جلد 7، شماره 27 - ( جلد 7 شماره 27 1397 )                   جلد 7 شماره 27 صفحات 86-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه مراغه
2- دانشگاه مراغه ، shahabi70@yahoo.com
چکیده:   (2919 مشاهده)

این پژوهش که در آزمایشگاه­ تحقیقاتی دانشگاه مراغه در بهار سال 1395، به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کاملا تصادفی انجام گرفت، به بررسی تغییر در فعالیت آنزیم­های آنتی‌اکسیدانی در گیاه کاهو رقم سیاهو تلقیح شده با قارچ آندوفیت Piriformospora indica و سطوح مختلف روی (صفر، 5/2، 5 و10 میلی‌گرم بر لیتر) می‌پردازد. قارچ در مرحله دو برگی کاهو و در نزدیکی ریشه به بستر کشت شنی اضافه شد. نمونه‌‌های گیاهی، 35 روز بعد از کشت، برای اندازه‌گیری میزان وزن خشک و تر اندام هوایی، پروتئین محلول کل، غلظت مالون‌دی‌آلد‌‌هاید و فعالیت آنزیم­های آنتی‌اکسیدانی (سوپراکسیددیسموتاز، گایاکول‌پراکسیداز و کاتالاز)، مورد بررسی قرارگرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر متقابل قارچ و روی بر مقدار وزن خشک و تر، درصد همزیستی، میزان پروتئین محلول کل و فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. اثر اصلی عنصر روی بر غلظت مالون‌دی‌آلدهاید، میزان فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز و کاتالاز در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شد. بیشترین میزان وزن خشک و تر اندام هوایی، مقدار پروتئین محلول و فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز، در گیاهان تیمار شده با قارچ P. indicaدر غلظت روی 10 میلی‌گرم بر لیتر به‌دست آمد. بیشترین غلظت مالون‌دی‌آلدهاید، فعالیت آنزیم­های­ کاتالاز و گایاکول پراکسیداز در غلظت روی صفر (در تیمار) حاصل گردید. نتایج نشان داد که همزیستی گیاه کاهو با قارچ P. indica همراه با استفاده از عنصر روی (بخصوص در سطح 10 میلی‌گرم بر لیتر)، نقش مهمی در افزایش شاخص‌های رشدی و تعدیل فعالیت­های آنزیم­های آنتی اکسیدان گیاه کاهو دارد.

متن کامل [PDF 695 kb]   (2104 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1395/10/20 | پذیرش: 1396/5/14 | انتشار: 1397/11/14

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.