به منظور ارزیابی تأثیر ریزوباکتریهای محرکهای رشد گیاهی (PGPR) بر جوانهزنی و برخی خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیک زیره سبز (Cuminum cyminum L.) در شرایط تنش شوری، آزمایشی انجام شد. عوامل آزمایشی شامل پرایمینگ در 5 سطح (تلقیح بذر با سه سویه PF2، PF25 و CHA0 باکتری سودوموناس فلورسنس و یک سویه باسیلوس سابتیلیس، آبنوشی در آب مقطر (به عنوان شاهد پرایمینگ) و سه سطح تنش شوری (پتانسیلهای اسمزی صفر، 4- و 8- بار اعمال شده توسط نمک طعام) بودند. تنش شوری درصد جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای کاتالاز (CAT) و آسکوربات پراکسیداز (APX) و نیز محتوای پتاسیم (K+) گیاهچه را کاهش و سدیم را افزایش داد. پرایمینگ نه تنها اثرات منفی تنش شوری را بر صفات مورد مطالعه کاهش داد، بلکه منجر به بهبود شاخصهای کیفی بذر در بذرهای تنش دیده و تنش ندیده شد. بیشترین درصد جوانهزنی، فعالیت APX و محتوای K+ در بذرهای تلقیح شده با CHA0 مشاهده شد. تأثیر این تیمار در شرایط پتانسیل اسمزی 4- و 8- بسیار مشهود بود. نتایج نشان دادند که شوری میتواند جوانهزنی زیره سبز را تحت تأثیر قرار دهد و ریزوباکتریهای محرکهای رشد گیاهی میتوانند اثرات منفی تنش شوری را کاهش دهند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |