیبات الیسیتوری قرار گرفت. به طوریکه همبستگی مثبتی بین تیمارها، ترکیبات بیوشیمیایی کالوس و فعالیت آنزیم PAL مشاهده شد که بیانگر نقش این ترکیبات درتحریک تولید ترکیبات فنیل پروپانوئیدی است که احتمالا با توجه به روند موازی افزایش و کاهش این ترکیبات با فعالیت انزیم PAL احتمالا این آنزیم، یکی از آنزیمهای مهم دخیل در روند افزایش یا کاهش است. لازم به ذکر است میزان ترکیبات فنیلپروپانوئیدی و غلظت الیسیتورهای بهکار برده شده با وزنتر کالوس همبستگی منفی نشان داد. علاوه بر این نتایج بررسی نشان میدهند که تیمار متیل جاسمونات و اسید سالیسیلیک در غلظت 100 و 200 میکرومولار حداکثر میزان تولید ترکیبات فنلکل را داشته در حالیکه بالاترین میزان تجمع فلاونوئید کل در تیمار با اسید سالیسیلیک در غلظت 200 میکرومولار و در تیمار با متیل جاسمونات در غلظت 100 میکرومولار گزارش شد. علاوهبر این لازم به ذکر است که هر دو تیمار اعمال شده در 200 میکرومولار حداکثر توانآنتی اکسیدانی را نشان دادند. با این وجود روند کاهشی تجمع ترکیبات با افزایش غلظت از 200 میکرومولار قابل مشاهده است. بررسی اثر متقابل SA+ MeJA نیز نشان داد که تحت تاثیر غلظتهای 100 SA+100 MeJA میکرومولار حداکثر میزان ترکیبات فنیلپروپانوئیدی تجمع یافته و بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی نیز در این تیمار مشاهده شد. لازم به ذکر است توان آنتیاکسیدانی تحت تاثیر تیمارهای الیسیتوری در غلظت بالا کاهش قابل توجهای نشان داد. همبستگی مثبت فعالیت آنتیاکسیدانی و تجمع ترکیبات فنلی بیانگر نقش کلیدی ترکیبات فنیلپروپانوئیدی استویا در کنترل فعالیت رادیکالهای آزاد میباشد. و همبستگی مثبت فعالیت آنزیمPAL و تجمع ترکیبات فنل و فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی بیانگر این نکته است که PAL به عنوان اولین و مهمترین آنزیم دخیل در فرایند تولید ترکیبات پلیفنلی، تحت تاثیر تیمارهای اعمال شده قرار داشته و با بهینه سازی غلظت الیستورهای استفاده شده میتوان به تغییر نسبت ترکیبات بیوشیمیایی در جهت حصول متابولیتهای ثانویه مورد نظر استویا در شرایط درون شیشهای دست یافت.در پژوهش حاضر اثر الیسیتورهای اسید سالیسیلیک ((SA و متیل جاسمونات (MeJA) به تنهایی و به صورت ترکیب با هم بر بیومس، فنل کل، فلاونوئید کل، توان آنتیاکسیدانی و میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) در کالوس گیاه استویا مورد بررسی قرارگرفت. به این منظور نمونههای کالوس استویا با پنج سطح 0، 50، 100، 200 و 250 میکرومولار SA و MeJA (به عنوان الیسیتور) در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی تیمار شدند. طبق نتایج حاصل، فعالیت آنتیاکسیدانی، محتوای فنلی و فلاونوئیدی، وزن تر و میزان فعالیت آنزیم PAL تحت تاثیر نسبتهای مختلف ترکیبات الیسیتوری قرار گرفت. به طوریکه همبستگی مثبتی بین تیمارها، ترکیبات بیوشیمیایی کالوس و فعالیت آنزیم PAL مشاهده شد که بیانگر نقش این ترکیبات درتحریک تولید ترکیبات فنیل پروپانوئیدی است که احتمالا با توجه به روند موازی افزایش و کاهش این ترکیبات با فعالیت انزیم PAL احتمالا این آنزیم، یکی از آنزیمهای مهم دخیل در روند افزایش یا کاهش است. لازم به ذکر است میزان ترکیبات فنیلپروپانوئیدی و غلظت الیسیتورهای بهکار برده شده با وزنتر کالوس همبستگی منفی نشان داد. علاوه بر این نتایج بررسی نشان میدهند که تیمار متیل جاسمونات و اسید سالیسیلیک در غلظت 100 و 200 میکرومولار حداکثر میزان تولید ترکیبات فنلکل را داشته در حالیکه بالاترین میزان تجمع فلاونوئید کل در تیمار با اسید سالیسیلیک در غلظت 200 میکرومولار و در تیمار با متیل جاسمونات در غلظت 100 میکرومولار گزارش شد. علاوهبر این لازم به ذکر است که هر دو تیمار اعمال شده در 200 میکرومولار حداکثر توانآنتی اکسیدانی را نشان دادند. با این وجود روند کاهشی تجمع ترکیبات با افزایش غلظت از 200 میکرومولار قابل مشاهده است. بررسی اثر متقابل SA+ MeJA نیز نشان داد که تحت تاثیر غلظتهای 100 SA+100 MeJA میکرومولار حداکثر میزان ترکیبات فنیلپروپانوئیدی تجمع یافته و بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی نیز در این تیمار مشاهده شد. لازم به ذکر است توان آنتیاکسیدانی تحت تاثیر تیمارهای الیسیتوری در غلظت بالا کاهش قابل توجهای نشان داد. همبستگی مثبت فعالیت آنتیاکسیدانی و تجمع ترکیبات فنلی بیانگر نقش کلیدی ترکیبات فنیلپروپانوئیدی استویا در کنترل فعالیت رادیکالهای آزاد میباشد. و همبستگی مثبت فعالیت آنزیمPAL و تجمع ترکیبات فنل و فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی بیانگر این نکته است که PAL به عنوان اولین و مهمترین آنزیم دخیل در فرایند تولید ترکیبات پلیفنلی، تحت تاثیر تیمارهای اعمال شده قرار داشته و با بهینه سازی غلظت الیستورهای استفاده شده میتوان به تغییر نسبت ترکیبات بیوشیمیایی در جهت حصول متابولیتهای ثانویه مورد نظر استویا در شرایط درون شیشهای دست یافت.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |