جلد 6، شماره 22 - ( جلد 6،شماره 22 1396 )                   جلد 6 شماره 22 صفحات 54-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه یاسوج ، amoradi@yu.ac.ir
2- دانشگاه یاسوج
چکیده:   (3850 مشاهده)

به منظور ارزیابی تأثیر ریزوباکتری‌های محرک‌های رشد گیاهی (PGPR)  بر جوانه‌زنی و برخی خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیک زیره سبز (Cuminum cyminum L.) در شرایط تنش شوری، آزمایشی انجام شد. عوامل آزمایشی شامل پرایمینگ در 5 سطح (تلقیح بذر با سه سویه PF2، PF25 و CHA0 باکتری سودوموناس فلورسنس و یک سویه باسیلوس سابتیلیس، آبنوشی در آب مقطر (به عنوان شاهد پرایمینگ) و سه سطح تنش شوری (پتانسیل‌های اسمزی صفر، 4- و 8- بار اعمال شده توسط نمک طعام) بودند. تنش شوری درصد جوانه‌زنی و فعالیت آنزیم‌های کاتالاز (CAT) و آسکوربات پراکسیداز  (APX) و نیز محتوای پتاسیم  (K+) گیاهچه را کاهش و  سدیم را افزایش داد. پرایمینگ نه تنها اثرات منفی تنش شوری را بر صفات مورد مطالعه کاهش داد، بلکه منجر به بهبود شاخص‌های کیفی بذر در بذرهای تنش دیده و تنش ندیده شد. بیشترین درصد جوانه‌زنی، فعالیت APX و محتوای K+ در بذرهای تلقیح شده با CHA0 مشاهده شد. تأثیر این تیمار در شرایط پتانسیل اسمزی 4- و 8- بسیار مشهود بود. نتایج نشان دادند که شوری می‌تواند جوانه‌زنی زیره سبز را تحت تأثیر قرار دهد و ریزوباکتری‌های محرک‌های رشد گیاهی می‌توانند اثرات منفی تنش شوری  را کاهش دهند.

متن کامل [PDF 752 kb]   (1825 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1396/1/27 | پذیرش: 1396/8/3 | انتشار: 1396/10/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.