این پژوهش که در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه مراغه در بهار سال 1395، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملا تصادفی انجام گرفت، به بررسی تغییر در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در گیاه کاهو رقم سیاهو تلقیح شده با قارچ آندوفیت Piriformospora indica و سطوح مختلف روی (صفر، 5/2، 5 و10 میلیگرم بر لیتر) میپردازد. قارچ در مرحله دو برگی کاهو و در نزدیکی ریشه به بستر کشت شنی اضافه شد. نمونههای گیاهی، 35 روز بعد از کشت، برای اندازهگیری میزان وزن خشک و تر اندام هوایی، پروتئین محلول کل، غلظت مالوندیآلدهاید و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی (سوپراکسیددیسموتاز، گایاکولپراکسیداز و کاتالاز)، مورد بررسی قرارگرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر متقابل قارچ و روی بر مقدار وزن خشک و تر، درصد همزیستی، میزان پروتئین محلول کل و فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. اثر اصلی عنصر روی بر غلظت مالوندیآلدهاید، میزان فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز و کاتالاز در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شد. بیشترین میزان وزن خشک و تر اندام هوایی، مقدار پروتئین محلول و فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز، در گیاهان تیمار شده با قارچ P. indicaدر غلظت روی 10 میلیگرم بر لیتر بهدست آمد. بیشترین غلظت مالوندیآلدهاید، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و گایاکول پراکسیداز در غلظت روی صفر (در تیمار) حاصل گردید. نتایج نشان داد که همزیستی گیاه کاهو با قارچ P. indica همراه با استفاده از عنصر روی (بخصوص در سطح 10 میلیگرم بر لیتر)، نقش مهمی در افزایش شاخصهای رشدی و تعدیل فعالیتهای آنزیمهای آنتی اکسیدان گیاه کاهو دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |