جلد 7، شماره 26 - ( جلد 7 شماره 25 1397 )                   جلد 7 شماره 26 صفحات 208-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه محقق اردبیلی ، m_sedghi@uma.ac.ir
2- دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات
چکیده:   (2993 مشاهده)

با توجه به ضعیف بودن بذر استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) و جوانه­زنی دشوار آن، هدف از این تحقیق، بررسی اثر انواع پرایمینگ بر جوانه­زنی و رشد گیاهچه و برخی از ترکیبات موجود در برگ استویا  در محیط حاوی اسید جیبرلیک بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه اجرا شد. تیمارها شامل غلظت­های مختلف اسید جیبرلیک (صفر، 25 و 50 میلی­گرم در لیتر) و پرایمینگ بذر به صورت هیدرو، هورمون (اسید جیبرلیک 2/0 میلی­گرم در لیتر) و اسمو (نیترات پتاسیم سه درصد) به مدت 18 ساعت بود. میزان ترکیبات مؤثره توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی مورد اندازه­گیری قرار گرفت. فعالیت آنزیم­های هیدرولیتیک و آنزیم­های آنتی اکسیدانت گیاهچه­ها نیز اندازه­گیری شد. بیشترین سرعت جوانه­زنی در پیش تیمار اسمو پرایمینگ به دست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم­ سوپراکسید دیسمیوتاز در هیدروپرایمینگ (47٪ افزایش نسبت به شاهد) و مالون­دی­آلدهید (50٪ افزایش) در هیدرو و اسموپرایمینگ و کاتالاز (38٪ افزایش) و پراکسیداز در هیدرو پرایمینگ (53٪ درصد افزایش) در غلظت صفر میلی­لیتر اسید جیبرلیک اندازه­گیری شد. بیشترین میزان آنزیم آلفا آمیلاز (41٪ در افزایش) با پیش تیمار هورمون و در غلظت 50 میلی­گرم از اسید جیبرلیک به دست آمد. بیشترین میزان آلفاکادینول (26٪ افزایش)، متیل سالیسیلات (36٪ افزایش) و سافرانال (40٪ افزایش)، همچنین کربوهیدرات (23٪ افزایش) و پروتئین (26٪ افزایش) در تیمار هورمون پرایمینگ و در غلظت 50 میلی­گرم بر لیتر اسید جیبرلیک مشاهده شد. . در این پژوهش برای دست­یابی به حداکثر میزان ترکیبات مؤثره، غلظت 50 میلی­لیتر اسید جیبریک در پیش­تیمار با هورمون مناسب تشخیص داده شد.

متن کامل [PDF 378 kb]   (1484 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1395/10/11 | پذیرش: 1395/12/25 | انتشار: 1397/8/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.