جلد 7، شماره 26 - ( جلد 7 شماره 25 1397 )                   جلد 7 شماره 26 صفحات 262-251 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Foliar application effects of salicylic acid and indole acetic acid on the essential oil composition of Mentha piperita L. and Melissa officinalis L.. Plant Process and Function 2018; 7 (26) :251-262
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-798-fa.html
احمدی سمیه، یادگاری مهراب، حامدی بهزاد. تأثیر اسید سالیسیلیک و اسید ایندول استیک بر اسانس و مواد مؤثره نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) و بادرنجبویه(Melissa officinalis L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (26) :251-262

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-798-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی
2- دانشگاه آزاد اسلامی ، mehrabyadegari@gmail.com
چکیده:   (2859 مشاهده)

تنظیم‌کننده‌های رشدی نقش حیاتی در طی مراحل رشد و نمو گیاهان ایفا می کنند و کاربرد آن‌ها می تواند باعث بهبود و افزایش عملکرد گیاهان شود. در این تحقیق اثرات کاربرد محلول‌پاشی دو هورمون اسید سالیسیلیک و اسید ایندول استیک بر عملکرد کمی و کیفی اسانس گیاهان اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) و بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) از خانواده‌ی نعناعیان (Lamiaceae) بررسی گردید. این پژوهش به صورت گلدانی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در سال زراعی 1394 انجام شد. سطوح تیماری اسید ایندول استیک (0، 1، 5/1 و 2 میلی‌گرم در لیتر) و اسید سالیسیلیک (1،0، 10 و 20 میلی‌مولار) روی گیاهان مذکور در دو مرحله 6 و 8 برگی، محلول‌پاشی شدند و بعد از 3 هفته از اعمال تیمار دوم که برگ‌ها به 16-22 برگی رسیده بودند، اقدام به برداشت گردید. در ساختار هوایی نعناع فلفلی و بادرنجبویه، به ترتیب 28 و 23 ترکیب شناسایی شد. بیشترین اجزای موجود در اسانس بادرنجبویه (بیش از 65%) ژرانیال، نرال و منتول و در نعناع فلفلی (بیش از 70%) منتول، منتون و ایزومنتون بودند. نتایج نشان داد که تیمار ترکیبی ‌‌اسید سالیسیلیک 10 میلی‌مولار و اسید ایندول‌استیک 5/1 میلی‌گرم در لیتر، در بالابردن میزان کمی و کیفی اسانس گیاهان تحت بررسی بهترین تیمار بود. به نظر می‌رسد که هورمون‌های مورد استفاده در این تحقیق منجر به افزایش عملکرد و به تبع آن میزان و اجزای سازنده اسانس هر دو گیاه شدند.

متن کامل [PDF 471 kb]   (950 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1395/11/23 | پذیرش: 1396/4/31 | انتشار: 1397/8/29

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb